Ερώτηση βουλευτή Ν. Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Ενέργειες σχετικές με την μετεγκατάσταση της ΤΚ Ακρινής του Δήμου Κοζάνης»

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Κύριε Υπουργέ,
Στις 24.03.2021, σε διαδικτυακή σύσκεψη που πήρατε μέρος και εσείς, με την συμμετοχή κατοίκων και θεσμικών παραγόντων του Ν. Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δηλώσατε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής» ενώ δεσμευτήκατε ότι το επιτελείο σας «θα τρέξει τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι».
Στις 31.03.2021, παρήλθε άκαρπη η αποκλειστική ημερομηνία ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης του χωριού Ακρινή που όριζε το άρθρο 28 του Νόμου 3937 του έτους 2011, όπως έως σήμερα τροποποιήθηκε και παραμένει σε ισχύ.
Στις 12.04.2021, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ακρινής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 18.03.2021, ζήτησε την νομική υποστήριξη της Περιφέρειας με σκοπό την προσφυγή στην δικαιοσύνη για την εκπλήρωση της υποχρέωσης της Πολιτείας.
Έως σήμερα σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Ν. Κοζάνης αδιαλείπτως από το 2011 έχει προβεί σε δεκάδες υπομνήσεις για την εφαρμογή του Νόμου.
Έως σήμερα από το 2015 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, έχει δεσμευθεί εγγράφως και προφορικώς, σε δεκάδες απαντήσεις της, είτε στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου είτε δημόσιας διαβούλευσης, με έμφαση, ότι ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Και είναι απορίας άξιο ότι τα τελευταία έξι (6) χρόνια που έπρεπε να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση έως 31.3.2021 δεν έγινε τίποτα.
Έως σήμερα:
Πρώτον οι κάτοικοι της Ακρινής βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της ζημίας που τους προκαλεί η Πολιτεία με τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, όπου εκτός όλων των άλλων λόγω της μελλούμενης μετεγκατάστασης τα τελευταία δέκα έτη δεν συντηρήθηκαν βασικές υποδομές όπως της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της οδοποιίας κα.
Δεύτερον οι πολίτες του Ν. Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνειδητοποιούν με τον πλέον εμφατικό και παραδειγματικό τρόπο την αθέτηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας προς τους συμπολίτες τους, της Ακρινής και
Τρίτον ο πολίτης εν γένει πληροφορείται την άπρακτη δεκαετή προθεσμία εκπλήρωσης της μετεγκατάστασης ενός χωριού 1000 κατοίκων, για λόγους περιβαλλοντικής ρύπανσης, και ευλόγως απαξιώνει την πολιτική, την καλή νομοθέτηση και την χρηστή και καλή διακυβέρνηση.
Επιπροσθέτως τα τελευταία δύο έτη η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί, μετά την εξαιρετική και χρήσιμη πρωτοβουλία του σημερνού Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό χώρο, στην υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης και όλα αυτά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας του 2050.
Στη πλειοψηφία τους, τόσο η τοπική πολιτική ηγεσία όσο και οι τοπικοί θεσμικοί φορείς, έχουν αναδείξει την νομοτέλεια της απεξάρτησης και της μετάβασης της περιοχής σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο συνάμα με μια διάχυτη επιφυλακτικότητα για το εφικτό του χρονοδιαγράμματος.
Πρωτίστως, η πλειοψηφία των εκπροσώπων τους, έχουν επιμελώς εστιάσει στην διαβούλευση και στην πληροφόρηση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την μέγιστη δυνατή κινητοποίησή τους και στην υιοθέτηση των στόχων του σχεδίου δίκαιης μετάβασης από μέρους τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του.
Μετά τα ανωτέρω περιγραφόμενα γεγονότα γεννάται αδυσώπητο το ερώτημα της αξιοπιστίας λόγων και έργων περί δίκαιης μετάβασης και τούτο συνιστά ισχυρό πλήγμα στην ανάκαμψη όχι μόνον της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Πρώτον εάν προτίθεστε καταρχάς άμεσα να προωθήσετε προς ψήφιση τροπολογία που θα παρατείνει με νέα αποκλειστική ημερομηνία ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης ή άλλη λύση που πιθανώς προτείνετε, με στόχο την «νομοθετική ευταξία».
Δεύτερον πως προτίθεστε να «προστατεύσετε» το κύρος και το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης και της πολιτικής διαδικασίας εν γένει από την εύλογη απαξίωση, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Παπαδόπουλος
Βουλευτής Ν.Δ. Π.Ε. Κοζάνης

Δείτε Επίσης

Αδ. Γεωργιάδης : Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης : Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου (video)

Αδ. Γεωργιάδης : Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου (video)     Ομπρέλα προστασίας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών επιχειρεί να απλώσει η

Διαβάστε περισσότερα »
Καλλιάνος για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του: Είχα δεχθεί απειλές – Φοβάμαι περισσότερο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλλιάνος για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του: Είχα δεχθεί απειλές – Φοβάμαι περισσότερο

Καλλιάνος για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του: Είχα δεχθεί απειλές – Φοβάμαι περισσότερο «Είναι φοβερό αυτό που συνέβη» Ψύχραιμος προσπαθεί να παραμείνει ο Γιάννης Καλλιάνος, μετά την επίθεση με γκαζάκια

Διαβάστε περισσότερα »
Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ – Παπανδρέου: Συνάντηση με όλους τους υποψήφιους προέδρους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ – Παπανδρέου: Συνάντηση με όλους τους υποψήφιους προέδρους

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ – Παπανδρέου: Συνάντηση με όλους τους υποψήφιους προέδρους Δείτε την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού «Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και

Διαβάστε περισσότερα »
Γεωργιάδης: Πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών

Γεωργιάδης: Πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών Τη λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης των νοικοκυριών δεν απέκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωγιάδης, από τη στιγμή που όπως είπε ηοικονομία μας πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα »
Πέτσας για ενέργεια: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους δήμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για ενέργεια: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους δήμους

Πέτσας για ενέργεια: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους δήμους Πλέγμα μέτρων για τους δήμους προκειμένου να μην μετακυλιστεί στους πολίτες η αύξηση του κόστους στην ενέργεια εξετάζει η

Διαβάστε περισσότερα »
Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     
ΚΟΖΑΝΗ

Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     

Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης ενημερώνει ότι λόγω της διαρροής που σημειώθηκε στο σύστημα τηλεθέρμανσης στην

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida