ΕΛΠΕ: Πολύ κοντά στο ξεκίνημα της παραγωγής για τα 18 φ/β πάρκα της Κοζάνης – Στα 2 δισ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μέχρι το 2025

ΕΛΠΕ: Πολύ κοντά στο ξεκίνημα της παραγωγής για τα 18 φ/β πάρκα της Κοζάνης – Στα 2 δισ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μέχρι το 2025

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΚΟΖΑΝΗ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Πολύ κοντά στο ξεκίνημα της παραγωγής για τα 18 φ/β πάρκα της Κοζάνης – Στα 2 δισ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μέχρι το 2025

 

Ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του στόχου που έχουν θέσει για συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 20-25% της κερδοφορίας τους τα επόμενα 5-6 χρόνια, κάνουν τα ΕΛΠΕ, θέτοντας σε λειτουργία το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη.
Τα εγκαίνια του πάρκου θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη 6 Απριλίου παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Πρόκειται για έργο συνολικής ισχύος 204,3 MWp που αποτελείται από 18 φωτοβολταϊκά πάρκα, που συνδέονται στο σύστημα με γραμμές μεταφοράς 13,3 χλμ.

Για την ανάπτυξή του, τα ΕΛΠΕ είχαν εξαγοράσει στις αρχές του 2020 από τη γερμανική εταιρία JUWI χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σε τελικό στάδιο αδειοδότησης. Το φθινόπωρο του 2020 ξεκίνησε η κατασκευή του έργου και με βάση τον προγραμματισμό των ΕΛΠΕ τίθεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022.
Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ. Το έργο αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ διπλής όψης, μάλιστα είναι και το μεγαλύτερο αυτής της τεχνολογίας πάρκο στην Ευρώπη.
Υπολογίζεται ότι θα παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 350 GWh ετησίως, απαλλαγμένη από ρύπους, που θα αντιστοιχούσαν σε περίπου 300 χιλ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το χρόνο.

Vision 25: Επενδύσεις 2 δισ σε ΑΠΕ

Το νέο φωτοβολταϊκό σηματοδοτεί τη στροφή των Ελληνικών Πετρελαίων στην πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα τη μετάβαση της λιγνιτικής περιοχής της Κοζάνης στη νέα εποχή με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ηλεκτρικού μείγματος ως το 2028.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ που έχουν προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2025 έχουν θέσει ως στόχο οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν στην κερδοφορία της κατά 20-25% στα επόμενα 5-6 χρόνια. Η συνεισφορά αυτή αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της δραστηριότητας του ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, τη Νέα Ενέργεια, και όχι από τη συρρίκνωση της βασικής δραστηριότητας του ομίλου. Για την υλοποίηση των στόχων τους τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 4 δις ευρώ εκ των οποίων το 50% θα αφορούν έργα Νέας Ενέργειας.
Σύμφωνα δε με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη το πρόγραμμα Vision 2025 φιλοδοξεί να αποτελέσει το όχημα προς την νέα εποχή για τον όμιλο ο οποίος συμμετέχει στις ραγδαίες μεταβολές της ενεργειακής αγοράς, ενισχύοντας παράλληλα τις παραδοσιακές δραστηριότητες του και επεκτεινόμενος σε άλλους συναφείς κλάδους.

Δυτική Μακεδονία : Η περιοχή ανάπτυξης των ΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη, τις δύο περιοχές όπου βρίσκονται τα ορυχεία και οι μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ, έχει προγραμματιστεί η σταδιακή απόσυρση των μονάδων και η ανάπτυξη μίας σειράς πράσινων έργων, κυρίως μονάδων ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και ενδεχομένως μονάδας παραγωγής υδρογόνου.
Επίσης σχεδιάζονται και μία σειρά άλλων επενδύσεων για την οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη της περιοχής, η οποία θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από την απόσυρση του λιγνίτη, γύρω από τον οποίο μέχρι σήμερα αναπτύσσεται η βασική οικονομική δραστηριότητα της όλης περιοχής.

Η ΔΕΗ η οποία επίσης υλοποιεί μεγάλα ηλιακά πρότζεκτ στη Δυτική Μακεδονία έχει θέσει ως στόχο το κλείσιμο των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων ως το τέλος του 2023, ενώ η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 – που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία περί τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου- σχεδιάζεται να μετατραπεί σε καύση φυσικού αερίου το 2025. Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης πάντως και της αβεβαιότητας σε σχέση με τον ομαλό εφοδιασμό αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου, δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός απολιγντιοποίησης της ΔΕΗ να τροποποιηθεί.

Πηγή: worldenergynews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο