Εκτόξευση πυραύλου θα κάνουν φοιτητές από την Κοζάνη!

Εκτόξευση πυραύλου θα κάνουν φοιτητές από την Κοζάνη!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Σε ένα πεδίο βολής στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του ερασιτεχνικού πυραύλου που κατασκεύασε η ομάδα Aspire για να λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό πυραυλικής Spaceport America Cup που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Νέο Μεξικό.

Aspire σημαίνει «πασχίζω» και είναι το ρήμα που αποτυπώνει ακριβώς ό,τι συνέβη, ειδικά φέτος, στην ομάδα των φοιτητών από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέχρι να προλάβουν να ολοκληρώσουν – εν μέσω πανδημίας – τις μελέτες για την κατασκευή του πυραύλου με τον οποίο θα διεκδικήσουν την πρωτιά στον διαγωνισμό μεταξύ 150 ομάδων από όλα τα μέρη του κόσμου.

«Μόλις χθες (Πέμπτη 20/5) υποβάλαμε το τεχνικό έγγραφο στη διοργάνωση. Ο πύραυλος είναι ακόμα υπό κατασκευή. Λόγω της κατάστασης χρειάστηκε να αναπροσαρμοστούν τα πάντα για το πώς θα δουλέψουμε online και για αυτό πήρε ίσως λίγο παραπάνω χρόνο», λέει ο 22χρονος Ηρακλής Μπλατσούκας, αρχηγός της ομάδας, ο οποίος συμμετείχε στην κατασκευή του ηλεκτρονικού συστήματος του πυραύλου, του υπολογιστή που αναλαμβάνει τις μετρήσεις που συλλέγονται κατά την πτήση.

Η ομάδα, που ξεκίνησε το 2017 ως πρωτοβουλία επτά-οκτώ φοιτητών και σήμερα φτάνει τα 70 μέλη – όλοι φοιτητές από το ΠΔΜ και το ΠΑΜΑΚ με την καθοδήγηση λίγων καθηγητών -, έχει ήδη διακριθεί στον διαγωνισμό CanSat in Greece. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος εκεί είχαν στόχο την κατασκευή ενός μικρού δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτοξευόταν στο ένα χιλιόμετρο πάνω από τη Γη.

Διαφορετικά πεδία

TEAM OFFICIAL«Τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αρχίσαμε να τη σκεφτόμαστε για πρώτη φορά στα τέλη του ’19. Στο Spaceport America Cup μπορούσαμε να συνδυάσουμε διαφορετικά πεδία: γνώσεις χημικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών και για αυτό αποφασίσαμε να το κυνηγήσουμε», εξηγεί ο Ηρακλής που εργάζεται πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο με ακόμη 38 μέλη της ομάδας για να ξεκολλήσει από το χαρτί και να αποκτήσει τρεις διαστάσεις ένας πύραυλος μήκους δύο μέτρων από αλουμίνιο.

Ο κινητήρας στερεού καυσίμου του πυραύλου που φτιάχτηκε από τους φοιτητές είναι και αυτός από αλουμίνιο, ενώ «καίει» νιτρικό κάλιο και δεξτρόζη, ένα είδος ζάχαρης. Η ομάδα διαγωνίζεται στις 18-20 Ιουνίου στην κατηγορία τρία χιλιόμετρα (ή 10.000 πόδια).

«Χωρίς να το αντιλαμβάνονται τα παιδιά, χτίζουν χαρακτήρα και προσωπικότητα για να βγουν στην αγορά εργασίας ως έτοιμοι μηχανικοί καθώς έχουν ένα πολύπλοκο πρόβλημα να λύσουν που απαιτεί δεξιότητες από διαφορετικά γνωστικά πεδία, συνεργασία σε ομάδες, δημιουργία μιας επιχειρηματικής οργάνωσης, διαδικασίες, κριτήρια ποιότητας, αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας, δημιουργία ομάδας μάρκετινγκ.

Ολα αυτά δεν είναι προφανή ούτε καν για έναν απόφοιτο, πόσω μάλλον για έναν φοιτητή. Αυτή η διάσταση είναι πολύ σημαντική, ειδικά για ένα πανεπιστήμιο περιφερειακό με περιορισμένους πόρους», λέει ο καθηγητής τους Παντελής Αγγελίδης.

Παραδοσιακά, ο διαγωνισμός διεξάγεται στην εγκατάσταση Spaceport America, στο Νέο Μεξικό. Φέτος, όμως, οι διοργανωτές προσανατολίζονται σε μια εκδήλωση διαδικτυακή. Και καθώς οι εκτοξεύσεις των ερασιτεχνικών πυραύλων δεν θα γίνουν εκεί ζωντανά, για την ανάδειξη του τελικού νικητή καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι λεπτομέρειες που περιέχονται στο τεχνικό έγγραφο που υπέβαλαν οι εθνικές ομάδες για να λάβουν μέρος.

Στην ουσία πρόκειται για μια αναφορά που περιλαμβάνει όλη τη μελέτη που έχει προηγηθεί για τον πύραυλο, για το καύσιμο, για τον σχεδιασμό και τη γεωμετρία της ατράκτου, για το ηλεκτρονικό σύστημα, τον σχεδιασμό των στατικών δοκιμών και για όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

Λίγο πριν από την εκτόξευση στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, ο πύραυλος θα βαφτεί στα χρώματα της ομάδας που είναι το μαύρο και το μοβ. «Γιατί μαύρο και μοβ;» ρωτήσαμε τον Ηρακλή Μπλατσούκα. «Μα γιατί έτσι φανταζόμαστε το Διάστημα».

Της Μαρίας Μουρελάτου – ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε Επίσης

ΚΟΖΑΝΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΟΖΑΝΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

ΚΟΖΑΝΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ     Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 θα εορτασθεί σε ολόκληρη τη χώρα η επέτειος της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την ημέρα

Διαβάστε περισσότερα »
Ενημέρωση αγροτών για δυνατότητα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τις καταναλώσεις του 2021.
ΚΟΖΑΝΗ

Ενημέρωση αγροτών για δυνατότητα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τις καταναλώσεις του 2021.

Ενημέρωση αγροτών για δυνατότητα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τις καταναλώσεις του 2021.   Ο τομέας Αγροτών της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής θα ήθελε να ενημερώσει τους αγρότες της Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα »
Η Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης «Καλλιτεχνικός Διευθυντής»
ΚΟΖΑΝΗ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης «Καλλιτεχνικός Διευθυντής»

Η Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης «Καλλιτεχνικός Διευθυντής». Ο Καλ/κός δ/ντής θα ασφαλίζεται και θα αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.

Διαβάστε περισσότερα »
ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: Ρύθμιση Οφειλών του ν.4611/2019 - Επανυπολογισμός οφειλών με διατήρηση αυτού και μετά την απώλεια της ρύθμισης  
ΚΟΖΑΝΗ

ΕΒΕ Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ: Ρύθμιση Οφειλών του ν.4611/2019 – Επανυπολογισμός οφειλών με διατήρηση αυτού και μετά την απώλεια της ρύθμισης  

ΕΒΕ Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ: Ρύθμιση Οφειλών του ν.4611/2019 – Επανυπολογισμός οφειλών με διατήρηση αυτού και μετά την απώλεια της ρύθμισης   Το Επιμελητήριο Κοζάνης ενημερώνει τα μέλη του ότι εκδόθηκε η

Διαβάστε περισσότερα »
Κοζάνη: Ο Δημ. Ντέντης νέος πρόεδρος ΝΤ Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ
ΚΟΖΑΝΗ

Κοζάνη: Ο Δημ. Ντέντης νέος πρόεδρος ΝΤ Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ

Κοζάνη: Ο Δημ. Ντέντης νέος πρόεδρος ΝΤ Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ   Ο Δημήτριος Ντέντης, είναι ο νέος πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ, μετά την ανασύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Διαβάστε περισσότερα »
Δήμος Κοζάνης: Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων
ΚΟΖΑΝΗ

Δήμος Κοζάνης: Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων

Δήμος Κοζάνης: Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων   Ο Δήμος Κοζάνης αφουγκραζόμενος τον προβληματισμό γονέων, εκπαιδευτικών  και μαθητών και διαπιστώνοντας την σύγχυση που υφίσταται αναφορικά με λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida