Τρεις μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις, πρόκειται να ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ όπως πληροφορείται το makthes.gr, η μία εξ’ αυτών θα είναι τεραστίου ύψους, που θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ και πιθανότατα θα υλοποιηθεί στο Επιχειρηματικό Πάρκο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στην Κοζάνη.
Είναι βέβαιο ότι ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να ανακοινωθεί μία γίγα επένδυση σε βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ ή σε Επιχειρηματικό Πάρκο, της τάξης του 1 δις. ευρώ και άνω, με την οποία θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μία επένδυση στο χώρο της βιομηχανίας. Πιθανώς η παραγωγική αυτή επένδυση, να είναι «πράσινη» και να αφορά στον κλάδο της ενέργειας.
Το σημαντικό για την απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία είναι, ότι και οι τρεις αυτές μεγάλες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, ίσως κάποια και στην Π.Ε. Φλώρινας, δεν θα αφορούν φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, αλλά αναπτύξεις που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις απασχόλησης, κάτι που απεγνωσμένα χρειάζονται ειδικά οι λιγνιτικές περιοχές που περιμένουν επιτέλους να δούνε φως από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Να σημειωθεί πως η περιοχή, που για 50 χρόνια στήριξε ενεργειακά το σύνολο της χώρας και γνώρισε μακρά περίοδο ευημερίας χάρη στην «ιερή αγελάδα της ΔΕΗ», μαστίζεται πλέον από την εσωτερική μετανάστευση. Οι νέοι φεύγουν για το εθνικό κέντρο, κυρίως για την Αθήνα και λιγότερο για τη Θεσσαλονίκη, ενώ πολλοί αναζητούν απασχόληση και στο εξωτερικό, καταστήματα κλείνουν, τα επίπεδα της κατανάλωσης μειώνονται και η αγορά υποφέρει.
Εάν εξαιρεθούν τα μεγάλα πάρκα των ΑΠΕ, επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν γίνονται, καθώς τα μεγάλα ποσά, τα κονδύλια των 1,6 δις. που θα διατεθούν για τη Δίκαιη Μετάβαση ( Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) , δεν έχουν ακόμη αρχίσει να αιμοδοτούν νέες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις και τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που απεγνωσμένα χρειάζονται οι λιγνιτικές περιοχές, τεράστιες εκτάσεις των οποίων, πριν αποδοθούν σε νέες χρήσεις, πρέπει να εξυγιανθούν και να αποκατασταθούν.
Σε αναμονή των κονδυλίων ενίσχυσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι να αξιοποιήσουν τα κίνητρα από το πολυσυζητημένο ΕΣΠΑ – ΔΑΜ, περίμεναν να προκηρυχθούν εντός του 2023 δύο δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, δημόσιας δαπάνης 50 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί και το ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου για τη Δίκαιη Μετάβαση 4887/2022.
Επόμενο είναι, οι επιχειρήσεις να αναμένουν την προκήρυξη των υποστηρικτικών προγραμμάτων, αφού μάλιστα προβλέπεται αύξηση των ανώτατων ορίων ενίσχυσης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, κατά 10%, στις περιοχές μετάβασης. Έτσι πλέον για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%, για τις μεσαίες στο 60% και για τις μικρές και πολύ μικρές στο 70%.
Επιπροσθέτως ,το κίνητρο της επιχορήγησης και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης ορίζεται στα ανώτατα όρια (100%) του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης και στο 90% στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας.
Η γίγα επένδυση του 1 δις. ευρώ
Οι μεγάλες επενδύσεις, ιδίως όταν δημιουργούν πληθώρα θέσεων εργασίες, μαγνητίζουν. Αυτή η γίγα επένδυση του 1 δις. ( σ.σ. σε βάθος χρόνου), όπως πληροφορείται το makthes.gr, πρόκειται να υλοποιηθεί στην Κοζάνη και , όπως είναι επόμενο, η ανακοίνωση θα γίνει, στον κατάλληλο χρόνο, από τον επενδυτή και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Επειδή 1+1 κάνουν 2, προκύπτει από τις εξελίξεις, ότι η μεγάλη αυτή επένδυση θα γίνει στο Επιχειρηματικό Πάρκο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που βρίσκεται στις Δ.Κ. Κοίλων και Μονοδενδρίου, σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης.
Το Ε.Π., του οποίου η δημιουργία ξεκίνησε πριν σχεδόν 30 χρόνια σαν ΒΙΠΕ, ως σήμερα δεν φιλοξενεί ούτε μία επιχείρηση , ούτε καν μία μικρή , για δείγμα. Το Πάρκο όμως έχει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και στο επόμενο εξάμηνο, θα γίνει και η υδροδότησή του, οπότε πλέον αυτό που του λείπει, είναι οι επενδυτές.
Όμως η σημαντικότερη εξέλιξη που δείχνει ότι η επένδυση αυτή θα γίνει πιθανότατα στο Ε.Π. Κοζάνης, αφορά στο αίτημα που είχε υποβάλλει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο Δήμο, για την επέκταση του Πάρκου κατά 500 στρέμματα. Το αίτημα έχει γίνει δεκτό και έτσι, στα 690 στρέμματα του Ε.Π. που ως σήμερα φιλοξενούν τον… κανένα, προστέθηκαν ακόμη 500, οπότε το Πάρκο φτάνει να έχει συνολική έκταση 1.190 στρέμματα, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα του νομού.
Το «φάντασμα» της ΑΕΒΑΛ
Μέσα στις περιοχές που έχουν κατά καιρούς υποδειχθεί σαν πιθανές εκτάσεις υποδοχής επενδυτικών σχεδίων, είναι και το άλλοτε βιομηχανικό συγκρότημα της ΑΕΒΑΛ, της βιομηχανίας λιπασμάτων που λειτούργησε από το 1965 ως το 1997, όταν και έκλεισε καθώς δεν άντεξε στην απελευθέρωση της αγοράς.
Η πρώην ΑΕΒΑΛ, μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καταλαμβάνει μία πολύ μεγάλη έκταση σχεδόν 2.000 στρεμμάτων, από την οποία ένα μέρος 400 στρεμμάτων, έχει χαρακτηριστεί ΒΙΟΠΑ. Ωστόσο, η προσέλκυση επενδύσεων προαπαιτεί μία σημαντική δαπάνη εξυγίανσης της περιοχής, ενώ είχε προταθεί από το ΕΚΕΤΑ και η δημιουργία μίας πιλοτικής γραμμής παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Ωστόσο, η πραγματική αξιοποίηση της συνολικής έκτασης, εφ’ όσον προχωρήσει, θα είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα.
Μνηστήρες για επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου
Eν τω μεταξύ, τα βλέμματα επενδυτών τραβάει και το μοναδικό διαθέσιμο βιομηχανικό οικόπεδο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στη ΒΙΠΕ Σίνδου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη 3-4 επιχειρήσεις, ελληνικές αλλά και ξένες, από τον κλάδο των logistics και των ψυχόμενων φορτίων/ψυγείων, έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την έκταση των 50 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα της Kuehne+ Nagel.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ακινήτου είναι ότι έχει σιδηροδρομική γραμμή και σύνδεση, κρίσιμη υποδομή για τη μεταφορά και αποθήκευση εμπορευμάτων. Όποιος τελικά ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει το συγκεκριμένο ακίνητο, θα προχωρήσει σε μία greenfield επένδυση.
Είναι γνωστό ότι τα οικόπεδα εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου έχουν εξαντληθεί γι΄αυτό και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εξετάζει την επέκταση της βιομηχανικής περιοχής, σε εκτάσεις των 2.000-2.500 στρεμμάτων, που υπάρχουν προς τα δυτικά της ΒΙΠΕ και προς την πλευρά της Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου. Μεγάλο μέρος των εκτάσεων αυτών είναι ιδιωτικές, ενώ υπάρχουν και δημοτικές που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν αντί ανταλλάγματος.
Να σημειωθεί ότι στη ΒΙΠΕ Σίνδου θα απορροφηθεί μεγάλο μέρος του επενδυτικού προγράμματος των 50 εκατ. ευρώ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, σε έργα οδοποιίας, δικτύων και ψηφιακής ανάπτυξης κυρίως.
Για τις επενδύσεις, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περιμένει να λάβει, ως τα Χριστούγεννα, την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε στο Α’ εξάμηνο του 2024 θα ολοκληρωθούν μελέτες και συμβάσεις με κατασκευαστές, προκειμένου αρχές Β’ εξαμήνου του ιδίου έτους , να αρχίσουν να υλοποιούνται τα έργα .
.makthes.gr