Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Kοζάνη: Με την ταινία “Όλιβερ Τουίστ” αρχίζουν οι φετινές προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης   

5λ ανάγνωσης
Kοζάνη: Με την ταινία “Όλιβερ Τουίστ” αρχίζουν οι φετινές προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης   

Kοζάνη: Με την ταινία “Όλιβερ Τουίστ” αρχίζουν οι φετινές προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης

   

 

Με την προβολή της ταινίας για μικρούς και μεγάλους “Όλιβερ Τουίστ”  αρχίζουν την Δευτέρα 26 Ιουλίου οι φετινές προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Λασσανείων. Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

Η ταινία της 26 /7.

Η ταινία “Όλιβερ Τουΐστ” είναι δράμα παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιν. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Λιν σε συνεργασία με τον Στάνλεϊ Χέινς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Άλεκ Γκίνες στο ρόλο του Φέιγκιν, ο Ρόμπερτ Νιούτον στο ρόλο του Μπιλ Σάικς, ο Κέι Γουολς στο ρόλο της Νάνσι, ο Άντονι Νιούλι στο ρόλο του Ντοντζ και ο Τζον Χάουαρντ Ντέιβις στο ρόλο του Όλιβερ.

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 46η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες όλων των εποχών.


Η υπόθεση του έργου.

Ο Όλιβερ Τουΐστ είναι ένα εννιάχρονο αγόρι που δε γνώρισε ποτέ γονείς και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Στο ορφανοτροφείο αναγκάζεται να υποστεί τη σκληρότητα του επιστάτη, κ. Μπαμπλ, όταν βρίσκει το θάρρος να ζητήσει περισσότερο χυλό. Ο Μπαμπλ το διώχνει από το ορφανοτροφείο και το στέλνει να βοηθήσει το ζεύγος Σόουμπερι στο γραφείο τελετών τους. Εκεί βιώνει πάλι την κακομεταχείρηση και το σκάει με προορισμό το Λονδίνο. Στο Λονδίνο γνωρίζει ένα αγόρι τον Ντοντζ, ο οποίος τον παρασύρει σε ένα γκέτο πορτοφολάδων και κακοποιών που διοικείται από τον Εβραίο Φέιγκιν και τον θηριώδη Μπιλ Σάικς. Το μόνο άτομο το οποίο του συμπεριφέρεται στοργικά είναι η ερωμένη του Σάικς, η Νάνσυ. Στην πρώτη του αποστολή, ο άπειρος ακόμα, πορτοφολάς Όλιβερ δεν καταφέρνει να ξεφύγει αφότου ο Ντοντζ κλέβει το πορτοφόλι ενός κυρίου. Ο ευγενικός κύριος Μπράουνλοου, το θύμα της κλοπής, αποσύρει τις κατηγορίες και τον παίρνει υπό την προστασία του. Άλλα η ευτυχία του Όλιβερ είναι προσωρινή καθώς τα μέλη της σπείρας του Φέιγκιν επιστρέφουν για να τον πάρουν κοντά τους, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται.

 

 

 


Η πορεία της ταινίας.

Η ταινία προβλήθηκε το 1948 στη Μεγάλη Βρετανία αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Τόσο το κοινό όσο κι οι κριτικοί αποθέωσαν τον Άλεκ Γκίνες, ο οποίος με τη βοήθεια του μακιγιάζ, της προσθετικής μύτης και του μεγάλου ταλέντου του κατάφερε να υποδυθεί τον Εβραίο Φέιγκιν με μεγαλειώδη τρόπο. Παρόλα αυτά η απεικόνιση του Φέιγκιν από τον Γκίνες κρίθηκε ως αντισημιτική από το αμερικάνικο κράτος, όπου απαγορεύτηκε η προβολή της μέχρι το 1951. Η έκδοση της ταινίας που προβλήθηκε το 1951 στις Η.Π.Α. είχε υποστεί περικοπές στο μοντάζ που αφορούσαν το ρόλο του Φέιγκιν. Η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε επίσης από το Ισραήλ κι από την Αίγυπτο.

 

Ο Όλιβερ Τουΐστ στην Βιβλιοθήκη μας.

Το “Όλιβερ Τουΐστ” είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που έγραψε ο Άγγλος μυθιστοριογράφος Κάρολος Ντίκενς Το έργο εκδόθηκε το 1838 και είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα έχοντας ως πρωταγωνιστή ένα παιδί.

Ο Ντίκενς δήλωσε ότι: “με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ, θέλησα ν’ αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει”.

Το συγκεκριμένο έργο υπάρχει στην Κ.Δ.Β.Κ. σε διάφορες εκδόσεις και μπορείτε να το αναζητήσετε επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική διεύθυνση opac.kozlib.gr.

 

Μέτρα προστασίας

Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που συστήνει ο ΕΟΔΥ, στο χώρο θα υπάρχουν πενήντα (50) θέσεις, στην προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, καθώς και απολυμαντικά σκευάσματα, ενώ οι θεατές θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *