Optika Anagnostis ptolemaidaReggia Ptolemida Pizzariaiek voltetorsbutterflys ptolemaida

Φλώρινα: Κατέρρευσε ο τουρισμός την τελευταία δεκαετία

5λ ανάγνωσης
Φλώρινα: Κατέρρευσε ο τουρισμός την τελευταία δεκαετία

Η Φλώρινα επιδιώκει την επανατοποθέτησή της στον τουριστικό χάρτη – Τι προτείνουν οι τουριστικοί φορείς της περιοχής

Διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που διατρέχεται από έξι λίμνες (Βεγορίτιδα, λίμνη των Πετρών, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα), παραλίμνια χωριά με μνημεία που χάνονται στα βάθη του χρόνου, πέτρινους διατηρητέους οικισμούς και μια πρωτεύουσα που χαρακτηρίζεται έντονα από το υγρό στοιχείο συνθέτοντας το «αγγελοπουλικό» τοπίο της περιοχής, που ενέπνευσε τον αξέχαστο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο να υμνήσει την ομορφιά και τη ζωή. Ο λόγος για τη γη των… λιμνών, τη Φλώρινα, η οποία παρά τις πολλαπλές ομορφιές φθίνει τουριστικά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, συγκεντρώνοντας το όποιο ενδιαφέρον των επισκεπτών μόνο κάποια Σαββατοκύριακα τον χρόνο με αποτέλεσμα η ετήσια μέση πληρότητα να αγγίζει το 10% (!) οδηγώντας σε μη βιώσιμες τουριστικές μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2010 και μέχρι και το 2023, που αποτελούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η τουριστική κίνηση της περιοχής έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 50% με οριακά καλύτερη εικόνα το 2023, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ισοσκελίσει τη χασούρα των προηγούμενων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας οι αφίξεις (Ελλήνων που κρατούν και τη μερίδα του λέοντος, διαχρονικά αναφορικά με τις επισκέψεις στην περιοχή, και ξένων τουριστών) το 2010 άγγιζαν τις 39.696 για να διολισθήσουν το 2023 σε 20.025. Και όλα αυτά την ώρα που ο μέσος χρόνος των διανυκτερεύσεων είναι 1,15 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Νυμφαίο καταγράφει τη μικρότερη τουριστική κάμψη στην περιοχή.

«Έχουμε επισκέψεις με λιγοστές διανυκτερεύσεις. Κάποιοι επιλέγουν να έρθουν, για παράδειγμα στις Πρέσπες, αυθημερόν και να διανυκτερεύσουν στην Καστοριά», λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δ. Πρεσπών και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Στράτος Βασιλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι περιοχές των δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνδυάζουν μοναδικά φυσικά τοπία, παραδοσιακούς οικισμούς, πολιτιστική κληρονομιά και περιθώρια για ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων που πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου χωροταξικής ανάπτυξης του τουρισμού».

Μάλιστα οι δύο Ενώσεις πρόσφατα υπέβαλαν στην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτίμη Φαρμάκη, υπόμνημα προτάσεων και ενστάσεων για το προς διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού.

Η νέα συνοριακή διάβαση Πρεσπών

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Βασιλόπουλος στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστικός προορισμός η περιοχή της Φλώρινας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει και τη σημασία της νέας συνοριακής διάβασης στην περιοχή του Λαιμού Πρεσπών, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία. Αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Φλώρινας που έχει πλέον δρομολογηθεί, καθώς φαίνεται πως άρθηκαν τα τελευταία εμπόδια που σχετίζονταν με το οδικό δίκτυο και τη χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουριστικοί φορείς της περιοχής εκτιμούν πως η συνοριακή διάβαση θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν την περίπτωση της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία, όπου καταγράφονται περί τις 150.000 αφίξεις, με τις διανυκτερεύσεις να αγγίζουν τις 800.000. Εκτιμούν πως δεν αποκλείεται κάποιοι τουρίστες της γειτονικής χώρας να επισκεφτούν, λόγω της εγγύτητας, και τις Πρέσπες.

Τι προτείνουν οι τουριστικοί φορείς της περιοχής

Μέσω του υπομνήματος τους οι τουριστικοί φορείς της περιοχής προτείνουν τη θέσπιση κριτηρίων που θα ορίζουν τον «Ορεινό και Εναλλακτικό Τουρισμό», με γεωγραφικά κριτήρια, ήτοι ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές άνω των 500 μέτρων υψόμετρο, απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, για να ενισχυθεί η διακριτή ταυτότητα του ορεινού τουρισμού, ιδιαίτερη χωροταξική αναφορά χαρακτηρισμού ως «Υπό Ανάπτυξη Ορεινού Τουριστικού Προορισμού», όλων των πόλεων και οικισμών της Π.Ε. Φλώρινας, ενίσχυση παραμεθόριων περιοχών και προώθηση τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, διασυνοριακής συνεργασία για την προσέλκυση διεθνούς τουρισμού.

Επιπλέον ζητούν τη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής και παράδοσης ως βασικό πυλώνα της τουριστικής στρατηγικής της Δυτικής Μακεδονίας, την προστασία παραδοσιακών οικισμών, κίνητρα για την αναπαλαίωση παλαιών κτηρίων και την προσαρμογή τους στα τοπικά αρχιτεκτονικά πρότυπα, την κατάρτιση των επαγγελματιών του χώρου, την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων (πχ ποδηλασία, πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, ορειβασία, κωπηλασία, κανό, καγιάκ, paragliding), την προώθηση της τοπικής κουζίνας, την ενίσχυση του οινοτουρισμού κ.ά.

 

 

.voria.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
4
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *