Σε νέο πλάνο επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ µε στόχο τον διπλασιασµό του κύκλου εργασιών έως το 2030 µε την κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, κινείται ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την ενίσχυση της δραστηριότητας της Velvita που ήδη παράγει ροδάκινα, νεκταρίνια και µήλα.
Κυριότερη κίνηση από αυτές αποτελεί η δηµιουργία νέου τυποποιητηρίου για ακτινίδιο, µία δραστηριότητα στην οποία αυτή τη στιγµή ο Συνεταιρισµός δεν έχει παρουσία.
Πρόκειται για µία επένδυση συνολικού ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραµµατισµένη να υλοποιηθεί στην περίοδο 2024 έως και 2027, αποτελώντας µέρος ευρύτερου επενδυτικού σχεδιασµού συνολικού ύψους 12,3 εκατ. ευρώ. Στόχος µέσα από τη συγκεκριµένη κίνηση, θα είναι να προµηθεύεται ακτινίδιο από περιοχές της Ελλάδας και παραγωγούς που ειδικεύονται στο συγκεκριµένο προϊόν, όπως διευκρίνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Νίκος Κουτλιάµπας.
Σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, στο πλαίσιο σχετικής ενηµερωτικής εκδήλωσης που πραγµατοποιήθηκε στον Βελβεντό Κοζάνης, για την ίδια περίοδο προβλέπεται η υλοποίηση συλλογικών σχεδίων βελτίωσης παραγωγών και αναδιάρθρωση καλλιεργειών, µε επένδυση 1,7 εκατ. ευρώ, προσθήκη συστηµάτων αυτοµατισµού στο υφιστάµενο συσκευαστήριο µε δαπάνη 1,29 εκατ. ευρώ καθώς και η υλοποίηση ετήσιων επιχειρησιακών προγραµµάτων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Νέα µονάδα µεταποίησης φρούτων
Σε επόµενο χρόνο, δηλαδή στην περίοδο 2027 έως και 2030, τοποθετείται η δηµιουργία νέου εργοστασίου µεταποίησης προϊόντων παραγωγής του Συνεταιρισµού, όπως θα είναι η παραγωγή και συσκευασία τσιπς φρούτων. Το κόστος για την επένδυση αυτή θα φτάσει τα 8,5 εκατοµµύρια ευρώ και θα αποτελέσει µέρος συνολικού επενδυτικού πλάνου για τη συγκεκριµένα έτη, που θα ανέλθει στα 16,8 εκατοµµύρια ευρώ. Ταυτόχρονα προβλέπεται η δηµιουργία ενεργειακής κοινότητας µε ύψος δαπάνης 6,8 εκατοµµυρίων ευρώ καθώς και ετήσια επιχειρησιακά προγράµµατα 1,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι ο διπλασιασµός του κύκλου εργασιών, στα 30 εκατ. ευρώ ως το 2030 από 15 εκατ. σήµερα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας που µπορεί να εξασφαλίσει:
- Καλύτερης ποιότητας και ανταγωνιστικότερα, σε διεθνές επίπεδο ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
- Εξασφάλιση υψηλότερων εισοδηµάτων για τους Έλληνες αγρότες, µέσω καλύτερων διαπραγµατεύσεων µε πελάτες και προµηθευτές.
- Συρρίκνωση της µαύρης οικονοµίας,
- Συγκράτηση του κόσµου στην ελληνική περιφέρεια, σε χωριά και µικρές κωµοπόλεις.
Αποκλειστική καλλιέργεια Kiku μήλων και extreme ροδάκινων
Επιδίωξη της οργάνωσης η προώθηση των εξαγωγών στη Γαλλία
Ο ΑΣΕΟΠ Βελβεντού έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστηµα στην καλλιέργεια της ποικιλίας ροδάκινου extreme, όπου έχει αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώµατα για την Ελλάδα, όπως έχει κάνει και στην περίπτωση των µήλων Kiku. Tα παραγόµενα προϊόντα πιστοποιούνται κατά τα πρότυπα ISO 22.000:2018, Global GAP, ενώ θα λάβει και την πιστοποίηση IFS από τον προσεχή Σεπτέµβριο. Όπως σηµείωσε ο Νίκος Κουτλιάµπας «τα µήλα Kiku αποτελούν ένα παγκόσµιο brand ιταλικής προέλευσης και εµείς έχουµε την αποκλειστικότητα για την Ελλάδα και την Κύπρο».
Όπως ειπώθηκε τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της περιοχής και οι σύγχρονες µέθοδοι καλλιέργειας εξασφαλίζουν ποιοτική υπεροχή για τα προϊόντα του συνεταιρισµού. Μάλιστα, περιλαµβάνεται στους πρώτους συνεταιρισµούς της χώρας που εφαρµόζουν Σύστηµα Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης µε ελαχιστοποίηση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Σκευασµάτων εφαρµογή Συστηµάτων Βιολογικής Καταπολέµησης. «Εφαρµόσαµε από τους πρώτους το σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, ενώ είναι τιµή µας που δοκιµάσαµε τη µέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των εντόµων (κοµφούζιο). Μάλιστα ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτοντας σχετική πρόταση. Επίσης, τα τελευταία χρόνια προχωρήσαµε στην εφαρµογή συστήµατος βιολογικής καταπολέµησης ενάντια στον τετράνυχο µε εξαπόλυση ωφέλιµων ακάρεων, µία σηµαντική καινοτοµία που έχουµε εφαρµόσει», είπε µεταξύ άλλων ο κύριος Κουτλιάµπας.
Ακολούθως, αναφερόµενος στη σχέση µε τους παραγωγούς, ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι «ο Συνεταιρισµός παρέχει υπηρεσίες στον παραγωγό µε την παροχή όλων των εφοδίων και µε δυνατότητα πίστωσης. Στις δύσκολες εποχές που ζούµε, δεν γίνεται διαφορετικά».
Συµµετοχή στο συγχρηµατοδοτούµενο πρόγραµµα «Fruit Up!»
Να σηµειωθεί ότι η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης µε αφορµή την ένταξη του Συνεταιρισµού στο τρίτο κατά σειρά συγχρηµατοδοτούµενο από την ΕΕ πρόγραµµα εµπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Επιδίωξη είναι η προώθηση των εξαγωγών στη γαλλική αγορά, ενώ θα θυµίσουµε ότι ήδη είχαν πραγµατοποιηθεί προγράµµατα αντίστοιχου χαρακτήρα µε στόχο αγορές όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Tα παραγόµενα προϊόντα αυτή τη στιγµή ταξιδεύουν σε 17 χώρες. Ανάµεσα σε αυτές είναι η Μέση Ανατολή, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουµανία, η Πολωνία, η Γερµανία, η Κροατία, η Ουγγαρία. Είχαν προηγηθεί κατά την περίοδο 2017-2020 τα προγράµµατα προώθησης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και το 2020-2023 για τη Σερβία και τη Νορβηγία ενώ το τρέχον πρόγραµµα – όπως επισηµάνθηκε – αποκτά ιδιαίτερη σηµασία µετά τα πλήγµατα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανία.
agronews.gr