Ψήφισμα Λαϊκή Συσπείρωσης Εορδαίας

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Ενέργεια. – Δεν ψηφίσαν την πρόταση του Δημάρχου

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΟΡΔΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

”Δεν ψηφίσαμε την πρόταση του Δημάρχου (καταθέσαμε στα πρακτικά δική μας πρόταση) και δεν ήταν ομόφωνη η πρόταση του ΔΣ όπως δημοσιεύθηκε σε μερικά ΜΜΕ”

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ»

Τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ Α.Ε. δήθεν για τη σωτηρία της, είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης «, της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που  υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Τα θέματα ενέργειας είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και παγκόσμια. Οι στόχοι της Ελληνικής αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» περνούν από  σχέδια, όπως ο αγωγός ΤΑΠ ο οποίος  περνά από  την περιοχή και  οι κάθετοι αγωγοί προς τα Βαλκάνια. Σε διεθνές επίπεδο παρακολουθούμε την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς διατηρούνται οι χαμηλοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης και μάλιστα με τάσεις μείωσης, αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ισχυρών οικονομιών (Κίνα, Ρωσία,ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία). Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε εν αναμονή εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής  κρίσης την επόμενη  τριετία. Κίνδυνο που επισημαίνουν και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί  οργανισμοί(ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ).

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα εντείνεται και η διαπάλη για το ποιος θα ελέγχει τις ενεργειακές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, των σφαιρών επιρροής. Το νήμα που δένει τις διεθνείς εξελίξεις στην ενέργεια έτσι όπως τις βιώνουμε σήμερα είναι περισσότερο ορατό.

Αξίζει να πούμε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο ενέργειας. Το 58% των ενεργειακών της πόρων προέρχεται από εισαγωγές. Στην Ευρωζώνη μάλιστα  οι εισαγωγές καλύπτουν το 67%. Σ΄αυτό το περιβάλλον διαμορφώνεται το συγκεκριμένο ενεργειακό πλαίσιο εντός της ΕΕ που ωθεί σήμερα στην λήψη όλων αυτών των μέτρων που βιώνουμε στον κλάδο της ενέργειας.

Επομένως απέναντί μας έχουμε την πολιτική της ΕΕ, την οποία εξειδικεύει η Ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προωθεί την πολιτική της «νέας πράσινης συμφωνίας» στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Πίσω από αυτή την συμφωνία κρύβεται μια προσπάθεια για να βρεθεί διέξοδος στα τεράστια  υπερσυσσωρευμένα  κεφάλαια που λιμνάζουν, να γίνουν επενδύσεις τέτοιες που θα συνέβαιναν μετά από έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον οποίο δεν αποκλείουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

  1. Να αξιοποιήσει η ΕΕ την υπεροχή της σε εμπορεύματα πράσινης τεχνολογίας όπως οι ΑΠΕ. Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο ΕΕ είναι από τις πιο ισχυρές στον κόσμο.
  2. Να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στρατηγικής σημασίας, την υπεροχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ στους υδρογονάνθρακες. Η ΕΕ υστερεί σ΄αυτό τον τομέα γιατί είναι καταναλωτής και όχι παραγωγός. Δηλαδή η ΕΕ αναζητά τρόπο για να απεξαρτηθεί από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ενώ η Ελλάδα διαθέτει ορυκτά καύσιμα. Με την «απολιγνιτοποίηση» θα αναγκαστεί να στηρίξει την ενεργειακή της ευστάθεια στο εισαγόμενο φυσικό αέριο σε περιόδους όξυνσης των ανταγωνισμών. Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι χαρακτηριστικό.

Απέναντί μας  είναι η κυβέρνηση που προώθησε το ΕΣΕΚ  που εξασφαλίζει τη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό το βαφτίζουν σχέδιο «δίκαιης μετάβασης από το λιγνίτη στην νέα εποχή». Έχει δημιουργηθεί το  Ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Τα θεμέλια στη δίκαιη μετάβαση τα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρήκε το δρόμο στρωμένο.

Είναι φανερό ποιοι θα ωφεληθούν. Θα ωφεληθούν οι νέες μονάδες των ιδιωτικών ομίλων φυσικού αερίου, οι οποίες θα καλύψουν ένα κενό 2400 – 2800MW με σίγουρα κέρδη, χωρίς κανένα ρίσκο.

  1. Γι’ αυτό είχαν καταρτιστεί τα επενδυτικά σχέδια του Μυτιληναίου, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι οποίοι γνώριζαν τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017-2019 είχαμε μείωση της λιγνιτικής παραγωγής από 32% στο 17% και συγχρόνως την ίδια περίοδο αύξηση της εισαγωγής του φυσικού αερίου από 12% σε 18% και επομένως αύξηση και της ενεργειακής εξάρτησης. Βέβαια η αύξηση σε φυσικό αέριο ήταν και βασική προϋπόθεση να μπουν οι όμιλοι στην απελευθερωμένη αγορά.

Το  τι συνέβη στην περιοχή μας  με την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και το τι θα συμβεί με το σχέδιο της περιβόητης «δίκαιης μετάβασης» στη μεταλιγνιτική εποχή είναι ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα για να διαλυθούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη κατά ΣΥΡΙΖΑ ή  βιώσιμη κατά την ΝΔ καπιταλιστική ανάπτυξη  για όλους.

Διαχρονική ήταν η «συνεισφορά» όλων των αστικών κομμάτων στην υλοποίηση της απελευθέρωσης της ενέργειας υπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και συγχρόνως οι αντιλαϊκές συνέπειες στους εργαζόμενους.

Τα λαϊκά στρώματα βίωσαν και βιώνουν απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα κατά 150%, οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώσεις στους μισθούς, αντικατάσταση εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά από εργαζόμενους με ελαστικές και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Συνεχίζεται ο φόρος αίματος αμείωτος αφενός από την εντατικοποίηση της εργασίας και αφετέρου από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καταργήθηκαν οι ΣΣΕ.

  1. Προβλήματα στις τηλεθερμάνσεις, κλείσιμο ορυχείων, προβλήματα στις μετεγκαταστάσεις.

Προκλητικό  είναι το σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή. Προβλέπει την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων όπως: καλλιέργεια εκτάσεων για ιατρική κάνναβη, από τις λεγόμενες καινοτόμες ενέργειες, ΑΠΕ, ΕΟΖ.

Εμφανίζουν ως μονόδρομο την εγκατάλειψη του λιγνίτη και λένε ότι τώρα ο λιγνίτης δεν είναι τόσο φτηνό καύσιμο, κρύβοντας  ότι πρόκειται για συνέπειες και κατευθύνσεις  της πολιτικής της ΕΕ, η  οποία επιβάλλει το εμπόριο των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και προωθεί την «πράσινη ενέργεια».

Επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος και κρύβουν τη σπατάλη ενέργειας  που προκαλείται από την αύξηση της ηλεκτρικής παραγωγής από φυσικό αέριο καθώς κι ότι με τα ίδια κονδύλια θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε ενεργειακή απόδοση, με τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον οι υπάρχοντες λιγνιτικοί σταθμοί και να κατασκευαστούν νέοι.

  1. Ενοχοποιούν το λιγνίτη και προχωρούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος και δεν αξιοποιούν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ύδρευση, στην άρδευση, στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, στην αντιπλημμυρική προστασία και βεβαίως θα παρέχουν φθηνή ενέργεια χωρίς ενεργειακή εξάρτηση.

Επικαλούνται τον Έλληνα φορολογούμενο και θυσιάζουν στο βωμό της πράσινης ανάπτυξης τη μονάδα «Πτολεμαίδα 5» κόστους  1,4 δις. Συν  τις  μετασκευές, ισχύος 660MW που στη θέση της χρειάζονται να εγκατασταθούν περίπου 2000 τεράστιες  ανεμογεννήτριες των 80μ. Τι σύμπτωση; Όσες περίπου υπάρχουν στα σχέδια των ομίλων  και αναμένουν να αδειοδοτηθούν.

Εν τέλει νοιάζονται για το περιβάλλον εκείνοι που έριξαν τόνους απεμπλουτισμένου  ουρανίου, βόμβες στείρωσης στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία;

  1. Ως Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ καλούμε τον λαό  να οργανώσει την αντεπίθεση απέναντι στα νέα σχέδια της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης.

Να οργανώσει την πάλη ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τη λαϊκή οικογένεια και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Δεν αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή με τη σημαία του χθες, της επιστροφής στο κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ, ούτε υπερασπιζόμαστε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Δίνουμε την πολιτική μάχη με τη σημαία του αύριο, με την απαίτηση της ικανοποίησης των  σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Λύση υπάρχει που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, με μόνιμες  θέσεις εργασίας. Χρειάζεται μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή  η κοινωνία θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών κι όχι την αύξηση της κερδοφορίας. Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό  αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Αυτό θα διασφαλίζεται αφού όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα και οι υποδομές θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Συμφωνούμε με τις προτάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας το οποίο καταθέτουμε στα πρακτικά ως πρόταση στη σημερινή συνεδρίαση. Αυτές τις προτάσεις που βγαίνουν μέσα από τις ανάγκες του λαού της περιοχής θα υπερψηφίσουμε κι όχι την εισήγηση και την πρόταση του Δημάρχου.

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Χόλμπα Αντωνία

Κοινοποιήστε το άρθρο

Tagged