Ανακοίνωση: Για την παράδοση για κατασκευή Φωτοβολταικου πάρκου τμήματος της έκτασης που προοριζόταν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής .

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΤΕΠ του ΓΝ Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” της ΠΕ Κοζάνης -

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από την ανεξέλεγκτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ τα προηγούμενα χρόνια. Μετεγκαταστάσεις οικισμών όπως αυτή της Μαυροπηγής έμεινε στα χαρτιά και στις διακηρύξεις καθώς μπροστά στον ανταγωνισμό που έστρωσε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ ΑΕ και το ίδιο το κράτος μεθοδικά απαλλάχτηκαν από την οργανωμένη μετεγκατάσταση του οικισμού και την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Όπως και την συγκεκριμένη μετεγκατάσταση αλλά και μια σειρά άλλων οικισμών Ποντοκώμης, Κομάνου Ακρινής κλπ, αντιμετωπίζονται ως έξοδα από το κράτος  αλλά και από την ΔΕΗ Α.Ε που από την δράση της έχει αφανίσει ολόκληρες περιοχές και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εδαφών να αποκαθιστώνται μετά από χρόνια.

Αφού οι κάτοικοι για πολλά χρόνια εξαπατήθηκαν από τις όποιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων για ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων που θυσιάστηκαν στο βωμό της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και το κυνήγι της ΔΕΗ ΑΕ για περισσότερα κέρδη, έρχεται σήμερα η πράσινη συμφωνία και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης να παραδώσει μεγάλο μέρος του οικισμού ! που είχε καθοριστεί ως η τοποθεσία εγκατάστασης του νέου οικισμού Μαυροπηγής για κατασκευή Φωτοβολταϊκου πάρκου. Οι μεγάλοι επιχειρηματική όμιλοι αφού τόσα χρόνια επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται από την αφαίμαξη του λαού μέσων των τιμολογίων ρεύματος έρχονται σήμερα να εκμεταλλευτούν τις εκτάσεις της περιοχής αλλά και το χαμηλό κόστος για την πρόσβαση στο δίκτυο.

Τα λόγια είναι περιττά απέναντι στην περιφερειακή και την δημοτική αρχή που καλλιεργούσαν πως δήθεν μετά την ψήφιση και την υλοποίηση των χωροταξικών σχεδιασμών θα έμπαινε τάξη στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία. Τάξη από ότι φαίνεται μπήκε και θα μπει με τα νέα χωροταξικά σχέδια  για να προχωράει πιο ανεξέλεγκτα η εγκατάσταση φωτοβολταικών εκτός από δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ακόμα και σε εκτάσεις που προορίζονταν για την εγκατάσταση οικισμών που παραχωρήθηκαν ύστερα από αγώνες και απαιτήσεις των κατοίκων.

Το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με την παράδοση της καθορισμένης έκτασης για την μετεγκατάσταση του οικισμού για επιχειρηματικά συμφέροντα. Απαιτούμε να μην παραχωρηθεί η έκταση και να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων της Μαυροπηγής που τόσα χρόνια αναμένουνε την ολοκλήρωση της Μετεγκατάστασης του οικισμού.

Το  ΚΚΕ παλεύει ώστε:

  1. Να μην προχωρήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Όχι στην παράδοση των εκτάσεων του οικισμού της Μαυροπήγης για την εγκατάσταση φωτοβολταικου πάρκου.
  2. Να ολοκληρωθούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών των νέων οικισμών.
  3. Αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και παράδοση των εξορυγμένων εδαφών με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε και του κράτους.
  4. Η ενέργεια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι να αποτελεί πεδίο κερδοφορία των καπιταλιστών. Το ρεύμα και η θέρμανση να είναι φθηνά για το λαό.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας. Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι “ναι ή όχι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά  “ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;”. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.

Αυτό που σήμερα μπαίνει εμπόδιο είναι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Η κατάργησή της και η αντικατάσταση από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα εξασφαλίσουν την κοινωνική ευημερία. Μόνο η εξουσία των εργατών μπορεί να αξιοποιήσει την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της λαϊκής οικογένειας. Μόνο κάτω από εργατική διεύθυνση μπορεί να υπάρξει πραγματικός επιστημονικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα ασχολείται με την έρευνα, την εξόρυξη, την παραγωγή και τη διανομή ενεργειακών αγαθών, με στόχο την παροχή επαρκούς και φθηνής Ενέργειας. Θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές, τα ορυκτά καύσιμα, το υψηλό ηλιακό, αιολικό και υδάτινο δυναμικό, στοχεύοντας στη μείωση των εισαγωγών και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Θα λαμβάνει υπόψη και θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, παίρνοντας όλα τα σύγχρονα μέτρα για την προστασία τους.

Για να εφαρμοστεί αυτή η λύση πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας, σκοπό της παραγωγής να αποτελούν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Έτσι, το ενεργειακό προϊόν θα αποτελεί πλέον κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα. Πρόκειται για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές και τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, του σοσιαλισμού, ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις διαθέσιμες εγχώριες πηγές και όλες τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις για να βελτιώνεται το σημερινό «ενεργειακό μείγμα» της χώρας, για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Θα αξιοποιήσει την επιστημονική έρευνα για να προβλέπει έγκαιρα μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού και να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος της πραγματικής ανατροπής.

 

Πτολεμαΐδα 4.3.2021

Δείτε Επίσης

eordaialive.com: Πτολεμαΐδα : Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου (βίντεο)
ΕΟΡΔΑΙΑ

eordaialive.com: Πτολεμαΐδα : Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών (βίντεο)

eordaialive.com: Πτολεμαΐδα : Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών  (βίντεο)      

Διαβάστε περισσότερα »
«Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Δήμαρχο Εορδαίας»
ΕΟΡΔΑΙΑ

«Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Δήμαρχο Εορδαίας»

«Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Δήμαρχο Εορδαίας»   Στο γραφείο του στο Δημαρχείο, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Εορδαίας, κος Πλακεντάς Παναγιώτης, τον Πρόεδρο του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ,

Διαβάστε περισσότερα »
Πτολεμαΐδα: Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
ΕΟΡΔΑΙΑ

Πτολεμαΐδα: Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ  4-8-2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.30 μμ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα »
Ενημέρωση από κλιμάκιο του Δήμου Εορδαίας, σε νέους που χρησιμοποιούν αύλειους χώρους σχολικών κτιρίων, για θέματα ασφάλειας και προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας.
ΕΟΡΔΑΙΑ

Ενημέρωση από κλιμάκιο του Δήμου Εορδαίας, σε νέους που χρησιμοποιούν αύλειους χώρους σχολικών κτιρίων, για θέματα ασφάλειας και προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας.

Με αφορμή αναρτήσεις πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παρουσία παιδιών σε αύλειο χώρο σχολείου, τα οποία εθεάθησαν να σκαρφαλώνουν στη στέγη του σχολικού κτιρίου, ο Δήμος Εορδαίας με γνώμονα

Διαβάστε περισσότερα »
Εορδαία: Βήμα σε νέους σεναριογράφους δίνει ο Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας
ΕΟΡΔΑΙΑ

Εορδαία: Βήμα σε νέους σεναριογράφους δίνει ο Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας

Βήμα σε άτομα που για πρώτη φορά επιχειρούν να συγγράψουν θεατρικό έργο στην ποντιακή διάλεκτο έδωσε ο Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας, και θα παρουσιαστεί στη μοναδική εκδήλωση που, στο πλαίσιο των

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida