Συνταξιούχοι: Έρχονται δύο πακέτα πληρωμών για αναδρομικά και επικουρικές

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Συνταξιούχοι: Έρχονται δύο πακέτα πληρωμών για αναδρομικά και επικουρικές

Συνταξιούχοι: Έρχονται δύο πακέτα πληρωμών για αναδρομικά και επικουρικές

Τα αναδρομικά για την παράλληλη ασφάλιση ξεπερνούν, κατά περιπτώσεις, την πενταετία

Δύο πακέτα πληρωμών που αφορούν την καταβολή αναδρομικών για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση αλλά και την εκκίνηση αποπληρωμής επικουρικών συντάξεων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, έρχονται τον Μάιο.

Σ’ ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις, από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η σταδιακή  καταβολή περισσότερων από 123.000 επικουρικών συντάξεων, εκ των οποίων οι 96.500 είναι ληξιπρόθεσμες. Στην προμετωπίδα των εξοφλήσεων θα τεθούν περίπου 47.000 αιτήσεις για τις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί η απονομή της κύριας σύνταξης.  Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη που θα αποδοθεί ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

Επίσης , αρχής γενομένης από τον Μάιο, πάνω από 50.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, θα λάβουν αναδρομικά, με τη συνολική εξόφληση, βάσει του χρονοδιαγράμματος του ΕΦΚΑ, να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.  Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί,  μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση που θα λάβουν αναδρομικά πενταετίας, ενώ εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις στα επίπεδα των 300 ευρώ το μήνα. Ο Φορέας με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για εκκρεμείς συντάξεις, αλλά για καταβαλλόμενες, στις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν είχε προσαρμόσει, τις όποιες προσαυξήσεις. Ο Ενιαίος Φορέας το έπραξε με ομολογουμένως μεγάλη καθυστέρηση, μετά την απόκτηση του απαραίτητου λογισμικού που έδωσε τη δυνατότητα υπολογισμού και ακριβής απόδοσης των προσαυξήσεων και των αναδρομικών στη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση.

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!