Ψηφιακά οι συντάξεις αναπηρίας από την επόμενη εβδομάδα

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Ψηφιακά οι συντάξεις αναπηρίας από την επόμενη εβδομάδα

Ψηφιακά οι συντάξεις αναπηρίας από την επόμενη εβδομάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας ώστε η ψηφιακή σύνταξη επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Στόχος του υπουργείου είναι όλες οι νέες συντάξεις να εκδίδονται ψηφιακά μέσα στο 2022. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «MR», την επόμενη εβδομάδα -από τη Δευτερά πιθανόν- θα μπορούν να εκδίδονται ψηφιακά όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου.

Αυτήν την εβδομάδα γίνονται οι τελευταίες δοκιμές του συστήματος ώστε να διορθωθούν τυχόν αστοχίες. Επιπλέον πριν κλείσει ο χρόνος, στελέχη του υπουργείου, αναφέρουν πως στην ηλεκτρονική διαδικασία θα προλάβουν να συμπεριληφθούν τελικά και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ στο «MR», οι υποθέσεις των ελευθέρων επαγγελματιών μένουν τελευταίες λόγω της δυσκολίας που ενέχουν τα αιτήματα αυτά, καθώς είναι πιο σύνθετα. Η ηλεκτρονική απονομή σύνταξης, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας θα βοηθήσει στο να μην δημιουργείται νέο στοκ εκκρεμών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ψηφιακά οι επικουρικές λόγω θανάτου

Χθες τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση  επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, που επιτρέπει την έκδοση της επικουρικής σύνταξης εντός δύο μηνών. Η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου, καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα και, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα ενταχθεί και ο δημόσιος  τομέας.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να διευκολύνει έναν σημαντικό αριθμό πολιτών. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες, το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου, ξεπέρασε τις 20.000.

Έτσι οι δικαιούχοι της μεταβίβασης μπορούν, πλέον, να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα και καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται. Από τη στιγμή που έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής, ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου συνταξιούχου, περιορίζεται στους δύο μήνες.

 

 

 

 

moneyreview.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...