Δύο ευκαιρίες για σύνταξη με 15ετία έχουν οι ασφαλισμένοι – Όλες οι λεπτομέρειες

Δύο ευκαιρίες για σύνταξη με 15ετία έχουν οι ασφαλισμένοι – Όλες οι λεπτομέρειες

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δύο ευκαιρίες για σύνταξη με 15ετία έχουν  οι ασφαλισμένοι – Όλες οι λεπτομέρειες

Δύο ευκαιρίες για σύνταξη με 15ετία  έχουν οι ασφαλισμένοι.

Όπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από όσους δεν έχουν συμπληρώσει 15ετία, το άρθρο 53 του ν. 4921/2022 προσφέρει τις εξής
δύο δυνατότητες-διευκολύνσεις στους ασφαλισμένους:

1ον) Συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης έως 6 μήνες (150 ΗΑ) με καταβολή εισφορών

Στην πρώτη αυτή κατηγορία υπάγονται όσοι ασφαλισμένοι έχουν 14 χρόνια και 6 μήνες ασφαλιστικού βίου (4.350 ΗΑ). Σε αυτούς παρέχεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν έως 6 μήνες (150 ΗΑ) για να φτάσουν στον θεμελιωτικό χρόνο συνταξιοδότησης των 15 ετών ή 4.500 ενσήμων.

Η εξαγορά των 150 ενσήμων κοστίζει 20% του νέου κατώτατου μισθού (713 ευρώ μεικτά), ήτοι 142,6 ευρώ για κάθε μήνα ή 855,60 ευρώ για 6 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, η σύνταξη θα ανέρχεται σε 466,35 ευρώ. Η παρ. 1 του άρθρου 53 ν. 4921/2022 καλύπτει περιπτώσεις ασφαλισμένων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, πλην του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), οι οποίοι:

 • που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31-12-2022,
 • έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση και την πραγματική ή προαιρετική τους ασφάλιση,
 • δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης,
 • δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό,
 • δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού,
 • χρειάζονται 150 ή λιγότερες ΗΑ για να συμπληρώσουν τις ελάχιστεςαπαιτούμενες 4.500 ημέρες.

Στους ασφαλισμένους που πληρούν σωρευτικά όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη που αντιστοιχούν στις αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα αυτό αποκλείεται εάν οι ασφαλισμένοι έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε (5) έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Διευκρινίζεται επίσης ότι η διάταξη αυτή δεν ισχύει για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του ν. 612/1977 (όπως ισχύουν) ή άλλες ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τη θεμελίωση με πραγματικό χρόνο ασφάλισης.

συντάξεις

2ον) Υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση για διάστημα έως 3 έτη (9.000 ΗΑ)

Η παρ. 2 του άρθρου 53 ν. 4921/2022 καλύπτει περιπτώσεις ασφαλισμένων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι:

 • έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον πεντακόσιες (500) ΗΑ εντός της πενταετίας πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και
 • χρειάζονται μέχρι τρία έτη ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στους ασφαλισμένους που πληρούν σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν, μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης, αίτημα να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση ή να την  συνεχίσουν για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) έτη που είναι απαραίτητο, ώστε να συμπληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να θεμελιώσουν
δικαίωμα σύνταξης.

Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ο περιορισμός σε σχέση με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου της παρ. 1 (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) και δεν ελέγχεται η συνδρομή της παρ. 4 του άρθρου 18 του Ν. 4387/2016 περί μη αναπηρίας του ασφαλισμένου.

Επομένως, η επιλογή αυτή ενδείκνυται για ασφαλισμένους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ) που χρειάζονται περισσότερες από 150 ΗΑ ή δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή των υπολειπομένων ασφαλιστικών εισφορών. Αν συντρέχουν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις για την απονομή
σύνταξης εκδίδεται προσωρινή πράξη απονομής σύνταξης, που περιλαμβάνει:

 • την αποδοχή της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της
  ασφάλισης,
 • τον χρόνο της προαιρετικής συνέχισης,
 • το καταβλητέο ποσό,
 • την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη
  σύνταξης γήρατος και
 • την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης (πρώτη ημέρα του  επόμενου μήνα από την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος), χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή αίτηση συνταξιοδότησης.

Μέχρι την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης ο αιτών δεν είναι συνταξιούχος, αλλά προαιρετικά ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα για σύνταξη με 15ετία εδώ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida