Ανατροπή στα αναδρομικά του Δημοσίου

Ανατροπή στα αναδρομικά του Δημοσίου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ανατροπή στα αναδρομικά του Δημοσίου

Νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να βάλει τέλος στις διεκδικήσεις τους για επιστροφές από τα καταργημένα Δώρα αλλά την ίδια στιγμή αναμένεται θετική απόφαση για επιστροφές από Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και από τις περικοπές άνω των 1.000 ευρώ.
Με τη νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελ.Σ (1389.2021) κρίνεται συνταγματική η κατάργηση των Δώρων από όλες τις συντάξεις του Δημοσίου ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω των 1.000 ευρώ και ως εκ τούτου τερματίζονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά από καταργηθέντα Δώρα. Η απόφαση της Ολομέλειας μάλιστα έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση του Τρίτου Τμήματος (την 1823/2019) στην οποία η πλειοψηφούσα άποψη των δικαστών ήταν υπέρ της αντισυνταγματικής των περικοπών, κρίνοντας στην ουσία ότι κακώς κόπηκαν Δώρα από τις συντάξεις του Δημοσίου με το Νόμο 4093/2012 διότι η κατάργηση τους ήρθε ύστερα από αλλεπάλληλες μειώσεις. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το Τρίτο Τμήμα παρέπεμψε με τη μορφή προδικαστικού ερωτήματος τη λήψη απόφασης στην Ολομέλεια , η οποία έκλεισε την πόρτα στα αναδρομικά από τα Δώρα λέγοντας ουσιαστικά ότι η κατάργηση τους στο Δημόσιο είναι συνταγματική καθώς δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς.

253303 7969eb774f 9dcd282f17b29d89
Αιτιολογία

Το σκεπτικό της απόφασης λέει ότι με την κατάργηση των Δώρων από τις κύριες συντάξεις εξοικονομήθηκαν ετησίως 242 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες συντάξεων και ήταν στο πλαίσιο των μέτρων που μπορούσε να λάβει ο νομοθέτης ( σσ.η κυβέρνηση) για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Τυχόν επαναφορά τους θα σήμαινε αύξηση δαπανών και νέο δανεισμό .

Στο δια ταύτα η Ολομέλεια αποφαίνεται ότι κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας από τις συντάξεις του Δημοσίου συνολικού ποσού 800 ευρώ ετησίως “δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας ούτε στο άρθρο 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ”.

Αντίθετα το Τρίτο Τμήμα του Ελ.Σ δύο χρόνια πριν είχε πει ότι η κατάργηση των Δώρων αν και αναγκαία για δημοσιονομικούς είναι αντισυνταγματική , γιατί δεν τεκμηριώθηκε ο λόγος της περικοπής τους, ιδίως από τη στιγμή που ήταν η 5η κατά σειρά μείωση που επιβαλλόταν σε συνταξιοδοτικές παροχές του Δημοσίου.

253303 2ad845d4ac 93d04aac5fd77b59

Πράσινο φως
Μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να βάζει τέλος στα αναδρομικά από Δώρα συντάξεων στο Δημόσιο αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ ( μικτά) με τις κρατήσεις 3% έως 14% από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων( ΕΑΣ) και από τις μειώσεις σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Για τις δύο αυτές περικοπές αναμένεται νέα απόφαση από την Ολομέλεια του ΕλΣ στα μέσα Νοεμβρίου και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα βγει θετική με αναδρομικά για τους συνταξιούχους έως και 3 έτη .Οι λόγοι που συνηγορούν στο αποτέλεσμα αυτό είναι οι δύο:

-Για τις μειώσεις άνω των 1.000 ευρώ το Ελ.Σ έχει αποφανθεί με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του ότι οι περικοπές του Νόμου 4093 είναι αντισυνταγματικές και μάλιστα χωρίς να θέτει περιορισμό στις διεκδικήσεις που σημαίνει ότι όσοι δικαιωθούν δικαστικά παίρνουν αναδρομικά 5 ετίας πέραν του 11 μηνου που επέστρεψε η κυβέρνηση .

– Για τις μειώσεις της ΕΑΣ το ΕλΣ με απόφαση της Ολομέλειας του ( 244/2017) έκρινε ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντισυνταγματικές και οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις κρατήσεις που κατέβαλαν τουλάχιστον τη διετία 2017 και 2018.

Δείτε Επίσης

Δημόσιο: Τα 8 παράθυρα για να πάρετε σύνταξη πριν από τα 62
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δημόσιο: Τα 8 παράθυρα για να πάρετε σύνταξη πριν από τα 62

Δημόσιο: Τα 8 παράθυρα για να πάρετε σύνταξη πριν από τα 62   Τα 8 “παράθυρα” για να πάρουν σύνταξη πριν από τα 62 έτη οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Διαβάστε περισσότερα »
Σοκ για τους συνταξιούχους: Επιστρέφουν έως και το 25% από τα αναδρομικά - Οι τροποποιητικές και η πληρωμή του φόρου
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σοκ για τους συνταξιούχους: Επιστρέφουν έως και το 25% από τα αναδρομικά – Οι τροποποιητικές και η πληρωμή του φόρου

Σοκ για τους συνταξιούχους: Επιστρέφουν έως και το 25% από τα αναδρομικά – Οι τροποποιητικές και η πληρωμή του φόρου   Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους από τα ποσά του φόρου

Διαβάστε περισσότερα »
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιες πληρωμές θα γίνουν τη Δευτέρα
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιες πληρωμές θα γίνουν τη Δευτέρα

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιες πληρωμές θα γίνουν τη Δευτέρα   Έως και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ. Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων

Διαβάστε περισσότερα »
Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε 12.173 συνταξιούχους - Σε ποιους θα καταβληθούν
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε 12.173 συνταξιούχους – Σε ποιους θα καταβληθούν

Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε 12.173 συνταξιούχους – Σε ποιους θα καταβληθούν   Αύριο, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 θα γίνει εμβόλιμη πληρωμή αναδρομικών ποσών σε 12.173 συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τον

Διαβάστε περισσότερα »
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η. :ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η. :ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η. :ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Συνάδελφοι, Το 2020 τον Οκτώβρη σε εφαρμογή της απόφασης του ΣΤΕ η κυβέρνηση έδωσε στους συνταξιούχους τις περικοπές του ενδεκάμηνου (ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΟΥ 2015-ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα »
Εκτός ενίσχυσης 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι - Ποιοι θα λάβουν «έκτακτο δώρο» και τι ποσά τους αναλογούν
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Εκτός ενίσχυσης 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι – Ποιοι θα λάβουν «έκτακτο δώρο» και τι ποσά τους αναλογούν

Εκτός ενίσχυσης 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι – Ποιοι θα λάβουν «έκτακτο δώρο» και τι ποσά τους αναλογούν   Εκτός έκτακτης ενίσχυσης θα μείνουν χαμηλοσυνταξιούχοι. Εμπλουτίστηκαν οι κατηγορίες πολιτών -που φτάνουν πλέον τις τέσσερις-

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida