Στα πρόθυρα …εγκεφαλικού οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ για αναδρομικά 2022 -Πληρωμή συντάξεων

7 μυστικά για την έναντι σύνταξη – Ποιοι και πώς θα πάρουν τα 384 ευρώ

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Απαλλάσσονται από κρατήσεις ασθένειας (6%) τα αναδρομικά από την έναντι σύνταξη των 360 ή των 384 ευρώ που θα λάβουν σύντομα περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι με ποσά που ξεπερνούν και τις 13.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία καθιερώνεται μια πρώτη σύνταξη-εξπρές με 360 και 384 ευρώ, που θα παίρνουν στο εξής οι ασφαλισμένοι στον επόμενο κιόλας μήνα από την αίτηση συνταξιοδότησής τους.

Για 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους με αιτήσεις ακόμη και προ του 2018 η έναντι σύνταξη θα πληρωθεί κατά προτεραιότητα και με όλα τα αναδρομικά από την αρχική ημερομηνία της αίτησής τους.

Φορολόγηση

Μάλιστα στις αναδρομικές συντάξεις δεν θα επιβληθεί η κράτηση 6% για ασθένεια ενώ ο αναλογούν φόρος θα επιμεριστεί στα φορολογικά έτη που αναλογεί η παροχή. Για παράδειγμα:

* Εν αναμονή συνταξιούχος από τον Φεβρουάριο του 2019 που δεν λαμβάνει προσωρινή σύνταξη (σ.σ.: επειδή ζήτησε να πάρει απευθείας την οριστική αλλά δεν βγήκε ακόμη) θα πληρωθεί τις έναντι συντάξεις των 384 ευρώ για 24 μήνες, με ποσό 9.216 ευρώ. Αν είχε την κράτηση ασθένειας θα έπαιρνε 8.663 ευρώ, που σημαίνει ότι από τη μη επιβολή της κράτησης κερδίζει 552 ευρώ.

* Εν αναμονή συνταξιούχος από τον Φεβρουάριο του 2018 (36 μήνες ως σήμερα), που δεν παίρνει καμία σύνταξη, θα πληρωθεί πιθανότατα τον Απρίλιο τις έναντι συντάξεις 36 μηνών με ποσό 13.824 ευρώ. Αν του επιβάλλονταν κρατήσεις ασθένειας (6%) στα αναδρομικά, θα έπαιρνε 12.994 ευρώ, ενώ με την απαλλαγή από την κράτηση 6% που προβλέπει η τροπολογία κερδίζει 830 ευρώ επιπλέον και θα έχει να καταβάλει μόνον τυχόν φόρο εισοδήματος, που θα μοιραστεί στα αναδρομικά του 2018, του 2019 και του 2020.

Συμπληρωματικά

Η έναντι σύνταξη δεν αντικαθιστά την προσωρινή, όπως λανθασμένα εκτιμούν ορισμένοι, αλλά έρχεται να καλύψει το κενό εισοδήματος από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι την έκδοση της προσωρινής σύνταξης.

Το έναντι ποσό θα καταβάλλεται στον επόμενο μήνα από την αίτηση, θα ακολουθεί η έκδοση της προσωρινής και τέλος θα βγαίνει η οριστική σύνταξη. Η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στο να μη μείνει κανείς χωρίς κάποιας μορφής σύνταξη με το που κάνει την αίτηση, και κυρίως στο να επιταχυνθεί η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Για την έναντι σύνταξη εξετάζεται να λειτουργεί ξεχωριστή πλατφόρμα μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», όπου θα γίνεται ένας πρώτος έλεγχος των στοιχείων των ασφαλισμένων και εφόσον ταυτοποιούνται θα προχωρά η έκδοση της έναντι σύνταξης. Μόλις εγκριθούν τα στοιχεία τους από το «ΑΤΛΑΣ» θα περνούν στην ηλεκτρονική (κανονική) αίτηση συνταξιοδότησης, όπου εκεί θα πρέπει να δηλώσουν ότι θέλουν να πάρουν προσωρινή σύνταξη μέχρι να βγει η οριστική.

Τα βήματα

Ετσι, οι ασφαλισμένοι έχουν τρία βήματα στη συνταξιοδότηση:

* Εναντι σύνταξη 360 με 384 ευρώ μέσω του «ΑΤΛΑΣ».

* Προσωρινή σύνταξη που αντιστοιχεί στο 80% των αποδοχών του τελευταίου δωδεκαμήνου για μισθωτούς και 70% για ελεύθερους επαγγελματίες, με πλαφόν τα 768 ευρώ για τους μισθωτού και τα 960 ευρώ αντίστοιχα.

* Οριστική σύνταξη με υψηλότερα ποσά από την προσωρινή.

H έναντι σύνταξη δεν θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο γιατί οι ασφαλισμένοι παίρνουν μέσα στο δίμηνο την προσωρινή, που είναι ίση με το 50% του μισθού (με βάση υπολογισμού το μισθολόγιο του 2011).

Η ρύθμιση

Η τροπολογία στα βασικά της σημεία προβλέπει τα εξής:

  1. Χορηγείται προκαταβολή στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, έναντι της σύνταξης που δικαιούνται. Η προκαταβολή αυτή δίνεται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ είτε με υπεύθυνη δήλωση, για να συντομευθούν οι προθεσμίες.
  1. Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της, αλλά και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.
  1. Οσον αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή διαμορφώνεται ως εξής:

* 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω.

* 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.

* 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.

* 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

  1. Στους αιτούντες συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ.
  1. Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου.
  1. Η προκαταβολή σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
  1. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τυχόν ποσά από προκαταβολές που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e-ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Κοινοποιήστε το άρθρο