Λιανεμπόριο: Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο λουκέτο για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Λιανεμπόριο: Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο λουκέτο για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Εκνευρισμό και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» του ανοίγματος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, παρά το αρχικό «πράσινο φως» που είχε δοθεί λίγες ημέρες πριν. Οι καταστηματάρχες των περιοχών αυτών είχαν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για την επανεκκίνηση και ξαφνικά μπήκε κυβερνητικό φρένο μετά την έκτακτη σύσκεψη των ειδικών το βράδυ της Παρασκευής.

Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν ψυχραιμία και εξηγούν πώς την περασμένη Τετάρτη ελήφθη η απόφαση με εισήγηση της Επιτροπής για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο με εισήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα παρατέθηκαν νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έδειχναν περαιτέρω πίεση για τους 3 αυτούς νομούς, σε βαθμό που το επικείμενο άνοιγμα θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, η πληρότητα στα νοσοκομεία στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη αγγίζει το 100% και δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ. Αναφερόμενος στον νομό Θεσσαλονίκης εστίασε στα 3.776 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς. Έκανε λόγο για 7.250 επαφές από τις οποίες το 44% είναι συμπτωματικές και τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 45% το τελευταίο δεκαήμερο». Στην Αχαΐα, η πληρότητα στις απλές κλίνες αγγίζει το 95% και έχει επεκταθεί τρεις φορές το έκτακτο σχέδιό της Αριστοτέλους στα Νοσοκομεία, τα οποία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι Covid και έχουν μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε για τις 3 αυτές περιοχές η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει σήμερα το λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην κάνει πίσω και να στηρίξει την απόφαση των ειδικών, οι αντιδράσεις και οι απειλές για αντάρτικο σταδιακά ηρεμούν και όπως όλα δείχνουν οι καταστηματάρχες θα συμμορφωθούν στα μέτρα. Ωστόσο, εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα στις 18.00 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με μόνο θέμα συζήτησης «την πορεία της λειτουργίας του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19».

Δείτε Επίσης

Πτολεμαΐδα: Γίνε μέλος της ομάδας της ομάδας του Κδαπ Αρλεκίνος!
ΕΟΡΔΑΙΑ

Πτολεμαΐδα: Γίνε μέλος της ομάδας του Κδαπ Αρλεκίνος!

Πτολεμαΐδα: Γίνε μέλος της ομάδας του Κδαπ Αρλεκίνος! Αν θέλεις να γίνεις μέλος της ομάδας του Κδαπ Αρλεκίνος και είσαι : Δάσκαλος/α, νηπιαγωγός, Μουσικός, Θεατρολόγος Γυμνάστρια/στής, στείλε μας το βιογραφικό

Διαβάστε περισσότερα »
Πτολεμαΐδα :Δεύτερη παράλληλη Λαϊκή Αγορά- Οι ακροβατισμοί της Δημοτικής Αρχής, και η εξορία των μικροεπιτηδευματιών
ΕΟΡΔΑΙΑ

Πτολεμαΐδα :Δεύτερη παράλληλη Λαϊκή Αγορά- Οι ακροβατισμοί της Δημοτικής Αρχής, και η εξορία των μικροεπιτηδευματιών

Αγαπητοί φίλοι το φαινόμενο ονομάζεται Αριβισμός!!! Το πολιτικό άγχος των αποτυχιών της Δημοτικής Αρχής, γυρεύει αντισταθμίσματα στον αριβισμό. Εξ όσων γνωρίζω, κανείς εκ των εκλεγμένων του Δ.Σ. του κυβερνώντος σχήματος

Διαβάστε περισσότερα »
Ενημέρωση για την λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας 09/06/2021. Τέλος η λειτουργία της παράλληλης αγοράς, παραμένει η επέκταση στην οδό Δημοκρατίας.
ΕΟΡΔΑΙΑ

Ενημέρωση για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας 28/04/2021

Έχοντας υπόψη τις υπ’ αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 26380/2021ΦΕΚ 1682/Β/24-4-2021 απόφαση της Κυβέρνησης, την υπ’ αριθμ. 46554/20-04-2021 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την 166/2021

Διαβάστε περισσότερα »
Κορωνοϊός: Πώς κατανέμονται τα 2.807 νέα κρούσματα-Οι «κόκκινες» περιοχές
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Δυτική Μακεδονία: 0 αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κατά Περιφερειακή Ενότητα (Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ   ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19   Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 κρούσματα Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ (4) (1) κρούσματα Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (3) (1) κρούσματα Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ (3) (1) κρούσματα Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα »
Κορονοϊός: 2.461 νέα κρούσματα - 737 οι διασωληνωμένοι - 68 νεκροί σε 24 ώρες - ΤΩΡΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δυτική Μακεδονία: 0 αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κατά Περιφερειακή Ενότητα (Κυριακή, 25 Απριλίου 2021)

κρούσματα Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ (24) κρούσματα Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ (24) κρούσματα Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (23) κρούσματα Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ (23)   Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια της ενημέρωσης για την  εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε περισσότερα »
Δ. Μακεδονία: Η κατανομή των κρουσμάτων SARS-COV 2 ανά Δήμο στις 1/6/2021 – Αναλυτικοί πίνακες
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δυτική Μακεδονία: 0 αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κατά Περιφερειακή Ενότητα (Σάββατο, 24 Απριλίου 2021)

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια της ενημέρωσης για την  εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, δίνει στη δημοσιότητα σχετικό πίνακα στον οποίο αποτυπώνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κατά Περιφερειακή Ενότητα.

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida