Ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίζει μέσα στον Ιούλιο για ανασχηματισμό ή εκλογές;

Ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίζει μέσα στον Ιούλιο για ανασχηματισμό ή εκλογές;

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίζει μέσα στον Ιούλιο για ανασχηματισμό ή εκλογές;

Υπάρχουν πιέσεις για εκλογές και συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική μηχανή υπολειτουργεί και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό ακόμα και μέσα στον Ιούλιο «φουντώνει». 

Μπορεί η κυβέρνηση να πραγματοποιεί συνεχώς φιέστες, ώστε να πείσει τους Έλληνες και τους ξένους πως τα πάντα βαίνουν καλώς στη χώρα (τελευταία αυτή για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»), όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και στο Μαξίμου το ξέρουν.

Από την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μέχρι και την εγκληματικότητα η οποία μαστίζει, τα παραδείγματα που δείχνουν πως η κυβερνητική μηχανή υπολειτουργεί είναι πολλά. 

Σε όλο αυτό ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει μία λύση, με το σενάριο του ευρύ ανασχηματισμού μέσα στο καλοκαίρι να είναι αρκετά πιθανό, άλλωστε υπάρχουν και οι σχετικές διαρροές ακόμα και από το ίδιο το Μαξίμου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. 

Αρχικά η χώρα πέρασε αρκετούς μήνες με lockdown, παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, με τα κρούσματα να είναι καθημερινά χιλιάδες, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν πλέον τους 12.500.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ιό μόνο με τους εμβολιασμούς, όμως το μπάχαλο που έχει η ίδια δημιουργήσει -με τελευταίο αυτό με τα AstraZeneca- έχει προβληματίσει τους πολίτες και πλέον τα ποσοστά εμβολιασμένων έχουν κολλήσει.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 3.045.889 πολίτες (περίπου το 30%) πλήρως, ενώ με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.381.219 πολίτες (περίπου 43%), όλο αυτό ενώ οι εμβολιασμοί έχουν ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το Μαξίμου γνωρίζει πως το ποσοστό δύσκολα θα αυξηθεί και γι’ αυτό ετοιμάζεται για «προνόμια» σε εμβολιασμένους και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, κάτι που έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Παράλληλα η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τους διεθνείς οίκους να βλέπουν πως θα βάλουν «λουκέτο» περίπου οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις, μόλις σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν σκεφτούμε πως και η φετινή χρονιά είναι χαμένη για τον τουρισμό. Το «πορτοκαλί» των Βρετανών, αλλά και οι δεκάδες ακυρώσεις πακέτων από την TUI έχουν οδηγήσει τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους στον τουρισμό να ζητούν επιτακτικά μέτρα στήριξης.

Φυσικά θα πρέπει να αναφερθούμε και στην εγκληματικότητα, με τις δολοφονίες και τις ληστείες να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ από συλλήψεις… μόνο αυτή του συζύγου της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά και μερικές καθυστερημένες για τη δολοφονία της συζύγου του Κορφιάτη, οι οποίες έγιναν μετά την εκτέλεση του βασικού μάρτυρα.

Κυρίως για τα τελευταία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τη θέση του οποίου είναι αρκετά πιθανό να πάρει ο Μάκης Βορίδης, σε έναν πιθανό ανασχηματισμό.

Εξωτερικές πιέσεις για εκλογές και συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες για εκλογές το φθινόπωρο. Αυτό θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την πορεία της οικονομίας, που σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας και των εμβολιασμών, αλλά και από την απόδοση που θα έχει ο τουρισμός.

Αν η οικονομία μέσω του τουρισμού πάρει μια ανάσα, τότε αυτή θα μεταδοθεί και στην κυβέρνηση που θα κερδίσει επιπλέον χρόνο απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την ημερομηνία των εκλογών.

Αν τα κέρδη από τον τουρισμό δεν είναι τα προσδοκόμενα τότε η κυβέρνηση θα εισακούσει τις εισηγήσεις των κύκλων του εξωτερικού και θα πάει σε εκλογές το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Γι’ αυτό και «τρέχει» όσο μπορεί την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». 

Το ζητούμενο από αυτές και το καλύτερο σενάριο για τους παράγοντες του εξωτερικού θα είναι μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» όπου ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στο μεταξύ θα έχει απαλλαγεί από τα ακραιφνώς «αριστερόστροφα» στελέχη του και θα έχει μείνει με τους ΠΑΣΟΚογενείς, θα ομονοήσουν σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα πρέπει να λάβει εξίσου σκληρές αποφάσεις, καθώς η οικονομία θα χρειάζεται ένα ακόμα μνημόνιο αλλά χωρίς να το πουν έτσι, καθώς οι μνήμες στον λαό είναι δυσάρεστες.

Ήδη ένα καλό μήνυμα συγκατάβασης προς τούτη την συγκυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έστειλε προς την κυβέρνηση μέσω της ψηφοφορίας για το εργασιακό, στο οποίο ψήφισε πολλά αν όχι τα περισσότερα από τα άρθρα «βλέποντας» πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους!

Πριν φτάσουμε όμως στο ενδεχόμενο των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξετάσει πιθανότατα ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, αν όχι νωρίτερα, το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού! Οι πληροφορίες είναι μοιρασμένες ως προς το αν αυτός θα είναι δομικός ή μερικός.

Ένας από τους υπουργούς, που κύκλοι του Μαξίμου θα ήθελαν σε άλλο πόστο, είναι ο Νίκος Δένδιας, αλλά οι «πόντοι» που έχει κερδίσει τους τελευταίους μήνες ειδικά μετά τα όσα έγιναν στην Άγκυρα δύσκολα θα αφαιρεθούν χωρίς πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να γίνει εφικτή η μετακίνησή του.

Αυτό που επίσης «παίζει» είναι η περίπτωση μετακίνησης Βορίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς οι δύσκολες μέρες που έρχονται για την κοινωνία και οι αντιδράσεις που πιθανόν να υπάρξουν θα απαιτήσουν έναν άνθρωπο που δεν θα διστάσει να βαρέσει το χέρι στο τραπέζι και να ζητήσει αποτελέσματα από τους επικεφαλής της αστυνομίας.

Η απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη ωστόσο από το εν λόγο υπουργείο δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα καθώς στην αμερικανική πρεσβεία «πίνουν» νερό στο όνομά του.

Μιας και μιλάμε για αλλαγές, πέρα από αυτές που πιθανόν να επιφέρει ένας ανασχηματισμός, αλλαγές μπορεί να φέρει και ένα ΚΥΣΕΑ καθώς σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει «μαζέψει» πολλά «αρνητικά» points από διάφορες κινήσεις του για τις οποίες δεν ήταν ενήμερο τόσο το Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το μόνο που μπορεί να διατηρήσει τον Φλώρο στη θέση του για περισσότερο χρονικό διάστημα είναι ένα όχι και τόσο «ήρεμο καλοκαίρι» με τους Τούρκους.

 

 

 

πηγή

Κοινοποιήστε το άρθρο