12 C
Πτολεμαΐδα
27 Σεπτεμβρίου 2020Σταϊκούρας: Έκπτωση 40% και στα ενοίκια Μαΐου - «Παράθυρο» για μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταϊκούρας: Έκπτωση 40% και στα ενοίκια Μαΐου – «Παράθυρο» για μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου

Την επανάληψη της έκπτωσης κατά 40% των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους και για τον Μάιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιάζονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη που έδωσε στον ANT1, o υπουργός τόνισε ότι, αν κάποια κατηγορία επιχειρήσεων αποφασιστεί να μην ανοίξει από τις 4 Μαΐου αλλά αργότερα, τότε για τις επιχειρήσεις αυτές θα υπάρχει η ίδια δυσκολία κάλυψης του ενοικίου που υπήρχε και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχε λογική για την ελληνική κυβέρνηση να έρθει και να αλλάξει αυτό που έχει νομοθετήσει», είπε ο κ. Σταϊκούρας, εννοώντας την έκπτωση κατά 40% στο ενοίκιο που καταβάλλει η ίδια επιχείρηση αλλά και οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Αφησε, όμως, ένα παράθυρο να υπάρξει κάποια μέριμνα ακόμη και για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από τις αρχές του επόμενου μήνα, λέγοντας ότι για το μέτρο της έκπτωσης του ενοικίου για όσες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν άμεσα, «θα πρέπει να συνεκτιμηθούν κάποιοι παράγοντες».

Δέσμευση…

Σε ό,τι αφορά την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί, εκτός από την αναστολή των υποχρεώσεων, δεν έχουν αντίστοιχη παροχή, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για δέσμευση του οικονομικού επιτελείου το επόμενο διάστημα. Αφησε, μάλιστα, να διαφανεί ότι η παροχή που εξετάζεται βρίσκεται στην κατεύθυνση να μειωθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα, λέγοντας ότι η παρέμβαση αυτή αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη περί μείωσης κατά 50% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις για τη χρήση του 2020, ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά, όπως τόνισε, αυτή η σκέψη αφορά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Σε δικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τοποθετούμενος για το ίδιο θέμα, παραδέχθηκε ότι είναι μια από τις προτάσεις που εξετάζονται, αλλά θα πρέπει θα εξετάσουμε και την πορεία της κρίσης το επόμενο διάστημα πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι σε αυτή τη φάση προέχει η ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν αρνήθηκε όμως στο πλαίσιο αυτό να δοθούν φέτος vouchers κοινωνικού τουρισμού, ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Στήριξη της απασχόλησης

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ξανά ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα συνεχίσει να δίνεται μόνο για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή.

Αναφορικά με το μερίδιο του Δώρου του Πάσχα που δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει το Δημόσιο, είπε ότι θα δοθεί μέχρι και το καλοκαίρι και θα καλύπτει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο κατά την οποία ο δικαιούχος εργαζόμενος βρισκόταν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας του. «Το υπόλοιπο κομμάτι του Δώρου θα πρέπει να καταβληθεί από την ίδια την επιχείρηση», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως επόμενη φάση ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε μια αγορά εργασίας η οποία θα λειτουργεί με βάση τους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα συνοδεύσει ένας περιορισμός των ωρών ή των ημερών εργασίας, όπου το κράτος θα προσέλθει να συμπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων. Οπως είπε, η Ελλάδα περιμένει να ενεργοποιηθεί η σχετική κοινοτική πρωτοβουλία SURE, από την οποία διεκδικούμε κονδύλια περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι και το τέλος της εβδομάδας σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οπως είπε, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι με γνώμονα την προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά παράλληλα θα συντηρείται και η κουλτούρα πληρωμών, ώστε να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πληρωμές

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τις πληρωμές των επόμενων ημερών:

* Κλείδωσε ο τρόπος διανομής του 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 90.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 138.000 που υπέβαλαν αίτηση. Περίπου 35.000 από αυτές δεν έχουν εργαζομένους και πάνω από 50.000 έχουν από 1 έως 20 εργαζομένους.

* Την Πέμπτη πληρώνονται τα 600 ευρώ σε 150.000 επιστήμονες και δίνονται άλλα 200 στους επιστήμονες που είχαν πάρει τα 400 ευρώ.

* Εως την Παρασκευή ανοίγει και κλείνει η πλατφόρμα στο υπουργείο Εργασίας ώστε να δηλώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες που δεν είχαν δηλώσει στην α’ φάση.

* Την άλλη εβδομάδα πληρώνονται οι εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών, όπως είναι οι ηθοποιοί, οι ξεναγοί, οι οικοδόμοι κ.λπ.

* Αύριο κλείνει η πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες και «προσπαθούμε την Πέμπτη να πιστωθούν σε περίπου 600.000 συμπατριώτες μας 800 ευρώ», αν και δεν αποκλείεται, τελικά, η πληρωμή να γίνει την προσεχή Δευτέρα.Φόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

Ενεμφανίσθη ο Δήμαρχος, ο κύριος Πλακεντάς! Εκπληκτικό!!

1. Ο κύριος Πλακεντάς στο τιμόνι του Δήμου Εορδαίας

Loading ... Loading ...

2. Πώς κρίνετε το επιτελείο συνεργατών του Δημάρχου κυρίου Πλακεντά

Loading ... Loading ...

3. Σε ποια ηλικιακή κατηγορία ανήκετε

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!