20 C
Πτολεμαΐδα
19 Σεπτεμβρίου 2020Πτολεμαΐς-ἄρατε πύλας: Φάκελος Πρώτο Δημοτικό σχολείο ο κοιμώμενος γίγας ( Μέρος δεύτερον)
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Πτολεμαΐς-ἄρατε πύλας: Φάκελος Πρώτο Δημοτικό σχολείο- Ο κοιμώμενος γίγας ( Μέρος δεύτερον)

Πτολεμαΐς-ἄρατε πύλας: Φάκελος Πρώτο Δημοτικό σχολείο

ο κοιμώμενος γίγας

Μέρος δεύτερον

Συγγράφει-ιστορεί ο Πολιτίδης Χρήστος

 

Στην εργασία, του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Μανάδη στο βιβλίο του «Ένας Αιώνας Εορδαία», μας δίδεται η πληροφορία ότι ο  θεμέλιος λίθος του σχολείου τοποθετήθηκε στις 13 Απριλίου του 1930. Τον λίθο τοποθέτησε ο Υπουργός – Γενικός Διοικητής της Μακεδονίας Στυλιανός Γονατάς.

Κατόπιν δικής μου έρευνας, θέλω να κομίσω και εγώ ένα λιθαράκι στην απέλπιδα απόπειρα συγγραφής της τοπικής ιστορίας.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,  άρθρο του Π. Ξ. Ζαριφόπουλου την ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1931

H ΕΟΡΔΑΙΑ υστερεί σε εκπρόσωπα και υγιεινά διδακτήρια. Στην Πτολεμαΐδα τα σχολεία της είναι μάλλον αχούρια, παρά σχολεία. Αν εξαιρέσει κανείς τα σχολεία του Ανατολικού του Ναλμπάνκιοϊ και του Τζουμά, τα άλλα είναι απαίσιες τρώγλες. Το υπό ανέγερση αίφνης νέο διδακτήριο Πτολεμαΐδος που είναι ακόμα στην μέση, για να αποπερατωθεί θέλει 400.000 δραχμές. Το Υπουργείο Παιδείας νομίζουμε πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να χορηγήσει αυτό το ποσό, γιατί η κατάσταση των παλιών διδακτηρίων αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμό μας “(παραθέτω το αντίγραφο ως έχει).

Πτολεμαΐς-ἄρατε πύλας: Φάκελος Πρώτο Δημοτικό σχολείο- Ο κοιμώμενος γίγας ( Μέρος δεύτερον) 2

Στο άρθρο του συγγραφέα που αποτελεί και αίτημα προς την Πολιτεία του 1931, παίρνουμε τις πληροφορίες ότι μετά από 1,5 χρόνο που μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του σχολείου, το έργο έχει βαλτώσει “ελλείψει χρημάτων”.

Απαιτούνται περί τις 400 χιλιάδες δραχμές διά την αποπεράτωση και ακόμη καταγράφεται η ελεεινή κατάσταση των σχολείων της Πτολεμαΐδος.

Τρεις λαλούν σ’ αυτήν την Πόλιν και ο Δήμαρχος λικνίζεται ηδονικά (δεν αναφέρομαι στον κύριο Πλακεντά μόνον), όχι μόνον τώρα αλλά και στο απώτερον  παρελθόν.

Στύβουμε την πέτρα,  διά  να πάρουμε μιαν αύραν δροσιάς, όσοι ασχολούμεθα με ιστορικά θέματα της περιοχής, βαδίζουμε εις το σκότος, ελλείψει πληροφοριών και όταν καταλήγουμε σε συμπεράσματα χάνονται στην σκόνη του χρόνου ανεκμετάλλευτα.

Ο κύριος Μανάδης, έκανε μια προσπάθεια όταν οι άλλοι τεμπέλιαζαν και συνέγραψε ένα βιβλίο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο κεντρικό σαιτ του Δήμου; Ψηφιοποιημένο.

Βέβαια εκεί μπορείς να διαβάσεις ότι ανοησία μπορείς να φανταστείς (κάθε δήμαρχος έφτιαχνε και την προσωπική του σελίδα (με έξοδα, των ανόητων ημών βέβαια).

Ανώτερος όλων εις το κάλλος ο κύριος Τζιούμαρης…

Ο συγγραφεύς λοιπόν, κύριος Μανάδης είναι περιττός…..

Βέβαια άλλα έχουμε ως προτεραιότητες, όπως το να καταστρέφουμε τα δένδρα της Πόλης και να ακρωτηριάζουμε τα μνημεία της.

Να βάλω κάτι στην δημόσια διαβούλευση, το πρώτο Δημοτικό σχολείο έχει τα ίδια ακριβώς πεύκα  με αυτά, που υπό το δολοφονικό χέρι, του Δήμου καρατομήθηκαν (με μια πρόχειρη έρευνα που έκανα είναι η Μακεδονική Πεύκη, αυτοφυής και θεόρατη).

Τι θα κάνουμε είναι και σχολείο, υπάρχουν μικρές αθώες ψυχές……

Υλοτόμηση;

Τα δένδρα είναι παρατημένα, όποιος στρέψει άνωθεν τους οφθαλμούς θα δει “ξερά “ στην κόμην της κεφαλής της πεύκης.

Επίσης, αναγράφω το αυτονόητο, όταν έχεις τόσο μεγάλα δένδρα περιορίζεις την στεφάνη άνωθεν, με αυτό τον τρόπο τα προστατεύεις και αυτά και τους ανθρώπους.

Όσον αφορά  για τις ανοησίες περί ασθένειας και σαπίσματος των κορμών έχουν περιπλέξει τα πάντα…

Τα δένδρα είναι παρατημένα σε όλη την πόλη….

Verba volant, scripta manent» , η οποία στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως “τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν, και θα ζητήσουμε τον λόγο στο μέλλον.

Στο πρώην εμπορικό πολύκεντρο της ΔΕΗ, τώρα είναι παιδικός σταθμός, δεσπόζουν τρία θεόρατα (του ιδίου είδους και αυτά) πεύκα παρατημένα από την Δημοτική αρχή, θα τα υλοτομήσουμε;

Στο Δεύτερο και στο Τρίτο Δημοτικό σχολείο, ίδια κατάσταση.

Εμπρός λοιπόν υπάρχει και το τσεκούρι και το χέρι φονιά.

Όταν έγραψα το άρθρο, τότε στα γεγονότα με την καταστροφή του Παλαιού πάρκου, μία κυρία κατευθυνόμενη και πολεμοχαρής, σχολίασε: «Τι μας λέει αυτός… 72 ετών δένδρα, σιγά, μετά 70 χρόνια τα δένδρα που θα φυτεύσουμε  πάλι τόσο μεγάλα  θα είναι… Απίστευτο».

Βέβαια, τους  έπιασε οίστρος, να φυτέψουν κακόγουστες παιδικές χαρές, φυλακές, έτσι μοιάζουν, προσπαθώντας να καλύψουν το κενό, την απουσία προγραμματικού έργου.

Πολλές Κυριακές καθήμενος  ένθεν των πλατειών, είδα τα παιδιά να τσαλαπατιούντε κυριολεκτικά, μία τραμπάλα , μια κούνια και το σπιτάκι του Δαιμόνων, αυτά είναι.

Άθελα σας αναδείξατε πέραν της ανυπαρξία σας, το τρομερό θέμα ύπαρξης ζωτικών χώρων στο ευρύτερο κέντρο της πόλης, αλλά και σε ολόκληρη την Πόλιν.

Χώρος υπάρχει.

Λεφτά όχι.

Σχέδιο υπάρχει.

Λεφτά όχι.

Σχέδιο και κυκλοφοριακό υπάρχει, το πλήρωσε ο “Τρελοδήμαρχος” κύριος Τόττης, λεφτά όχι.

Ζητούμενον… Η υλοποίηση του σχεδίου του τρελού Δημάρχου.

Εκεί είναι οι ζωτικοί χώροι.

Στην Επικαιροποίηση του σχεδίου Τόττη.

 

 

 

 

Ενα άρθρο που ασχολείται με την ιστορία, έχει δυναμική και γονιμότητα όταν κινεί τον χρόνο στο παρόν και δίδει προοπτική.

Άρθρο μεσα στο άρθρο λοιπόν (ότι και να κανουμε επανερχόμεθα στον Σαίξπηρ-Το ημέρωμα της στρίγγλας).

O ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ να μπει στην Δημόσια διαβούλευση).

Ξέρετε η Πτολεμαΐς στερείται ζωτικών χώρων, της κίνησης ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, των πατεράδων μας δηλαδή, δεν είναι περπατήσιμη Πόλη, την εχουμε αφιερώσει στους τετράτροχους Δαίμονες δυστυχώς.

Μέσα στις κατηγορίες είναι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και όλες οι ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Το πέτρινο σχολείο στις 2 μ.μ. ολοκληρώνει τον μαθησιακό κύκλο του ρόλου που επιτελεί.

Μετά το φυλακίζουμε εντός της ύπαρξης του.

Εξωτερικεύεται στο εσωτερικό του (Michel Paul Foucault).

Πόσο μάλλον την θερινή περίοδο που μένει άπρακτο.

Λοιπόν, ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν.

Ανοίξτε τις πύλες του σχολείου, ελευθερώστε τον γίγαντα και μαζί την κοινωνία.

Σχολείο προσβάσιμο στην κοινωνία.

Κόψτε και μια και δυο πύλες, να γίνει προσβάσιμος ο χώρος, για τις ευπαθείς ομάδες.

Αύριο θα είστε εσείς αυτοί, οι ευπαθείς, οι ανήμποροι, οι ανάπηροι….

Βέβαια, τις αντιρρήσεις τις γνωρίζουμε κι αυτές και την θεματική τους (έλα μωρέ, μπελάδες ψάχνουμε, αφήστε το όπως είναι).

Ξέρετε, η μισή η Πόλις εχει μνήμες από αυτό το σχολείο, όταν το προστατεύει η κοινωνία θα στέκεται πάντοτε εκεί, σαν αγέρωχη, αιωνόβια, γριά ελιά.

Δεν έχετε φίλοι του ΔΗΜΟΥ όραμα. σας το δίδω, έτσι αναμορφώνεται η Πόλις.

Πες-πες κάτι θα μείνει (μου το καταλόγισε ο κύριος Καραβασίλης)….

 

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, μάθαμε ότι ο Δήμαρχος προτίθεται να τετραγωνίσει το οικόπεδο του κυκλικού κόμβου, που εντός του βρίσκεται το οίκημα του σχολείου.

Τον πληροφορούμε, ότι είναι κακή ιδέα, άλλωστε χρειάζονται και γνώσεις Γεωμέτρη.

Το έλεγε ο αγαπητός θεολόγος κύριος Παναγιώτης Βρυζίδης: «φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ».

Ως αμετανόητος αντιφωνητής , απαντώ…..

Ηὐλίσθην, εις αυτήν την έρημον και δεν θα σιωπήσω.

 

 

 

 

 

 Φόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

H Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας έκλεισε ένα χρόνο στο «τιμόνι» της Περιφέρειας. Η δική σας άποψη είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας:

Loading ... Loading ...