22 C
Πτολεμαΐδα
1 Οκτωβρίου 2020Εδώ και τώρα να καταβληθούν Δώρο Πάσχα και δεδουλευμένα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πτολεμαΐδα: Ανακοίνωση ΣΕΥΠΕ για τη Λευκή Νύχτα

 

Συνάδελφοι – εργαζόμενοι,

 

Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) διαφωνεί με την παράταση του ωραρίου – στο ήδη εξαντλητικό εορταστικό ωράριο – τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, όπου Εμπορικός Σύλλογος και Δήμος διοργανώνουν “Λευκή Νύχτα”. Άραγε ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι εάν συμφωνούν να κάθονται και να βαράν σκοπιές στα καταστήματα; Άραγε οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε με τα παιδιά τους σε μια εορταστική εκδήλωση;

 

Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, δίνει επιχειρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μια εξέλιξη που δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας.

 

Όλοι αυτοί που μιλάνε για «γιορτή», «δική μας νύχτα», «τόνωση της αγοράς», σφυρίζουν αδιάφορα στην ένταση της εκμετάλλευσης και την πλήρη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και των λίγων νόμιμων υποχρεώσεων που έχουν πια οι εργοδότες. Τους θυμίζουμε:

  1. Καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, απλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους.
  2. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες.
  3. Σε πολλές περιπτώσεις δεν δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία, δηλ. μετά τις 22:00 το βράδυ.

Αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα της “γιορτής” για πολλούς εργαζόμενους, που φυσικά στερούνται και του δικαιώματος να διασκεδάσουν και αυτοί με την οικογένειά τους σε εκδηλώσεις που πληρώνουν και οι ίδιοι – για να μην ξεχνιόμαστε – μέσα από τα δημοτικά τέλη.

 

Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και γι’ αυτό τους λέμε ότι μπορούν να οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά. Αυτή τους η πρόθεση για ανοιχτά καταστήματα και τη νύχτα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αλλά τελικά και τη δική τους θέση.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των υπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν λέμε όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες και να γινόμαστε οι ίδιοι φορείς αξιοποίησης της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά να παλέψουμε ενάντια στα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας, για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας.

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεούται από κανένα νόμο να δουλέψει πέραν του κανονικού ωραρίου του και μέχρι τα ξημερώματα, πόσο μάλλον που αρκετοί από μας θα δουλεύουν από τις 9 το πρωί μέχρι τα ξημερώματα και μετά θα πρέπει να προετοιμάσουν το κατάστημα για να λειτουργήσει την επόμενη μέρα.

 

Διεκδικούμε:

  • Η επιθεώρηση εργασίας να προχωρήσει σε ελέγχους, παρουσία εκπροσώπου του σωματείου μας, με σκοπό να διαπιστώσει αν τηρούνται τα ωράρια και οι συμβάσεις εργασίας.
  • Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους.
  • Όχι τζάμπα δουλειά τη “Λευκή νύχτα”! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο 5ημερο 40ωρο!
  • Άμεση κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση

 

Ελάτε σε επαφή με το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων

και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας

 

 

 

 Φόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
  Συνελήφθησαν σήμερα (03-12-2019) τις πρωινές ώρες σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών, ένας 37χρονος αλλοδαπός και μία 36χρονη αλλοδαπή, για παράνομη μεταφορά δύο (2) αλλοδαπών. Ειδικότερα,…