Ο Δήμος Εορδαίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων οργάνωσε ημερίδα με θέμα: ” Το μέλλον της Ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία” , που πραγματοποιή-θηκε στο Ξενοδοχείο «Παντελίδης», το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019
Στην παρέμβασή της η Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας της Λαϊκής Συσπείρωσης Χόλμπα Αντωνία ανέφερε:
Κυρίες και κύριοι,
χαιρετίζουμε τη σημερινή ημερίδα η οποία πραγματοποιείται σε μία περίοδο, που παρακολουθούμε την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς διατηρούνται οι χαμηλοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης και μάλιστα με τάσεις μείωσης, αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ισχυρών οικονομιών (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση) Μέσα σε αυτό το κλίμα εντείνεται η διαπάλη για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους και των σφαιρών επιρροής. Με λίγα λόγια, ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και το νήμα που δένει τις διεθνείς εξελίξεις όπως τις βιώνουμε σήμερα είναι πλέον πιο ορατό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο ενέργειας. Το 58% των ενεργειακών της πόρων προέρχονται από εισαγωγές. Στην ευρωζώνη μάλιστα οι εισαγωγές καλύπτουν το 67%. Σε αυτό το περιβάλλον διαμορφώνεται το συγκεκριμένο ενεργειακό πλαίσιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ωθεί σήμερα στη λήψη αυτών όλων αυτών των μέτρων που βιώνουμε στον κλάδο της ενέργειας όπως για παράδειγμα το μοντέλο –στόχος- στην αγορά ηλεκτρισμού με κοινούς όρους λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, με χρηματιστηριακούς όρους και στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με το κοινό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και τις χρηματιστηριακές αγορές που το πλαισιώνουν γιγαντώνονται πέρα απο τα εθνικά όρια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που παράγουν και εμπορεύονται την ενέργεια. Μέσω της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας υλοποιούνται μία σειρά σχεδιασμοί που δένουν τη χώρα πιο στενά γύρω από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μετασχηματισμό του ενεργειακού ισοζυγίου που περιλαμβάνει την «απανθράκοποίηση», την τεράστια εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, την ανάπτυξη «έξυπνων δικτύων» και μικροδικτύων, την αποθήκευση ηλεκτρενέργειας, δημιουργείται έδαφος για να επενδυθούν τα λιμνάζοντα κεφάλαια σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά με ολοένα υψηλότερες τιμές.
Κυρίες και κύριοι
το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα σηματοδοτεί την παραπέρα προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κομβικό κομμάτι της οποίας είναι και οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Η στρατηγική αυτή -οι βάσεις στις οποίες μπήκαν από τη συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ-έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 90, έχει περάσει από πολλά στάδια και υπηρετηθεί και πίστα από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής από 64% σε 17% είναι προϊόν του τρίτου μνημονίου το οποίο ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δραματικές είναι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων των μονοπωλιακών ομίλων για την Εργατική τάξη και το λαό.
Από το 2008 μέχρι σήμερα τα τιμολόγια αυξήθηκαν πάνω από 150% μόνο το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε από 0,3 ευρώ σε 26 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες. Το πράσινο ταμείο χαρίζει στους επιχειρηματίες εκατομμύρια από τα πράσινα τέλη. Οι εργαζόμενοι του κλάδου είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται πάνω από 50%. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες μειώσεις ακόμα και απολύσεις. Μεταξύ των άλλων η κυβέρνηση αφαιρεί «βαρίδια» που επιβραδύνουν την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας τσακίζοντας δικαιώματα των εργαζομένων. Ετοιμάζουν απολύσεις τεσσάρων χιλιάδων μόνιμων 12000 εργολαβικών και 5.000 εργαζομένων σε δορυφορικές επιχειρήσεις γύρω από το λιγνίτη.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται απο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος η μεταλιγνιτική εποχή είναι ένα τεράστιο έγκλημα. Περιλαμβάνει:
· Κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε. ή πώληση τους, περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
· Θα εκτοξευτεί η ανεργία, θα χαθούν θέσεις εργασίας
· Η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή θα είναι βίαιη. Για αυτό προτείνουν την ίδρυση του ταμείου «δίκαιης μετάβασης» για να απορροφήσει τους κραδασμούς της κοινωνίας.
· Τι προβλέπει η μεταλιγνιτική εποχή; Δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με φοροαπαλλαγές και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης από τα Σκόπια μέχρι την Κοζάνη. Όλο και περισσότερα μαγαζιά πώλησης προϊόντων κάνναβης ανοίγουν στην περιοχή μας και φυσικά αποδέκτες θα είναι οι νέοι μας μιάς και η ανεργία θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Οι κάτοικοι της Εορδαίας δεν έχουν ανάγκη από μπουμπούκια, σπόρους, άνθη και έλαια κάνναβης. Έχουν ανάγκη από στέκια νεολαίας, χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις για τα σχολεία, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και μέτρα κατά της σχολικής διαρροής, με ενισχυτική διδασκαλία και παράλληλη στήριξη για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, γεύματα σε όλα τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία με μακροχρόνιο ορίζοντα, συμβουλευτικό σταθμό από το ΚΕΘΕΑ. Όλα αυτά συνθέτουν την ουσιαστική πλευρά της πρόληψης και συμβάλλουν στη “μείωση της ζήτησης”.
· Ένταση της ενεργειακής φτώχειας που θα φτάσει το 33%.
· Προβλήματα με τις τηλεθερμάνσεις όπως είπε και ο Δήμαρχος Εορδαίας.
· Μείωση του πληθυσμού της περιοχής.
· Καταστροφή των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων χωρίς την αποκατάσταση των ορυχείων.
· Αβεβαιότητα με τις μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων χωριών (Κομάνου, Μαυροπηγής, Ποντοκώμης και Αναργύρων).
· Η ΔΕΗ ζητά πίσω το 50% των αποζημιώσεων από τους κατοίκους της Μαυροπηγής και από χθες και της Ποντοκώμης.
· Στον αέρα οι αποκαταστάσεις εδαφών των ορυχείων δημιουργώντας πρόσθετο πρόβλημα για το περιβάλλον.
· Έντασης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο σε μία περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί.
· Το κλείσιμο των ορυχείων ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΕ και Αχλάδας
Κυρίες και κύριοι,
Η τρίτη ενότητα του νομοσχεδίου προβλέπει κίνητρα για την προώθηση των ΑΠΕ και μάλιστα γενναιόδωρα, εφόσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, για πάνω από 250 μεγαβάτ.
Υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον για το περιβάλλον Γιατί εστιάζεται μόνο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση τονίζοντας το πρόβλημα περισσότερο από τις πραγματικές του διαστάσεις ενώ η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει για το εύρος την εξέλιξη τις επιπτώσεις του φαινομένου.
Αλήθεια πότε θα απολογηθούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου που μόλυναν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με ορατά τα αποτελέσματα αύξησης των καρκίνων.
Αν ήθελα πραγματικά να μειωθούν οι εκπομπές τα τελευταία 20 χρόνια γιατί δεν αξιοποιούν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς οι οποίοι συμβάλλουν στην ύδρευση, στην άρδευση, στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την αντιπλημμυρική προστασία και βεβαίως παρέχουν φθηνή ενέργεια και δεν θα υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση.
Κυρίες και κύριοι
Οι πράσινες υποδομές κοστίζουν περισσότερο έχουν πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα κιθάρα και θέρμανση. Ακόμη καταστροφή μεγάλων εκτάσεων δασικής γης η οποία έχει οδηγήσει στην μη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και της υδρολογικής ισορροπίας, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να επιταχύνονται σε περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. Μία ματιά στα κουφάρια των παλαιών ανεμογεννητριών είναι στοιχεία που το αποδεικνύουν. Την ίδια στιγμή η ηλεκτροπαραγωγή του λιγνίτη κοστίζει 5 λεπτά η κιλοβατώρα ενώ η παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ τέσσερις με πέντε φορές παραπάνω το ελάχιστο. Βέβαια η αναλογία αλλάζει τεχνητά με τα πράσινα τέλη και την πολιτική εμπορίου ρύπων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ας μας απαντήσουν γιατί θυσιάζουν στο δρόμο της «πράσινης ανάπτυξης» την Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 μεγαβάτ κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν χρειάζεται να εγκατασταθούν πάνω από 2.000 ανεμογεννήτριες του ενός μεγαβάτ των 80 μέτρων για να αντικατασταθεί αυτός ο ΑΗΣ. Τι σύμπτωση τόσες υπάρχουν στα σχέδια των ομίλων και αναμένεται η αδειοδότηση τους.
Οι περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες καταρρίπτονται έμπρακτα και από το γεγονός ότι από τη μία κλείνουν λιγνιτικές μονάδες στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και από την άλλη μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθούν την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων.
Λύση υπάρχει που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας και σταθερές θέσεις εργασίας. Χρειάζεται μία άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή η κοινωνία θα έχει στο επίκεντρό της την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών. Μόνο σε μία τέτοια κοινωνία το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτό θα διασφαλίζεται αφού όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας τα δίκτυα και υποδομές θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι
Χόλμπα Αντωνία Σιδηρόπουλος Δημήτρης