3.2 C
Πτολεμαΐδα
28 Νοεμβρίου 2020Χάρης Κάτανας: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: επιβεβλημένη η προστασία τους την περίοδο της καραντίνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και η κυβερνητική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη του Χάρη Κάτανα

Στην αγορά συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες θεωρίες για να διαπιστώσεις μια κατάσταση όταν οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι και “μιλούν” από μόνοι τους. Το ίδιο θα έλεγα και για το δημογραφικό που εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας.Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια, οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται στη χώρα μας είναι λιγότεροι από τους κατοίκους που πεθαίνουν (μια αρνητική διαφορά που αυξάνεται ακόμη περισσότερο από αυτούς, νέους στην πλειοψηφία, που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες).

Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της Ελλάδας εξακολουθεί να γερνάει. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα, την οικονομία της, το παραγωγικό της δυναμικό, το ασφαλιστικό της σύστημα και την κοινωνική της συνοχή;

Σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα “εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα” όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη σχετική συζήτηση Βουλή.

Τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια μακρόχρονη και μεγάλη ελάττωση του πληθυσμού της χώρας μας, τις αντιλαμβάνεται ο καθένας. Σύμφωνα με σενάρια που επεξεργάστηκε έρευνα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Ελλάδας στο μέλλον θα μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα:

-Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια (σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατομμύρια (στο πιο απαισιόδοξο).

-Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκ. σήμερα σε 1,4 εκ. (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκ. (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050.

-Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκ. το 2015 σε 4,8-5,5 εκ. Το 2050.

-Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκ. το 2015 σε 3-3,7 εκ. Το 2050 (που με άλλες έρευνες φαίνεται ότι θα περιοριστεί στα 7,3 εκατ. μέχρι το 2080)

 

Θα μπορούσε να με ρωτήσει κάποιος “μας νοιάζει τι θα συμβεί το 2050, μετά από 30 χρόνια ή και αργότερα;”. Μας νοιάζει και πολύ μάλιστα, κυρίως εάν ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του τόπου μας και για το μέλλον της νέας γενιάς, των παιδιών μας και όχι τόσο επειδή κι εμείς οι νεώτεροι -λογικά- θα το “βρούμε” μπροστά μας.

 

Με άλλα λόγια, και σε σχέση με το δημογραφικό, βρισκόμαστε μπροστά στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε ως Έλληνες για το μέλλον της Πατρίδας μας. “Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι το χειρότερο” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το δημογραφικό. Και αυτός είναι ο λόγος που παρουσίασε μια εθνική στρατηγική 4 βασικών κατευθύνσεων της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αφορά:

 

-Μείωση του οικονομικού “βάρους” για την απόκτηση παιδιών.

-Στήριξη εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών, και των μεγάλων οικογενειών.

-Επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό.

-Αλληλεγγύη των γενεών μέσα από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα.

 

Παράλληλα, περιγράφοντας τις προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στα εξής:

-Άμεση ενίσχυση 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί.

-Όλα τα βρεφικά είδη να υπαχθούν στο χαμηλό φορολογικό συντελεστή για να μειωθεί το κόστος τους.

-Παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

-Ελεύθερη επιλογή από τη γυναίκα του χρόνου άδειας λοχείας.

-Αύξηση της άδειας εργασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ενίσχυση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων.

 

Επιπλέον για τη Νέα Δημοκρατία το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δημογραφικό (όπως θα έπρεπε να συμβεί με κάθε αξιόπιστη κυβέρνηση που δυστυχώς σήμερα επ’ ουδενί δεν διαθέτουμε) κι αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο θέμα τόνισε πως “δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς να μιλάμε για τις προκλήσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος” υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε σοβαρή χώρα της Ευρώπης εφαρμόζουν το σύστημα 3 πυλώνων, όπου ο πρώτος πυλώνας αφορά στην εθνική σύνταξη για όλους, ο δεύτερος πυλώνας τον κουμπαρά ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζομένου και ο τρίτος πυλώνας την εθελοντική επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης αναφερόμενος επίσης και στην ανάγκη προώθησης της έννοιας της “δημογραφικής ρήτρας” ώστε όλοι οι νόμοι να ελέγχονται ως προς τις επιπτώσεις του σε σχέση με το δημογραφικό.

 

Αυτός είναι ο τρόπος που μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ένα κυρίαρχο πρόβλημα που κατά γενική ομολογία γίνεται μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των Ελλήνων για μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μια αναπτυξιακή αλλαγή που μπορεί να έρθει μόνο με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και με τη δημιουργία μιας Ελλάδας θα παράγει πλούτο και νέες δουλειές για γόνιμη πολιτική. Αυτό το εγγυώμαστε ως Νέα Δημοκρατία και αυτό αποτελεί βασική κυβερνητική δέσμευση και προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αυριανού πρωθυπουργού της χώρας.Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Υπουργική  τροπολογία για το διαχωρισμό των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων…

Πρέπει να δημιουργηθεί Νομός Εορδαίας με Πρωτεύουσα την Πτολεμαΐδα;

    Συνολικά ψήφισαν: 1637

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!