Συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα στην εφημερίδα Το Μanifesto.
Σάς κάλυψαν, κυρία Βέττα, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;
Ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε μια σειρά από εξαγγελίες και υποσχέσεις που, ακόμα κι αν εφαρμοστούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δεινά που προξενεί η πολιτική του.
Άραγε, μπορεί ένας πολίτης να καλυφθεί από τις εξαγγελίες όταν καλείται να πληρώσει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και βλέπει την κυβέρνηση να συνεχίζει να αδιαφορεί για τα υπερκέρδη των εταιριών;
Μπορεί να μείνει ήσυχος όταν δεν έχουμε καμία μείωση έμμεσων φόρων, ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής που έχουν εκτιναχτεί κατά 20 -30%, κι ο πληθωρισμός είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης;
Μπορεί να μείνει ήσυχος ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας όταν δεν υπήρξε καμία αναφορά για στήριξη;
Μπορούν να αισθάνονται αισιόδοξοι οι κάτοικοι της χώρας, όταν 4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κλείσιμο, οι πολίτες έχουν πληρώσει παραπάνω 6 δις σε φόρους εκ των οποίων 2,5 δις αφορούν ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, τα Funds απειλούν τις πρώτες κατοικίες ενώ η κυβέρνηση μέσω των τραπεζών διανέμει 455 εκατ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 13 επιχειρήσεις με επιτόκιο 0,77%, αποκλείοντας σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από χρηματοδοτήσεις;
Σίγουρα, όχι.
Παράλληλα, δεν ακούσαμε καμιά κουβέντα για τους συνταξιούχους που περιμένουν ακόμα τα αναδρομικά που τους έκλεψε η ΝΔ, για τα ευάλωτα νοικοκυριά που υφίστανται μεγάλες πιέσεις , τους αγρότες που βλέπουν τις αγορές του εξωτερικού κλειστές και το καλλιεργητικό κόστος να εκτινάσσεται.
Ο κ. Μητσοτάκης, ασφυκτικά πιεσμένος από τον πολιτικό του εγκλωβισμό, επιδόθηκε σε ένα ντεμαράζ προεκλογικών παροχών, χωρίς να θίξει τα συμφέροντα στην αγορά ενέργειας, χωρίς να αναφερθεί σε πλαφόν και έλεγχο στις τιμές του ρεύματος, να κάνει νύξη για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μειωθούν οι τιμές.
Οπότε, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, σαφώς και όχι, δεν έχω καλυφθεί από τις εξαγγελίες του, όπως το ίδιο πιστεύει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
– Πού διαφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, έχει καταθέσει ένα σαφές και αναλυτικό πρόγραμμα. Σας υπενθυμίζω, ενδεικτικά, τις δεσμεύσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης, την υγεία, τη πράσινη μετάβαση, την στήριξη του πολιτισμού.
Θα γίνω πιο αναλυτική για τους αναγνώστες σας, που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προτάσεις μας σχετικά με τη αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Έχουμε καταθέσει μια δέσμη παρεμβάσεων που θα επαναφέρει τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων στο αγαθό, με μέτρα όπως:
–Ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, που να μην αφήνει παράθυρα για υπερκέρδη σε κανέναν,
– Αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο,
–Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά,
–Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσονήσος,
–Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής,
–Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση,
–Επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της και δεν θα λειτουργεί για τα χρηματιστηριακά κέρδη και τα μπόνους των πολυάριθμων στελεχών της ΔΕΗ,
–Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.
Παράλληλα, σε ευρύτερο επίπεδο, υπάρχουν σαφή και κοστολογημένα μέτρα για τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την επαναφορά των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την στέγαση, την δημιουργία και διασπορά χρηματοδοτικών εργαλείων όπως του Ταμείου Ανάκαμψης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή την στιγμή με ευθύνη τραπεζών και κυβέρνησης βρίσκονται εκτός στήριξης.
Η πολιτική έχει προτεραιότητες κα. Πολύζου. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Και αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας.
– Τι περιμένετε από την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις;
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξη για τη πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η πλειοψηφία της Επιτροπής που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι χρέος της είναι να αποκρύψει, να δυσχεράνει και να περιορίσει το έργο της διερεύνησης, ακολουθώντας τις σαφείς, άμεσες ή έμμεσες, εντολές του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο αποκλεισμός μαρτύρων, ο περιορισμός του καταλόγου των εξεταζόμενων, η άρνηση να ελεγχθούν πολιτικά πρόσωπα με σαφή ρόλο και ανάμιξη στην υπόθεση, η αδιανόητη επίκληση του απορρήτου εντός του Κοινοβουλίου ακόμα και οι ρητές απειλές περί φυλάκισης για όσους αποκαλύψουν την αλήθεια αποδεικνύουν ότι οδεύουμε σε συγκάλυψη.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι η υπόθεση αυτή έχει τόσες απολήξεις και διαδρομές, που θα είναι αδύνατον για την κυβέρνηση να ελέγξει τον χείμαρρο αποκαλύψεων που αναμένονται ως αποτέλεσμα των κατάπτυστων πρακτικών της που αφορούν παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων.
– Γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα από ΜΜΕ και από πρώην στελέχη του κόμματος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει αποδείξει διαχρονικά ότι σέβεται πλήρως τον Σύνταγμα και την Δημοκρατία. Θα είμαι σαφής: Καμία παρακολούθηση εκλεγμένου βουλευτή, ευρωβουλευτή ή δημοσιογράφου δεν έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι «προνόμια» της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή ώστε η ΕΥΠ να ασχολείται μόνο με υποθέσεις εθνικής κυριαρχίας και οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς να υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της.
Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης, ως γνωστόν, από την πρώτη στιγμή έθεσε την ΕΥΠ υπό τον ασφυκτικό του έλεγχο, διόρισε διοικητή έναν δικό του άνθρωπο που στερούνταν τυπικών προσόντων και κατήργησε τη δυνατότητα των ελεγχόμενων να μάθουν για ποιο λόγο παρακολουθούνται.
Οι διαφορές είναι ξεκάθαρες.
Τέλος, για να αποδυναμωθεί κάθε αντίλογος: Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό όλων των υποθέσεων και των εγγράφων για όλες τις υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και την διαβίβαση όλων των τηλεφωνικών αριθμών βουλευτών και ευρωβουλευτών στην ΑΔΑΕ προκειμένου να ελεγχθεί αν και ποιος -ακόμη και σήμερα- παρακολουθείται. Η κυβέρνηση κωφεύει…
Οπότε, η προσπάθεια αντιπερισπασμού πέφτει στο κενό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε πρόκειται να γίνουμε. Αφήνουμε τη λάσπη για αυτούς που είναι συνηθισμένοι να ζουν μέσα της.
– Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης τόσο κοντά, όσο ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο κ. Μητσοτάκης, για να θολώσει τα νερά από τις απαράγραπτες ευθύνες του στο ζήτημα των υποκλοπών, κατηγορεί την αντιπολίτευση για ανίερη συμμαχία, προοικονομεί τερατογενέσεις και απεργάζεται σενάρια για την πολιτική του διάσωση. Η αλήθεια είναι μία: Σύσσωμη η αντιπολίτευση, η κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ, ελληνικών αλλά κυρίως διεθνών, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τις μεθοδεύσεις του.
Δεν υπάρχει καμία συμπαιγνία, ούτε υπόγειες πολιτικές συμφωνίες. Πρόκειται για κάτι απλό, που δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κ. Μητσοτάκης. Η δημοκρατική αντιπολίτευση δεν μπορεί να ανεχτεί την παρακολούθηση πολιτικών και την καταστρατήγηση συνταγματικών αρχών. Ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο την ανέχεται, αλλά την υποθάλπει.
– Έχετε επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ευθύνες του;
Πέρα από όσα προανέφερα, μόνο τον τελευταίο μήνα, ο κ. Μητσοτάκης έχει προβεί σωρευτικά στις κάτωθι ενέργειες: Αρνείται να καταργήσει την τροπολογία για την ΑΔΑΕ που δεν επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών εφόσον έχει υπάρξει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους και αρνείται το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να διαβιβαστεί στην Βουλή ο φάκελος παρακολούθησης, ο οποίος έχει πιθανόν καταστραφεί.
Παράλληλα, οι πρώην εκλεκτοί του επικαλούνται το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εχέφρων πολίτης που να μην θεωρεί τις παραπάνω πράξεις ύποπτες ή ενοχικές. Κι αυτή η συνθήκη, δηλαδή η καταδολίευση της Δημοκρατίας και η ναρκοθέτηση του κράτους δικαίου αποτελεί την χειρότερη παρακαταθήκη που αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Να το πω ξεκάθαρα: Η ευθύνη του, εκτός των άλλων, συνίσταται και στην διόγκωση των πρακτικών απόρριψης της πολιτικής και υπονόμευσης της Δημοκρατίας.
– Πώς εξελίσσεται η Κοζάνη μετά από την απολιγνιτοποίηση;
Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους κα. Πολύζου: Στην περιοχή έχουν προστεθεί πάνω από 4.000 άνεργοι, οι υποδομές είναι στάσιμες, η Δυτική Μακεδονία έχει γίνει Ελντοράντο με άναρχη και άτακτη ανάπτυξη Α.Π.Ε., ο πρωτογενής τομέας χειμάζεται, η τηλεθέρμανση είναι σε κίνδυνο, η φυγή του πληθυσμού εντείνεται, με την Π.Ε. Κοζάνης να έχει, σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή, τη μεγαλύτερη μείωση πανελληνίως.
Θα σας πω κάτι ενδεικτικό. Σε ενημερωτική συζήτηση που είχα με αρμόδια εκπαιδευτικά όργανα, διαπιστώθηκε ότι στις μικρές τάξεις του δημοτικού, ειδικά στις πληγείσες περιοχές, υπάρχει μεγάλη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, ελέω της βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Μαρασμός, αποεπένδυση, οπισθοδρόμηση, παντού.
Και ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτές τις εξελίξεις; Την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφθηκε την περιοχή για λίγες ώρες κυβερνητικό κλιμάκιο, προεξάρχοντος του Υπουργού Ανάπτυξης. Με τη συνηθισμένη του αμετροέπεια ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε καλύτερο για τη Δυτική Μακεδονία, την οποία παρουσίασε ως «ευνοημένη» από τις εξελίξεις!!!
Αν υπήρχε βραβείο αμοραλισμού, θα ήταν σοβαρός διεκδικητής της πρώτης θέσης, μαζί βέβαια με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σε συνέντευξη του στην ΒILD, επεσήμανε -αφού διαβεβαίωνε το γερμανικό κοινό για τις ευκαιρίες πλουτισμού στην Δυτική Μακεδονία – ότι οι πολίτες της περιοχής «πρέπει να βρουν κάτι άλλον να κάνουν».
Γιατί ως γνωστόν στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»…
– Υπάρχει πρόβλημα με τους γουνοπαραγωγούς;
Θα αναφέρεστε στην ερώτηση που καταθέσαμε μαζί με την συνάδερφο μου Βουλευτή Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων γουνοποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων φασόν πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα ανακούφιζε παρόμοιες επιχειρήσεις φάνταζε ως μια λύση στήριξης. Ωστόσο, οι επιχορηγήσεις απευθύνονται τελικά μόνο σε μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις και αποκλείονται οι μικρομεσαίες, ακόμα κι αν έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες, που αποτελούν και τη πλειοψηφία, ενώ συμβάλλουν στην απασχόληση και την αποτροπή της μετανάστευσης, δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση.
Οπότε, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία, έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη στήριξης, την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.