Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Συνέδριο-ΝΔ-Δημόσιο: «Λιγότερο κράτος», περισσότερους ιδιώτες, «αξιολόγηση παντού», υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης

9λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Συνέδριο-ΝΔ-Δημόσιο: «Λιγότερο κράτος», περισσότερους ιδιώτες, «αξιολόγηση παντού», υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης

Στην κατεύθυνση του «λιγότερου κράτους» οι άξονες της Νέας Δημοκρατίας για την Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν στη διάρκεια του 11ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και το «στίγμα» που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, περιγράφοντας τον σχεδιασμό της ΝΔ κατά την ομιλία του στο «κλείσιμο» των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο άξονες, στον έναν εκ των οποίων απέδωσε τον τίτλο: «Απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού», υποσχόμενος «ένα σύγχρονο αντι-γραφειοκρατικό κράτος, ώστε να εκτινάξουμε την οικονομική ανάπτυξη και να κατακτήσουμε την ευημερία», όπως είπε. Ο δεύτερος άξονας συνοψίζει ένα «στιβαρό πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους».

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε «αξιολόγηση παντού, χωρίς να φοβόμαστε τις συντεχνίες των λίγων που κρατάνε πίσω τα όνειρα των πολλών», στρεφόμενος προφανώς κατά συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Επίσης, προανήγγειλε την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ, αναφορικά με την μείωση φόρων, μίλησε για μειωμένη φορολογία «ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις, στον ΕΝΦΙΑ και μετά σε εργοδοτικές εισφορές», για να τονίσει: «Αυτή η δέσμευσή μου είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε συνοπτικά σε ενέργειες στις οποίες είναι έτοιμη να προβεί η παράταξη, εάν αναλάβει την εξουσία. Συγκεκριμένα, είπε:

  • Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε το κράτος, με αξιολόγηση παντού και με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας
  • Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών χωρίς άβατα στα Εξάρχεια, με μια περήφανη αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη
  • Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε μια παιδεία ανταγωνιστική, με δημόσια αλλά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιτέλους, στη χώρα μας

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το κόμμα έχει ευθύνες για τις «παθογένειες της μεταπολίτευσης που έφεραν τη χώρα στην κρίση» και αναφέρθηκε σε: λαϊκισμό, κρατισμό, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, ασθενείς θεσμούς, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινο Τύπο, διαφθορά, υπογραμμίζοντας ότι ευθύνες για αυτές φέρουν ευθύνες όλα τα πολιτικά κόμματα.

Πάντως, παρατήρησε ότι «ποτέ δεν συνυπήρξαν μαζί και δεν έδρασαν ταυτόχρονα όλες οι παθογένειες της μεταπολίτευσης στην ένταση που τις βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία».

Παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες

Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα αποτυπώνεται στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα προσυνέδρια της ΝΔ, αλλά επικυρώθηκαν στο Τακτικό Συνέδριο, τα οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν σχεδιασμούς για:

  • Μείωση λειτουργικού κόστους του Κράτους
  • Αυτοματοποιημένο σύστημα που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των δαπανών
  • Επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις στο δημόσιο (σ.σ. για το 2018 το μνημόνιο προβλέπει κανόνα 1 προς 3)
  • Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα σε έργα υποδομών και παραχώρηση δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προσυνεδρίων, τα συμπεράσματα που αφορούσαν την Δημόσια Διοίκηση, ήταν τα εξής:

1. Σχεδιάζουμε μια Δημόσια Διοίκηση που θα λειτουργεί πραγματικά προς όφελος των πολιτών. Που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερες δαπάνες.

i. Με σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Απαιτείται σταδιακά να ανασχεδιαστεί το σύνολο των διαδικασιών του δημοσίου με βασική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η γραφειοκρατία και η σύγχυση που δημιουργεί, καθώς και τα φαινόμενα διαφθοράς θα αντιμετωπίζονται δραστικά με τη χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που θα ελαχιστοποιούν την ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας παρέμβασης αποτελεί η εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που θα απλοποιήσει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου, θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση τους και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος τόσο τους κράτους όσο και των επιχειρήσεων.

ii. Με σεβασμό σε κάθε ευρώ του φορολογούμενου που δαπανάται. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για «οικονομία στο Κράτος» είναι αδιαπραγμάτευτη. Για αυτό, σχεδιάζουμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των δαπανών, θα τις αναλύει ανά κέντρο κόστους και θα αξιολογεί τις επιμέρους δαπάνες με βάση συγκεκριμένους δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Έτσι, θα γνωρίζουμε πού δαπανάται κάθε ευρώ, και θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε πραγματικό εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών. Αποφεύγοντας τις οριζόντιες μειώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή παροχή βασικών δημόσιων αγαθών.

iii. Στο ίδιο πλαίσιο επαναφέρουμε τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις με παράλληλη χρήση διοικητικών εργαλείων, όπως η κινητικότητα, η απλούστευση ενδο-διοικητικών διαδικασιών, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η χρήση ΣΔΙΤ, ώστε να μη μειωθεί ταυτόχρονα η ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

iv. Με έμφαση στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, αδυνατεί να προωθήσει την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Δεν πιστεύει σε αυτήν, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει. Αντίθετα, εμείς θα προχωρήσουμε στη θέσπιση ενός ουσιαστικού και καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η αξιολόγηση θα βασίζεται στην περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης (job description), στη σύνδεση με συγκεκριμένα και υμφωνημένα παραδοτέα και στην αυτό-αξιολόγηση του υπαλλήλου.  Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ικανοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τα δε αποτελέσματα της αξιολόγησης θα παίζουν ρόλο στην επιβράβευση των πιο αποτελεσματικών υπαλλήλων και στη δημιουργία ατομικού πλάνου ανάπτυξης που θα βοηθά τους λιγότερο αποτελεσματικούς.

v. Επιπλέον, ενδυναμώνουμε την αξιοπιστία και το αίσθημα δικαιοσύνης εντός της δημόσιας διοίκησης. Προτείνουμε ένα νέο, απλουστευμένο πειθαρχικό δίκαιο που περιλαμβάνει κατάταξη πειθαρχικών αδικημάτων με βάση τη βαρύτητα τους, ξεκάθαρη περιγραφή παραπτωμάτων και καθιέρωση γρήγορων διαδικασιών, με παράλληλη ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και του εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.

vi. Με μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μακριά από τις εμμονές και τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Για τη Νέα Δημοκρατία το δημόσιο δεν ταυτίζεται με το κρατικό. Για αυτό, θα προωθήσουμε την εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον μπορεί αυτός να παρέχει ένα δημόσιο αγαθό σε χαμηλότερο κόστος και υψηλή ποιότητα. Διευρύνοντας τα σχήματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη υποδομών και την παροχή δημοσίων υπηρεσιών Με την πρακτική της εκχώρησης λειτουργιών, εξοικονομούνται σημαντικοί δημόσιοι πόροι, ωφελείται ο πολίτης, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, ενώ το κράτος μπορεί να ασκήσει καλύτερα τον εποπτικό του ρόλο, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

vii. Με μεγαλύτερη έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Σχεδιάζουμε τη συστηματικότερη δημοσιοποίηση και αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων(open data), μέσα από μια ενιαία διαδικτυακή πύλη που θα ενημερώνεται τακτικά από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας πληροφόρησης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, αλλά και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και εργαλείων για τους πολίτες. Παράλληλα, προωθούμε τη δημιουργία κεντρικού κόμβου (portal), όπου θα είναι διαθέσιμη όλη η απαραίτητη πληροφορία για τον πολίτη, τον επιχειρηματία και τον εργαζόμενο, τον ξένο επενδυτή και τον επισκέπτη (χάρτες της χώρας, οδηγίες, πληροφορίες για βασικές δημόσιες υπηρεσίες, για τα Μέσα Μεταφοράς, στατιστικά στοιχεία κ.ο.κ.).

2. Με στόχο τον περιορισμό της κακής νομοθέτησης και της πολυνομίας, προωθούμε τον έλεγχο της καταλληλότητας και αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας, και την επικαιροποίηση αλλά και την συστηματική κωδικοποίησή της. Ξεκινώντας από τους κρίσιμους τομείς της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

3. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα στις σχέσεις δημόσιας διοίκησης και πολιτών. Ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του, αλλά και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης απέναντι του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φορολογικών ελέγχων, με τις διαδοχικές παρατάσεις που δίνονταν επί χρόνια να λειτουργούν ως άλλοθι για τη διοίκηση η οποία δεν έκανε εγκαίρως και σωστά τη δουλειά της κρατώντας όμηρουςτους πολίτες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον περιορισμό της κρατικής αυθαιρεσίας.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο