Σημαντικές αποκαλύψεις Βαξεβάνη για τη Novartis – Ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» περιγράφει την επιχείρηση συγκάλυψης
Σημαντικές αποκαλύψεις, που αναμένεται να προκαλέσουν τεράστιο θόρυβο, για την πραγματική σκευωρία που στήθηκε ώστε να συγκαλυφθούν τόσο το σκάνδαλο Novartis όσο και αυτό της «λίστας Λαγκάρντ», περιείχε χθεσινό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη. Να υπενθυμίσουμε πως ο Κώστας Βαξεβάνης κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να καταθέσει ως κατηγορούμενος, όπως είχαν κληθεί και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας, στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, προκειμένου να στηριχθεί το σενάριο πως η αποκάλυψη των παραπάνω σκανδάλων ήταν μια σκευωρία, αλλά και να στοχοποιηθεί η ερευνητική δημοσιογραφία.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο δημοσιογράφος, που από την αρχή ξεκαθαρίζει πως, τώρα που είναι διωκόμενος, μπορεί να αναφέρει και λεπτομέρειες του ρεπορτάζ, τις οποίες η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν του επέτρεπε να αναφέρει νωρίτερα, αποκαλύπτει:
• Πως έγινε προσπάθεια να κλείσει η εφημερίδα «Documento» μέσω της απόσυρσης του Χρήστου Καλογρίτσα, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητική της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «ο Στουρνάρας καλεί τον Καλογρίτσα στην ΤτΕ, τον οποίο είχε μηνύσει για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, και του ζητάει να τελειώνει με το “Documento”. O Καλογρίτσας αποχωρεί από την εφημερίδα κι αμέσως του δίνεται πίστωση 2.500.000 ευρώ, παρότι είχε κόκκινα δάνεια και έρευνα εναντίον του».
• Πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής (αντιπρόεδρος της αμαρτωλής Novartis την επίμαχη περίοδο) είχε διοργανώσει δείπνα υποστήριξης στο σπίτι του με συνδαιτυμόνες φαρμακοβιομηχάνους για να προωθήσουν στην προεδρία της Ν.Δ. τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
• Πως μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη τού τηλεφώνησε το 2017, μεταφέροντας μήνυμα από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με το οποίο του ζητούσε να δείξει κατανόηση «για όσα συμβαίνουν από τη μεριά κάποιων μελών της οικογένειας». Ηταν η εποχή που ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento» για τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και για το «πόθεν έσχες» του μετέπειτα πρωθυπουργό είχαν δημιουργήσει «επιθετική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εφημερίδα “Documento”» αναφέρει ο εκδότης της.
• Πως μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη είχαν πάει στον δικηγόρο των μαρτύρων που κατέθεσαν για τη Novartis στις ΗΠΑ, Παύλο Σαράκη, στις αρχές των αποκαλύψεων, για να πληροφορηθούν την κατάσταση.
• Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δημιουργήσει επαφή με την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς γνώριζε «ότι ο πατέρας της Τουλουπάκη ήταν στενός φίλος του Κων. Μητσοτάκη. Ηταν αυτός που μίσθωνε πούλμαν για να μεταφέρει οπαδούς στις συγκεντρώσεις. […] Δημιούργησε, λοιπόν, “ειδικό απεσταλμένο”, προκειμένου πρωτίστως να ενημερωθεί και να διαχειριστεί επωφελώς την υπόθεση, η οποία είχε μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα».
• Πως, ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε «και μια άλλη προσπάθεια πρόσβασης στην Τουλουπάκη. Αρεοπαγίτης, η οποία είχε καταγραφεί σε συνομιλίες από την ΕΥΠ να παραλαμβάνει δώρα από επιχειρηματία, προσέγγισε την Τουλουπάκη» και πρότεινε συναλλαγή: «Το κλείσιμο της δικογραφίας Novartis με αντάλλαγμα το κλείσιμο των πειθαρχικών της».
• Πως προσπάθεια «να διευθετήσει την υπόθεση Novartis χωρίς τριγμούς και πολιτικό κόστος έκανε ο Κυριάκος και μέσω του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του καναλάρχη Κυριακού».
• Πως, τέλος, το σχέδιο να μην καταθέσει στην προανακριτική της Βουλής ο Κώστας Βαξεβάνης σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis χάραξαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Γιώργος Μυλωνάκης. «Ηταν επικίνδυνο. Θα εμφανιζόμουν με στοιχεία και έγγραφα, και θα κατέρριπτα ισχυρισμούς. Με τον τρόπο αυτόν θα άφηναν τις κατηγορίες εναντίον μου, που κατατέθηκαν από τη Ράικου και τον Μανιαδάκη, να επικρέμανται και θα αποφάσιζε δήθεν η Δικαιοσύνη».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ