Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας: 151 ψήφοι για το άρθρο 3

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Διαψεύστηκαν, τελικώς, οι πληροφορίες, που είχαν διαρρεύσει από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο αφορά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, δεν υπερψηφίστηκε. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση, η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος, συγκέντρωσε πλειοψηφία 151 ψήφων και εγκρίθηκε, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής στις 13 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι το άρθρο δεν υπερψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ενώ η Γ.Γεννιά διέψευσε πληροφορίες που την έφεραν να μην ψηφίζει υπέρ.

Η συγκεκριμένη παράγραφος σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξει».

Με 151 ψήφους πέρασαν και οι αλλαγές στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος προβλέπει:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

 

 

Να σημειωθεί ότι συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές. Όπως είχαν προαναγγείλει οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν ψήφισαν στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά να μην περάσει καμία διάταξη με 180 ψήφους, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Απόντες ήταν ακόμα, ο Γιώργος Κασαπίδης από τη ΝΔ (λόγοι υγείας), ο Πάνος Καμμένος και ο Αρ. Φωκάς από τους ΑΝΕΛ, ο ανεξάρτητος Στ. Παναγούλης και σχεδόν όλη η Ένωση Κεντρώων. Και αυτό γιατί ο Γιάννης Σαρίδης που εδώ και καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του κ. Λεβέντη αλλά συνεχίζει να μετέχει στην ΚΟ για να μη διαλυθεί, ψήφισε κανονικά και κατά συνείδηση, διαφοροποιούμενος γι’ ακόμα μια φορά από τη γραμμή του κόμματος.

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

LOGISTIKO KOZANI
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida