Ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων συνέδρων για το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ (Οι σύνεδροι Π.Ε. Κοζάνης)

Σ.Φάμελλος: Εγκληματικές οι ευθύνες των γαλάζιων golden boys για τις υπέρογκες αυξήσεις που πληρώνουν όλοι στην ενέργεια. Θέλετε να κάνετε στον ΕΦΚΑ ό,τι κάνατε στη ΔΕΗ

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ.Φάμελλος: Εγκληματικές οι ευθύνες των γαλάζιων golden boys για τις υπέρογκες αυξήσεις που πληρώνουν όλοι στην ενέργεια. Θέλετε να κάνετε στον ΕΦΚΑ ό,τι κάνατε στη ΔΕΗ

Σημεία από την ομιλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Όλοι ξέρουν κ. Χατζηδάκη ότι είστε ο εντεταλμένος του κυρίου Μητσοτάκη για το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. Η περίοδος διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα χαρακτηριστεί ως «Το μεγαλύτερο ριφιφί στη δημόσια περιουσία στην Ελλάδα».

Απαξιώνετε όλες τις δημόσιες πολιτικές και συνολικά την ελληνική πολιτεία. Tην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία, τον έλεγχο της αγοράς και την ακρίβεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που θέλετε να κάνετε στον ΕΦΚΑ είναι το ίδιο με αυτό που κάνατε στη ΔΕΗ και σε όλους τους φορείς που συμμετέχει το δημόσιο. Η συνταγή είναι ίδια. Καταστροφολογία, απαξίωση, για να ακολουθήσει το ξεπούλημα και το ρουσφέτι και η τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών με προκλητικές αποδοχές. Ίδια απαράλλαχτη Δεξιά του 50, της ΕΡΕ και του Γκόρτσου. Χωρίς κανένα σεβασμό στο Σύνταγμα, στη διαφάνεια και στην ισοτιμία.

Οι φορείς στην ακρόαση ήταν ξεκάθαροι ότι ο ΕΦΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, δεν ανήκει σε κανέναν κύριο Μητσοτάκη. Ο κ. Χατζηδάκης διέλυσε την Ολυμπιακή, έλεγε ότι θα σώσει τη ΔΕΗ και θα πληρώνουμε φθηνό ρεύμα και συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Συνταξιούχος των 540 ευρώ το μήνα έλαβε λογαριασμό ρεύματος 484 ευρώ.

Θα επιστρέψω όμως στο αγαπημένο σπορ των Μητσοτάκη Χατζηδάκη που είναι η άλωση των δημόσιων φορέων από γαλάζια ρουσφέτια. Γεμίσατε μετακλητούς και ρουσφέτια όλο το δημόσιο, εσείς οι υπέρμαχοι του ιδιωτικού τομέα. Τα ίδια και χειρότερα κάνατε στη ΔΕΗ. Καταργήσατε το ΑΣΕΠ και τις συλλογικές συμβάσεις στους διορισμούς στη ΔΕΗ. Δημιουργήσατε δηλαδή εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, με νέους “φτηνούς” εργαζόμενους των 600 ευρώ που δεν θα καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις και στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Καταργήσατε δηλαδή την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις, ανοίγοντας την πόρτα στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει επίσης να δούμε τι έχει κάνει ιστορικά η ΝΔ στη ΔΕΗ. Το 1993 η ΔΕΗ είχε 36.600 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 11.600 διορίστηκαν την περίοδο 91-93, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μάλιστα 8.700 σε μια χρονιά.

Το 1993 η ΔΕΗ είχε 7 Γενικές διευθύνσεις, 7 Γενικής Διευθύνσεις είχε και το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με 7.500 εργαζόμενους έχει 15 (!) Γενικές Διευθύνσεις. Από 27 διευθυντές το 2019, σήμερα έχει 105, με 70 νεοφερμένους γαλάζιους Διευθυντές από την «αγορά» και από 60 βοηθούς Διευθυντές το 2019 σήμερα έχει 250 !

Αυτή ήταν η «σωτηρία» της ΔΕΗ και η απελευθέρωσή της από τον ζουρλομανδύα του δημοσίου όπως έλεγε τον Νοέμβριο του 2019, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κος Χατζηδάκης. Όμως η μοναδική απελευθέρωση ήταν ο εξαπλασιασμός των αποδοχών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Στάσση, σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αποδοχές που φτάνουν στα 360.000 ευρώ ετησίως με τα μπόνους.

Η γαλάζια άλωση όμως συνεχίστηκε και στον ΔΕΔΔΗΕ. «Στελέχη από τη αγορά» κατέλαβαν θέσεις στο οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, με κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα, και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις που δημιουργούνται ειδικά για αυτούς. Έντεκα (11) νέες θέσεις διευθυντών για πολιτικούς σας φίλους με εντολές από το ΥΠΕΝ και το Μέγαρο Μαξίμου, Διευθύνσεις που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν καν προσωπικό.

Οι αμοιβές για τους Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές αυξήθηκαν και υπερβαίνουν πλέον το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ σύναψε και προνομιακές συμβάσεις με ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο.

Έχουμε αποκαλύψει, με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προμήθειες με υπέρογκο κόστος στον ΔΕΔΔΗΕ με δεκαπλάσιο κόστος σε σχέση με αντίστοιχη προμήθεια της ΔΕΗ. Ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε οκτώ (8) με δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ για προμήθειες αντίστοιχες με αυτές που έχει προμηθευτεί η ΔΕΗ για ένα (1) μόνο εκατομμύριο ευρώ, ενώ έγινε προμήθεια μασκών FFP2/ΚΝ95 από δέκα (10) έως τέσσερα (4) ευρώ. Δεν απαντάτε τίποτε για όλα αυτά.

Τελευταία πράξη στο πάρτι αυθαιρεσίας με τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών στον ΔΕΔΔΗΕ ήταν ο καθορισμός των οικονομικών στόχων για το 2021, παραβιάζοντας κάθε όριο δεοντολογίας, αφού η ίδια η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ καθόρισε τους στόχους, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά το 100% των χρυσών bonus με τη λογική «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Bonus για όλους και μάλιστα χρυσά, έως και 50% επί των μικτών αποδοχών (δλδ έως 60.000 ευρώ!).

Και ποια είναι τα αποτελέσματα της γαλάζιας άλωσης στον ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ; Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ να αφήσει τους πολίτες χωρίς ρεύμα για πέντε μέρες στις κακοκαιρίες «Μήδεια» και «Ελπίς» και να του έχει επιβληθεί πρόστιμο 250.000 ευρώ από τη ΡΑΕ για ελλιπή κοινοποίηση των στοιχείων καταναλωτών προς προμηθευτή και απόρριψη αιτημάτων διακοπής.

Τα πιο σοβαρά όμως είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε κάποιο fund το οποίο χωρίς κανένα ρίσκο απολαμβάνει υψηλά σταθερά έσοδα. Παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες χωρίς να περάσει καν από τη Βουλή, ενώ η Ελλάδα στέφεται για συνεχόμενους μήνες «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις, δήμοι και αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν διαβάζουμε για λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 850 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ το 2021, όπως λένε πηγές της επιχείρησης, καθώς και για εντυπωσιακό ρεκόρ κερδοφορίας στη ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021, εις βάρος όμως των καταναλωτών και της πραγματικής οικονομίας.

Τελικά λεφτά υπάρχουν ή τελικά έχουμε κρίση για τους πολλούς στην ενέργεια αλλά μία ευκαιρία κερδοφορίας για πολύ λίγους;

Σήμερα έχουμε μία αποκάλυψη μίας ακόμη απολύτως λανθασμένη επιλογής της Διοίκησης της ΔΕΗ, για την οποία η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση, να προχωρήσει σε ομολογιακά δάνεια με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να μη μειώνει, αλλά να αυξάνει εν γνώση της το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές αφήνοντας εκτός συστήματος τις λιγνιτικές μονάδες.

Η ΔΕΗ λοιπόν στήριξε με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από το πανάκριβο φυσικό αέριο από το 2021 μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο υπέρογκα κόστη στους καταναλωτές.

Αυτή τη ζημία των γαλάζιων παιδιών ποιος θα την πληρώσει; Τέτοια στελέχη θα φέρετε και στον ΕΦΚΑ;

Αυτά είναι όμως τα τραγικά αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής του κ. Χατζηδάκη και εν γένει της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χωράνε άραγε σε μια τούρτα όλες οι χρεωκοπίες που έχετε προκαλέσει; Η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΠΑ Υποδομών, η Ολυμπιακή, τώρα μπορείτε να προσθέσετε και τη ΛΑΡΚΟ. Οδηγείτε την κοινωνία και την οικονομία σε χρεωκοπία και για το λόγο αυτό πρέπει να φύγετε το συντομότερο.

 

Σωκράτης Φάμελλος

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 

 

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.