Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από Σεπτέμβρη

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από Σεπτέμβρη
«Το καλοκαίρι στο βαθμό που δεν πιέζονται οι ΜΕΘ φαίνεται ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα. Από το φθινόπωρο που αλλάζει ο καιρός και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπουμε», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Μόλις 48 ώρες αφού είπε ότι «κάποιοι ευελπιστούν σε επαναφορά οριζόντιων μέτρων ακόμη και όταν είναι αχρείαστα απλά και μόνο για να υπηρετήσουν το κομματικό τους αφήγημα», ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, όχι για τώρα όμως, αλλά από τον Σεπτέμβριο.

«Θέλουμε να αποφύγουμε την υποχρεωτικότητα και το φθινόπωρο. Υπάρχει πάντως η πιθανότητα γυρίσουμε στα μέτρα. Η φιλοσοφία μας είναι όμως να παραμένουμε σε επίπεδο σύστασης», είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega και συνέχισε: «Το καλοκαίρι στο βαθμό που δεν πιέζονται οι ΜΕΘ φαίνεται ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα. Από το φθινόπωρο που αλλάζει ο καιρός, και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπουμε. Θα εξαρτηθεί και από την εμβολιαστική πολιτική της Ευρώπης».

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και για τις κλίνες covid που στελεχώνονται εκ νέου. «Είμαστε προς την κορύφωση ενός κύματος που υπάρχει, υπάρχει ακόμα αυξητική πορεία η οποία αρχίζει να σταθεροποιείται. Το έντονο αυτό κύμα βγάζει νοσηλείες σε απλές κλίνες που δεν μεταφέρονται όμως σε ΜΕΘ. Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τον σχεδιασμό μας, στις απλές κλίνες έχουμε αύξηση, ενεργοποιήθηκε ήδη ένα σχέδιο αύξησης κλινών, που θα είναι γύρω στις 500 κλίνες. Θεωρούμε ότι με αυτά τα μέτρα θα καλυφθούν τα κενά στο λεκανοπέδιο, στην περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ομαλά», ανέφερε αρχικά.

«Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πιέζεται, οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν την άδειά τους, αντίστοιχα τον Ιούλιο γίνονται πολλές επεμβατικές πράξεις καθώς ο κόσμος μετά πηγαίνει στις διακοπές του. Ο Ιούλιος θα είναι πιεστικός, αλλά ελεγχόμενα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και ήταν σε αναστολή, ξεκίνησαν 6.212 σήμερα είναι 2.148 άτομα σε αναστολή. Εκ του αποτελέσματος, αυτό το μέτρο, που δεν ήταν ευχάριστο, έχει μειώσει κατά 65 % όσους ήταν σε αναστολή. Αυτοί που νοσούν και ήταν σε αναστολή, επιστρέφουν μέχρι να λήξει το πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή στο 6μηνο», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μεταλλάξεις που είναι υπερμεταδοτικές, άρα και τα κρούσματα είναι περισσότερα. Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι έως τριπλάσιος από τον δηλωθέντα. Πλέον, επειδή δεν έχουμε τον απόλυτο δειγματοληπτικό έλεγχο και έχουμε πιο στοχευμένο έλεγχο, είναι λογικό η θετικότητα να είναι μεγάλη. Η λογική που γυρνούν όλες οι χώρες στο τεστ, είναι ότι όταν αισθάνεσαι ότι έχεις συμπτώματα, πας και κάνεις τον έλεγχο», επεσήμανε.

«Υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα»

Για την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως, «η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα, αλλά και το πώς εξελίσσεται , εάν δηλαδή εξελίσσεται σε νοσηλεία. Η Δέλτα έπιασε τη χώρα μας με μέτρα υποχρεωτικότητας, και η διαφορά που βλέπουμε σήμερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, οφείλεται στον εμβολιασμό. Κανείς δεν πάει στη λογική «πάμε να νοσήσουμε. Έχουμε υπερμεταδοτικότητα, πια η λογική είναι ότι μπαίνουμε σε μία συνύπαρξη με τον κορονοϊό, θέλουμε να πάμε σε μία κουλτούρα τήρησης μέτρων. Άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ανθρώπους άνω των 60 ετών και άλλες για τα πιο νεαρά άτομα. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί δεν έχουν καταργηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα, αλλά η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να παραμείνουν σε επίπεδο σύστασης».

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida