Εορδαία, eordaia, Πτολεμαΐδα, Πτολεμαϊδα, Πτολεμαίδα, Πτολεμαιδα, ptolemaida, Δυτική Μακεδονία, Κοζάνη, Ειδήσεις, ptolemaida news, τα νεα της πτολεμαϊδας, νεα πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα της πτολεμαιδας, τα νεα της πτολεμαϊδας σημερα, τα νεα τησ πτολεμαιδασ, εορδαια νεα, τανεα τησ πτολεμαιδασ
Εορδαία, eordaia, Πτολεμαΐδα, Πτολεμαϊδα, Πτολεμαίδα, Πτολεμαιδα, ptolemaida, Δυτική Μακεδονία, Κοζάνη, Ειδήσεις, ptolemaida news, τα νεα της πτολεμαϊδας, νεα πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα τησ πτολεμαϊδασ σημερα, τα νεα της πτολεμαιδας, τα νεα της πτολεμαϊδας σημερα, τα νεα τησ πτολεμαιδασ, εορδαια νεα, τανεα τησ πτολεμαιδασ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΕΟΡΔΑΙΑ
    • ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    • ΚΟΖΑΝΗ
    • ΦΛΩΡΙΝΑ
    • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΕΟΡΔΑΙΑ
    • ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    • ΚΟΖΑΝΗ
    • ΦΛΩΡΙΝΑ
    • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • 698 189 3715
  • info@eordaialive.com
Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek volteros butterflys ptolemaida
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης > Blog > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Π. Κουκουλόπουλος: «Να δοθεί προτεραιότητα στις κενές θέσεις της Δυτικής Μακεδονίας στον εν εξελίξει προγραμματισμό προσλήψεων του 2026»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Κουκουλόπουλος: «Να δοθεί προτεραιότητα στις κενές θέσεις της Δυτικής Μακεδονίας στον εν εξελίξει προγραμματισμό προσλήψεων του 2026»

Eordaialive Team
10/06/2025
Δεν υπάρχουν Σχόλια
6λ ανάγνωσης
Κοινοποιήστε
Στείλτε μας το παράπονο, την παρατήρηση, την καταγγελία, το σχόλιο, το αίτημα, την φωτογραφία σας και βοηθήστε να κάνουμε την, πόλη, την κοινωνία και τον τόπο μας ένα καλύτερο μέρος για εμάς και τα παιδιά μας. Στείλτε μήνυμα στο info@eordaialive.com ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 6981893715 (Viber) Μην το σκέφτεσαι, η γνώμη και η γνώση σου ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ !
Π. Κουκουλόπουλος: «Συνεχίζουμε κοινοβουλευτικά για ένα ισχυρό Ε.Σ.Υ. στην υπηρεσία των μη προνομιούχων» 
Κοινοποιήστε

Άμεσα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μόλις εκδόθηκε η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τον προγραμματισμό προσλήψεων του επόμενου έτους 2026.

tomiro

Σε συνέχεια των προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών του για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στις Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής διεκδικεί από την Κυβέρνηση να μπουν σε προτεραιότητα τα κενά της περιφέρειάς μας, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης. Καλεί μάλιστα τον Υπουργό Εσωτερικών να στείλει ξεκάθαρη οδηγία στους Φορείς τώρα, όσο ακόμα τρέχει η προθεσμία για τα αιτήματα του 2026 (λήγει στις 20 Ιουνίου).

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Σε συνέχεια των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχω καταθέσει για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στις Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δυτική Μακεδονία, επανέρχομαι στο μείζον αυτό ζήτημα, καθώς μόλις ξεκίνησε η διαδικασία προγραμματισμού των προσλήψεων του 2026, συνεπώς λαμβάνει κατεπείγοντα χαρακτήρα η άμεση λήψη σχετικής ειδικής μέριμνας.

Αναλυτικότερα, η έκδοση της αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/94/οικ.9323/5.6.2025 Εγκυκλίου (ΑΔΑ: 9ΔΣ046ΜΤΛ6-3Δ6) με θέμα «Ετήσιος προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης έτους 2026» έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 51 του ν.4622/2019, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 20 του ν.5027/2023.

Όσον αφορά τον Κύκλο Προγραμματισμού Τακτικού Προσωπικού 2026 (μόνιμο, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, έμμισθη εντολή) το 1ο στάδιο της υποβολής αιτημάτων διαρκεί από την 5η έως την 20η Ιουνίου.  Κατά το στάδιο αυτό πραγματοποιείται η πρωτογενής καταχώριση των αιτήσεων προγραμματισμού προσλήψεων από τους Φορείς προς τα οικεία Υπουργεία, ενώ κατά το στάδιο αυτό υποβάλλουν τα αιτήματά τους και οι Κεντρικές Υπηρεσίες των Υπουργείων. Δήμοι και Περιφέρειες υποβάλλουν αιτήματα τόσο των ιδίων, όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις αρμοδιότητάς τους.  Εν συνεχεία, το 2ο στάδιο θα διαρκέσει από την 23η έως την 30η Ιουνίου. Κατά το στάδιο αυτό πραγματοποιείται έλεγχος των αιτήσεων όλων των Φορέων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής τους στην εφαρμογή και να προωθηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις. Το θέμα είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια την 20η Ιανουαρίου 2025 με την Υφυπουργό Εσωτερικών, κα Χαραλαμπογιάννη, να απαντά την αριθμ. 355/13.1.2025 Επίκαιρη Ερώτησή μου.  Είχε ακολουθήσει η αριθμ. 3131/6.2.2025 Ερώτησή μου «Ακριβής αριθμός κενών οργανικών θέσεων στη Δυτική Μακεδονία», επί της οποίας η κα Υφυπουργός παρείχε αναλυτικά δεδομένα με το αριθμ. 15295/2025 απαντητικό έγγραφο.

Όπως προέκυψε από τα ανωτέρω, οι Φορείς υποβάλλουν λιγότερα αιτήματα από τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στα Οργανογράμματά τους. Από ενδελεχείς συζητήσεις που πραγματοποίησα με αρμοδίους Φορέων, προκύπτει ότι η υποβολή λιγότερων αιτημάτων συγκριτικά με τις κενές θέσεις δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες τους, αλλά αντιθέτως πηγάζει από την εδραία πεποίθηση που ευρύτερα επικρατεί ότι τα αιτήματα τελικά θα κοπούν. Όπως μου περιέγραψαν, στην πράξη περιορίζουν τα αιτήματα και υποβάλλουν μόνο τα άκρως κατεπείγοντα, για να έχουν έστω κάποιες πιθανότητες ορισμένα από αυτά να γίνουν αποδεκτά.

Σε πολιτικό επίπεδο, λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι -πέραν των τεχνικών λεπτομερειακών ζητημάτων- η κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στη Δυτική Μακεδονία εντός οριοθετημένου χρονικού ορίζοντα, με αφετηρία ήδη τον εν εξελίξει προγραμματισμό του 2026, προϋποθέτει την εκ μέρους της Κυβέρνησης (δια του Υπουργείου Εσωτερικών) εκπεφρασμένη βούληση ότι πράγματι υπάρχει πολιτική απόφαση αυτές να καλυφθούν.

Ενώ, δηλαδή, τεχνικά η διαδικασία φαίνεται να έχει αντίστροφη φορά (από κάτω προς τα πάνω), πολιτικά η ουσία επίλυσης της υποστελέχωσης στη Δυτική Μακεδονία  ξεκινά από πάνω προς τα κάτω, ώστε οι Φορείς -πριν υποβάλουν αιτήματα- να γνωρίζουν μετά βεβαιότητας, εάν υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Προϋπόθεση που ισχύει πολύ περισσότερο για τα αιτήματα που στέλνουν οι τοπικές περιφερειακές Υπηρεσίες των Υπουργείων, οι οποίες έχουν έδρα στη Δυτική Μακεδονία. Δυστυχώς, τέτοια οδηγία δεν υπάρχει στην πρόσφατη Εγκύκλιο.

Δεδομένης της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξα στην Ολομέλεια για τα πολύπλευρα πολλαπλασιαστικά οφέλη που δύναται να προσδώσει η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ειδικά στην υπό απολιγνιτοποίηση Δυτική Μακεδονία.

Δεδομένης -όπως ρητά αναγράφεται στην Εγκύκλιο- «της προσπάθειας που καταβάλλεται για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και ιδίως του λόγου μία (1) αποχώρηση/μία (1) πρόσληψη για το τακτικό προσωπικό».

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ήδη από το 2020 να εφαρμόζει διυπουργικά Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με ειδική κατά προτεραιότητα λήψη θετικών μέτρων ιδιαίτερης μέριμνας προς όφελος των κατοίκων στη Δυτική Μακεδονία (προς υλοποίηση της οποίας κατέθεσα την αριθμ. 306/30/22.1.2025 Τροπολογία «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία»).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει σχέδιο της Κυβέρνησης για κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στη Δυτική Μακεδονία εντός οριοθετημένου χρονικού ορίζοντα, με αφετηρία ήδη τον εν εξελίξει προγραμματισμό προσλήψεων του 2026;

2) Εάν ναι, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες περιλαμβάνει, με ποιο χρονοδιάγραμμα και γιατί δεν εντάξατε καμία σχετική αναφορά στην Εγκύκλιο για το 2026;

3) Προτίθεστε να εκδώσετε ειδικότερη οδηγία στους Φορείς με κενές οργανικές θέσεις εντός Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να γνωρίζουν ότι πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την κατά προτεραιότητα κάλυψή τους και, επομένως, να υποβάλουν τα πραγματικά αιτήματα χωρίς να φοβούνται ότι αυτά στην πλειοψηφία τους θα κοπούν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

DEI_ENERGYCOACH
texniko grafeio
metavash ae
a close-up of a fruit
aioliki vermiou
radiokapsoura.gr
drone
nikou sidiroupouloy
radio melodia
delikostas antallaktola
ioardanidis
laika se matsore
Δακτυλογραφήσεις
Σύσκεψη στην ΠΕΔ για τα προβλήματα της Δυτική Μακεδονίας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη στην ΠΕΔ για τα προβλήματα της Δυτική Μακεδονίας

1λ ανάγνωσης
Αναφορά του Π. Κουκουλόπουλου στη Βουλή για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του Δήμου Βοΐου από τους αγριόχοιρους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά του Π. Κουκουλόπουλου στη Βουλή για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του Δήμου Βοΐου από τους αγριόχοιρους

3λ ανάγνωσης
ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Την Δευτέρα αρχίζει το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
ΕΛΛΑΔΑ

ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Την Δευτέρα αρχίζει το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

2λ ανάγνωσης
Νέο πρόγραμμα για φθηνή στέγη: Οδηγός για τα «μυστικά » που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πρόγραμμα για φθηνή στέγη: Οδηγός για τα «μυστικά » που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

5λ ανάγνωσης

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Νέα & Ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, ptolemaida, kozani, eordaia

Eordaialive logo
Facebook-f X-twitter Instagram Youtube
Χρήσιμα
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Καταγγελίες Αναγνωστών
Επικοινωνία
  • info@eordaialive.com
  • +30 698 189 3715
Δημοφιλής Κατηγορίες
  • Τοπικές Ειδήσεις
  • Θέσεις Εργασίας

Eordaialive.com 2025 © All Rights Reserved.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Έχασες τον κωδικό σου?