Ομιλία Π. Βρυζίδου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Eordaialive Team
6λ ανάγνωσης
Ομιλία Π. Βρυζίδου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ομιλία Π. Βρυζίδου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού

είναι η διοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη,

που υπηρετεί την καθημερινότητα και

δίνει λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε τοπική κοινωνία,

είναι ο τόπος όπου μπορούμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και

μπορούμε να χαράξουμε την πορεία της ανάπτυξης και της προόδου ενός τόπου.

Ο πρώτος και δεύτερος αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος δύσκολος και σύνθετος.

Έχει πολλές ευθύνες. Πρέπει να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, να προστατεύσει τους πολίτες από πυρκαγιές και πλημμύρες, να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, να διευκολύνει τις μετακινήσεις με την κατασκευή δρόμων, να στηρίξει τους αγρότες με την κατασκευή αρδευτικών και φραγμάτων, να κατασκευάσει σχολεία και παιδικούς σταθμούς, να συντηρήσει τα υπάρχοντα για τους μαθητές και τα μικρά παιδιά.

Όλα αυτά δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, ούτε γίνεται με την απλή κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης ή με την κατάθεση ενός τεχνικού προγράμματος ή ενός προϋπολογισμού.

Χρειάζονται να εκπονηθούν και να ωριμάσουν μελέτες, να διερευνηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα, να ενταχθούν τα έργα, να δημοπρατηθούν, να κατασκευαστούν και στη συνέχεια να φροντίσει η δημοτική Αρχή για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των δομών.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε αυτή τη λειτουργία. Θεώρησε ότι είναι κάτι απλό και μπορεί να γίνει με μία δημοτική Αρχή απλά με την αναγκαστική συνεργασία διαφορετικών παρατάξεων. Ποιο, όμως, πρόγραμμα θα εφαρμοστεί; Ποιες προτεραιότητες θα δοθούν; Κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνουν αυτές οι συνεργασίες; Πώς, λοιπόν, θα μπορέσει η αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σε όλους τους νόμους της αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησα περισσότερο από είκοσι χρόνια και διετέλεσα Δήμαρχος, εξέφρασα την αντίθεσή μου σαν πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου, πριν την ψήφιση του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, κι έχω να πω ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας χώρος, όπου εκφράζουμε μόνο τις ιδέες μας και τις απόψεις μας, από όποια οπτική γωνία νομίζουμε ο καθένας, αλλά είναι ένας χώρος άμεσης δράσης και αποτελεσματικότητας.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, χρειάζεται να είναι ισχυρή, να έχει αυτοδυναμία, να είναι λειτουργική, για να μπορέσει να είναι και αποτελεσματική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το παρόν σχέδιο νόμου που έρχεται προς ψήφιση είναι στη σωστή κατεύθυνση, γιατί βάζει το 43%. Θεωρείτε ότι είναι μικρό ποσοστό το 43% ενός συνδυασμού που έχει να αντιμετωπίσει και άλλους συνδυασμούς, όχι μόνο δημάρχους, αλλά δημοτικούς συμβούλους, ολόκληρες ομάδες; Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο και όποιος πάρει 43%, πραγματικά εκφράζει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να του δώσουμε το δικαίωμα να λειτουργήσει, προκειμένου να μην ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες σε εκλογές μιας δεύτερης Κυριακής, όχι βέβαια όταν αυτό είναι μικρότερο νούμερο.

Τα 3/5 που δίνονται στην παράταξη που θα κερδίσει τις εκλογές είναι επίσης ένα αναγκαίο μπόνους για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Το γεγονός ότι παρατείνεται για πέντε χρόνια η λειτουργία, είναι και αυτό προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί όπως προανέφερα ένας ολοκληρωμένος κύκλος για την παραγωγή έργου, προς όφελος των πολιτών θέλει μεγάλο χρονικό διάστημα και όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, βέβαια και εύλογο, τόσο περισσότερη θα είναι η παραγωγή του έργου. Και βέβαια, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο φέρνει το νομοσχέδιο δύο χρόνια πριν τις εκλογές, όταν δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πού θα κυμανθούν οι τάσεις, γιατί δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά την ενδιαφέρει η σωστή λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι

δημάρχους δεν εκλέγουν τα εκλογικά συστήματα, αλλά οι πολίτες.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν δυσλειτουργικά συστήματα, μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στη λειτουργία. Και αυτό προσπαθεί αυτό το νομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση, να καταργήσει, δηλαδή τις δυσλειτουργίες και πάρα πολλά εμπόδια, που οδήγησαν σε μείωση της αξίας της αυτοδιοίκησης.

Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα σε μία μεγάλη πρόκληση. Ενδιαφέρεται να αλλάξει αυτός ο νόμος. Το έχει εκφράσει πριν την ψήφισή του. Έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ψήφιση του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και σχεδόν το σύνολο της αυτοδιοίκησης έχει εκφραστεί θετικά γι’ αυτόν τον νέο νόμο. Τον περιμένει, γιατί

η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη μέρα για την αυτοδιοίκηση.

Θα μπορέσει να υπάρξει λειτουργία, θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη.

Τη Νέα Δημοκρατία την ενδιαφέρει η ισχυρή αυτοδιοίκηση και τη στηρίζει.

Το απέδειξε από την πρώτη μέρα με τις τροπολογίες, που έφερε για να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα,

τις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι πολλαπλώς περισσότερες από ό,τι με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Τη Νέα Δημοκρατία την ενδιαφέρει μία δυνατή αυτοδιοίκηση.

Πιστεύει ότι δυνατή αυτοδιοίκηση σημαίνει δυνατός πολίτης και

δυνατός πολίτης σημαίνει ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

02/06/2021

 

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!