Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Οι προτεραιότητες του νέου ΥΠΕΝ – Στην πρώτη γραμμή τα ενεργειακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι προτεραιότητες του νέου ΥΠΕΝ - Στην πρώτη γραμμή τα ενεργειακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
έσω του «REPowerEU» τα 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων
Η υλοποίηση των ενεργειακών έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπό τον τίτλο «πράσινη μετάβαση» αναμένεται να είναι από τις κεντρικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, αφού το ίδιο το Ταμείο συγκροτήθηκε υπό την επίβλεψη του από την προηγούμενη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Όπως είναι γνωστό ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 31,2 δισ. ευρώ, ενώ ήδη το υπουργείο Οικονομικών υπό την καθοδήγηση του κ. Σκυλακάκη έχει προετοιμάσει αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 5 δις ευρώ.Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα καταθέσει το αίτημα αυτό στην Κομισιόν και αφορά επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στο πλαίσιο του λεγόμενου «REPowerEU».
Με τα νέα δεδομένα η Ελλάδα μπορεί να πάρει επιδοτήσεις 14,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 760 εκατ. ευρώ από το REPowerEU καθώς και δάνεια 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμα 5 δισ. ευρώ από το REPowerEU.

Μέσα στο πλαίσιο οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών που προωθείται από τον ΑΔΜΗΕ και η οποία θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε αστικές και δασικές περιοχές από τον ΔΕΔΔΗΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, κτιριακών υποδομών επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και υποδομών μέσω σειράς προγραμμάτων, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ανάπτυξη σε όλη τη χώρα σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Πέραν αυτών μέσω του «REPowerEU» τα 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως:

■ Έργα ΑΠΕ, π.χ. ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο κ.ά.
■ Έργα ενεργειακής απόδοσης.
■ Πρωτοβουλίες για την προώθηση των «καθαρών» μεταφορών.
■ Έργα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, όπως λύσεις εκτός δικτύου και δίκτυα κατανεμημένης ηλεκτρικής ενέργειας.
■ Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα έως τώρα δεδομένα, λήγει το 2026.
Πέραν όμως της υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων η πρώτη κίνηση του νέου υπουργού Ενέργειας εκτιμάται ότι θα αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Ιουλίου τα οποία ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους προμηθευτές και εκκρεμεί η απόφαση της κυβέρνησης για το εάν θα υπάρξουν ή όχι επιδοτήσεις. Πάντως με δεδομένο ότι ο βασικός προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμολόγια που κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουνίου όταν το ύψος της επιδότησης ήταν 1,5 λεπτά/KWh ενδέχεται στην ίδια κατεύθυνση να είναι και η πρώτη απόφαση του νέου υπουργού. Άλλωστε αυτό θα του δώσει το χρόνο να εκτιμήσει την κατάσταση από εδώ και στο εξής ώστε να λάβει αποφάσεις και για το μέλλον του ειδικού μηχανισμού που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η ισχύς του μηχανισμού αυτή εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου μετά την τρίμηνη παράταση που είχε δώσει με απόφαση του ο Κώστας Σκρέκας. Και το ζητούμενο είναι εάν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες θα πείσουν τον κ. Σκυλακάκη να δώσει μια ακόμη παράταση έως το τέλος του χρόνου.
Πέραν αυτών η νέα πολιτική ηγεσία του τομέα της ενέργειας με την Αλεξάνδρα Σκούδου και ρόλο υφυπουργού πλέον θα πρέπει να ολοκληρώσει το νέο ΕΣΕΚ προκειμένου να κατατεθεί στην Κομισιόν, ενώ εκτιμάται ότι η νέα υφυπουργός θα επιδιώξει να κάνει πράξη το μεγάλο σχέδιο της επέκτασης της ηλεκτροκίνησης σε όλη τη χώρα παράλληλα με την περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ενσωμάτωση των μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα.

www.worldenergynews.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Μίμτσης Πέτρος
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης
H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...