Νίκη του κινήματος η απόφαση του Π.Σ για μη εγκατάσταση ΧΥΤΕΑ αμιάντου στα πρώην Ορυχεία των ΜΑΒΕ

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Νίκη του κινήματος η απόφαση του Π.Σ για μη εγκατάσταση ΧΥΤΕΑ αμιάντου στα πρώην Ορυχεία των ΜΑΒΕ

Νίκη του κινήματος η απόφαση του Π.Σ για μη εγκατάσταση ΧΥΤΕΑ αμιάντου στα πρώην Ορυχεία των ΜΑΒΕ

 

Σταθμό στην αγωνιστική πορεία του Περιβαλλοντικού και Λαϊκού κινήματος της Περιοχής μας αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας (14/2/22) για την απαγόρευση δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων αμιάντου (ΧΥΤΕΑ-αμιάντου) στα πρώην Ορυχεία αμιάντου (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ήταν ο εντατικός και πολύπλευρος αγώνας της ομάδας ΑΝΤΙΧΥΤΑΜ και των κατοίκων που συνάντησαν την αλληλεγγύη των δυναμικά αναδυομένων περιβαλλοντικών κινήσεων της Περιοχής, των μαζικών φορέων και των κοινοτικών συμβουλίων που «σάρωσαν» τις προθέσεις της Εταιρείας, των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιακών παραγόντων που δημόσια τάσσονταν υπέρ της δημιουργίας του ΧΥΤΕΑ –αμιάντου στο Ζιδάνι.

Η απόφαση αυτή παρότι είναι σημαντική δεν πρέπει να επιφέρει κανέναν εφησυχασμό στο κίνημα και στους κατοίκους επειδή τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή τη δραστηριότητα πιθανά να επανέλθουν είτε μέσω του ΠΕΣΔΑ που αναμένεται το επόμενο διάστημα είτε μέσω άλλων προγραμμάτων.

«Τα όπλα λοιπόν παρά πόδα» για να αντιμετωπίσουμε και αυτό αλλά και τη συνεχιζόμενη οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας που εντείνεται με πρόσχημα τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση.

Εισαγωγή πολλών εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στα πρώην λιγνιτωρυχεία, επεξεργασία σε τρεις τεράστιες μονάδες (ΜΕΑ) και καύση των απορριμμάτων σε τεράστιες λιγνιτικές μονάδες αναμένεται να μπει προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα όλη η Δυτική Μακεδονία είναι στα «κάγκελα» ενάντια στις εγκαταστάσεις τεράστιων Αιολικών και Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας που καταστρέφουν βουνά και δάση, επιλέξιμα λιβάδια και γόνιμη γη.

Το Οικολογικό- Περιβαλλοντικό Έγκλημα που πρέπει να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση ολοκληρώνεται με την εγκατάλειψη των ανοιχτών– μη αποκατεστημένων-λιγνιτωρυχείων  από τη ΔΕΗ, με την κάλυψη της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτό φέρνει ήδη εκτεταμένες κατολισθήσεις που καταστρέφουν οικισμούς και γεωργικές εκτάσεις και «απειλούν» να αποστραγγίσουν ολοσχερώς και τις τέσσερις λίμνες της Περιοχής Αμυνταίου. Επίσης τα ανοιχτά κοιτάσματα δημιουργούν φαινόμενα αυτανάφλεξης με τεράστιες εκπομπές μονοξείδιου του άνθρακα που δηλητηριάζουν τους κατοίκους και υποβαθμίζουν σοβαρά την υγεία τους.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν έτσι και αλλιώς αγωνιστικό πεδίο για το ανερχόμενο περιβαλλοντικό, εργατικό  και λαϊκό κίνημα της Περιοχής το οποίο εκ των πραγμάτων καλείται να κάνει ποιοτικά και ποσοτικά άλματα και στο συντονισμό και στην πολιτικοποίηση για να προλάβει την επερχόμενη καταστροφή που σχεδιάζουν Κυβέρνηση, ΕΕ και μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» τηρώντας την προεκλογική της δέσμευση να βρίσκεται μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων και των κατοίκων και να γίνει η φωνή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στάθηκε από την αρχή στο πλευρό αυτού του κινήματος, πρωτοστατώντας στον αγώνα και μέσα στο Π.Σ αλλά κυρίως «έξω» στους πολύπλευρους και δυναμικούς αγώνες του Λαού της Περιοχής μας.

 

Πάντα με σεβασμό στην οργανωτική και πολιτική  αυτοτέλεια όλων των κινημάτων και των μαζικών φορέων καλούμε για άλλη μια φορά σε επαγρύπνηση και αγώνα.

 

 

Κοζάνη 20/2/2022

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!