Τα νέα από το Παρίσι μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις στην Αθήνα. Οι πολιτικοί παρατηρητές διακρίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να αλλάξει τον σχεδιασμό του, καθώς οι εξελίξεις τον οδηγούν στο περιθώριο, όσο και τον Εμανουέλ Μακρόν. Από το τέλος του οποίου την επομένη των Ευρωεκλογών προσπάθησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας: «άλλο ο Μακρόν, άλλο εμείς».
Δεν είναι άλλο, αλλά το ίδιο – και χειρότερο. Η καμπάνα γίνεται για αυτόν όλο και πιο ηχηρή, μετά το 28% της κάλπης, την ενίσχυση της ελληνικής ακροδεξιάς και την οιονεί αμφισβήτηση του από την κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά. Στην οποία οι επικρίσεις διατυπωθήκαν με ευθείες αναφορές στο όνομά του – με ιαχές αποδοκιμασίας του από το ακροατήριο.
Παράγοντες με πρόσβαση στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού δίνουν στην άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, χαρακτήρα σημείου καμπής και αφετηρίας εξελίξεων. Για την ακρίβεια του αποδίδουν πρόθεση να επιχειρήσει ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων, με την κατάθεση νέου προγράμματος και προκήρυξη προώρων εκλογών.
Το κρίσιμο στοιχείο αυτών των σχεδιασμών είναι η τοποθέτησή τους σε χρόνο εντός των 18 μηνών από τις προηγούμενες, ώστε να ισχύει η λίστα στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και εκ των πραγμάτων να ενισχυθεί ο ρόλος του. Συνεργάτες που πιστεύουν ότι έτσι θα ανακτήσει όσα απώλεσε με τον άτολμο μετεκλογικό ανασχηματισμό, που του δημιούργησε στο εσωτερικό πεδίο περισσότερα προβλήματα από όσα του έλυσε. Και ενίσχυσε την πεποίθηση ότι «η τετραετία δεν βγαίνει».
Οι ίδιοι προσθέτουν στους λόγους που οδηγούν σ’ αυτή την πρωτοβουλία και τη διαπίστωση ότι με τα σημερινά δεδομένα, διαφαίνεται αδυναμία του να επιβάλει, χωρίς εσωτερικούς τριγμούς, πρόσωπο της επιλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας, την προσεχή Άνοιξη.
Σε κάθε περίπτωση υπολογίζουν ότι σε νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ισχυρότερη – ή έστω αυτή θα είναι η επιδίωξη.
Ιδίως αν προβεί σε αποκλεισμούς λόγω… ηλικίας, ή παρεμβάσεις στα ψηφοδέλτια σε νομούς που η ΝΔ είχε κακή επίδοση στις Ευρωεκλογές – έστω και αν από κάποιες πλευρές αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι αντίκειται στο Σύνταγμα.
Το ενδεχόμενο προώρων εκλογών με λίστα θα ευνοήσει εξ ορισμού και τον… Στέφανο Κασσελάκη που θα μπει στη Βουλή ως επικεφαλής νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα διαμορφώσει εξολοκλήρου ο ίδιος. Με «πλεονέκτημα» τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ από τη «Νέα Αριστερά», που «άδειασε» θέσεις στα ψηφοδέλτια.
Καθώς παράπλευρο όφελος θα έχει και ο… Νίκος Ανδρουλακης, – αφού θα μπορεί να αναβάλει τις αρχαιρεσίες στο ΠΑΣΟΚ και η τύχη να κριθεί πλέον σε εθνικές εκλογές – κάποιοι υποψιάζονται ότι ο Πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψη του τις συνέπειες και στα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Του αποδίδουν τη βεβαιότητα ότι τον ευνοεί να έχει ως αντίπαλους τους σημερινούς επικεφαλής τους και ουσιαστικά με τη λίστα τους πριμοδοτεί να εδραιωθούν στα κόμματα τους…
Έμπειροι πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπόψη των οποίων εκτέθηκαν οι πληροφορίες για τον εικαζόμενο αιφνιδιασμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού, θεωρούν ότι σ’ αυτή την περίπτωση η έκπληξη μπορεί να προκύψει από αλλού: από την επανάληψη, σε γενικές γραμμές, του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.
Σ’ αυτή την περίπτωση θα θεωρηθεί αποτυχία και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης θα αμφισβητηθούν, βάσιμα.
Καθώς και στα δυο κόμματα δεν έχουν διαμορφωθεί ισχυροί εσωκομματικοί πόλοι, τα βλέμματα των στελεχών και των οπαδών τους θα στραφούν σε δυο πρώην Πρωθυπουργούς: τον Κώστα Καραμανλή για τη ΝΔ και τον Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από αυτή την άποψη το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αναμορφωθεί πλήρως. Είτε εκκαθαρίσουν διάφορες ως επικεφαλής των σημερινών κομμάτων τους, είτε πάρουν πρωτοβουλίες που τα υπερβαίνουν – εκατέρωθεν ή έστω μόνο ο ένας. Με τη διαμόρφωση νέων φορέων, που θα ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα τόσο στο εσωτερικό, όσο και ως αντανάκλαση όσων συμβαίνουν στη Γαλλία, ή θα προκύψουν με το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών.
Το βέβαιο είναι ότι πλέον οι ισορροπίες και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ασταθείς. Ο Μητσοτάκης απώλεσε το ιμπέριουμ που θεωρούσε ότι του έδινε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023. Ο Κασσελάκης δείχνει να επικρατεί με άνεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δύσκολα θα αποφύγει νέα διάσπαση, που θα αποδυναμώσει το κόμμα που διαμορφώνει.
Από αυτή την άποψη, όσο είναι λογικό για τον Πρωθυπουργό να επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός – με εκλογές των οποίων τα εσωκομματικά δεδομένα θα ελέγχει ο ίδιος, διευκολύνοντας έτσι και τον Κασσελάκη – άλλο τόση η εκατέρωθεν εκτροπή αυτού του σχεδιασμού, θα καταστήσει αναγκαία την επιστροφή των δυο κομμάτων στην πρωθυπουργική εμπειρία των δυο πρώην προέδρων τους.
Ούτως ή άλλως, ο Καραμανλής και ο Τσίπρας διατηρούν την αποδοχή τους στη βάση των δυο κομμάτων και η επιστροφή τους θα είναι απολύτως συμβατή για την ανασυγκρότησή τους, σε πιο στέρεες βάσεις, χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές αλλοιώσεις.
Με άλλα λόγια, εφόσον η πρόωρη αναμέτρηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη υπάρξει και αποβεί άκαρπη και για τους δυο, το πολιτικό ενδιαφέρον θα μετατεθεί σε ενδεχόμενη αναμέτρηση Καραμανλή – Τσίπρα που θα ακολουθήσει.
Θα είναι συναρπαστική εξέλιξή ως προ το ύφος της και περισσότερο ουσιώδης, από τους διακομματικούς καυγάδες εντυπώσεων που παρακολουθούμε σήμερα.