Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ν. Kεραμέως: Διαμορφώνουμε τις ειδικότητες βάσει των αναγκών της κοινωνίας – Εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια (video)

4λ ανάγνωσης
Ν. Kεραμέως: Διαμορφώνουμε τις ειδικότητες βάσει των αναγκών της κοινωνίας – Εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια (video)
Συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως με την υφυπουργό Ζέττα Μακρή για το πολυνομοσχέδιο για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης , την αυτονομία σχολικών μονάδων, και την εκκλησιαστική εκπαίδευση, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Δείτε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να μιλάει στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων και το άνοιγμα των σχολείων.

 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου, η κ. Κεραμέως θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για το πόσο πιθανή είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς και για το εάν υπάρχει σχεδιασμός για λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Τι δήλωσε η κ. Κεραμέως για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και τις θεσμικές αλλαγές στην εκπαίδευση

«Να πω πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και σε όλους όσοι εισάγονται στις σχολές επιλογής τους. Επίσης, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, εκπαιδευτικούς, στελέχη. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Εμείς επιμείναμε. Κάναμε εξετάσεις για το καλό των παιδιών μας. Οι εξετάσεις, αντικειμενικά, διεξήχθησαν πολύ καλά, με μεγάλες καινοτομίες. Τα παιδιά μας έλαβαν τα αποτελέσματά τους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό, με σεβασμό απέναντι στον υποψήφιο και την αγωνία».

«Είχαμε φέτος και μεγάλες αλλαγές θεσμικές, όπως οι βάσεις εισαγωγής και όπως το παράλληλο σύστημα εισαγωγής. Η μεταρρύθμιση αυτή προσφέρει οφέλη και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Βγαίνουν κερδισμένα τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους. Γιατί δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια και οι σπουδές τους έχουν αντίκρισμα. Δεν έχουμε πλέον τα φαινόμενα να εισάγεται κανείς με 1,2,3. Οι νέοι μας έχουν διέξοδο και προοπτική. Και θα τους δώσουν αυτά που θέλουν σε γνώσεις και θα τα βοηθήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Αναγνωρίζεται πλέον το κύρος των σπουδών για τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές εκεί πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και για πρώτη φορά απέκτησαν λόγο στο πώς θα εισάγονται οι φοιτητές. Τα Πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον συντελεστή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Αντιστοίχως τα δημόσια ΙΕΚ. Και βεβαίως, θα δοθεί η δυνατότητα να αναπροσαρμοστεί αυτό εφόσον έχουν βγει τα φετινά αποτελέσματα».

Τριπλάσιες οι αιτήσεις των υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ

«Για πρώτη φορά τα Δημόσια ΙΕΚ μπαίνουν στον χάρτη. Αναβαθμίζονται. Φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να υποβάλλουν μηχανογραφικό είτε για Πανεπιστήμια είτε για Δημόσια ΙΕΚ. Είχαμε τριπλάσιες αιτήσεις από τις προσφερόμενες θέσεις. Είχαμε έναν στους τέσσερις φοιτητές που επέλεξε Δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή που κατοικεί. Η δημόσια κατάρτιση είναι μια εναλλακτική επιλογή και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Πολιτεία θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για την ουσιαστική αναβάθμιση των Δημόσιων ΙΕΚ».

Το 30% των φοιτητών στα Πανεπιστήμια δεν αποφοιτά

«Δεκαετίες τώρα κοροϊδεύουμε τα παιδιά. Φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να έχουν επιλογές. Εμείς αυτό θέλουμε. Τα παιδιά επιλέγουν το δρόμο που ανταποκρίνονται στις κλίσεις, στις δεξιότητες και στην προοπτική που θέλουν. Ένα 30% των φοιτητών μας δεν αποφοιτούν ποτέ. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι δήλωσε για τους μαθητές που δεν πέρασαν κάπου

«Περίπου 14.000 περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι δεν περνάνε πουθενά. Υπάρχει για αυτούς η επιλογή των Δημόσιων ΙΕΚ. Θα υπάρξουν άλλες 20.000 θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει και η εναλλακτική να προετοιμαστούν εκ νέου για να δώσουν του χρόνου Πανελλαδικές»

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *