ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ κ ΤΣΙΠΡΑ;

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΟΡΔΑΙΑ (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης )
ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ κ ΤΣΙΠΡΑ;
ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ κ ΤΣΙΠΡΑ;
-Ενδεχόμενη μετατροπή της Ατμοηλεκτρικής Μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5:
1ον Ενέχει σοβαρούς κινδύνους να μην πετύχει η μετατροπή της από λιγνιτική σε μονάδα καύσης Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) διότι δεν εφαρμόσθηκε πουθενά παρόμοια μετασκευή. Ας μας πεί ΕΝΑΣ έστω ΜΙΑ ατμοηλεκτρική μονάδα που μετατράπηκε σε Φ.Α. και λειτουργεί.
2ον Το κόστος μετατροπής είναι σαφώς μεγαλύτερο (350 με 400 εκ ΕΥΡΩ) σε σχέση με την κατασκευή νέας ισοδύναμης μονάδας (περίπου 300 εκ ΕΥΡΩ) και σε λιγότερο χρόνο κατασκευής και φυσικά καθαρή και ανταγωνιστική!
3ον Τι θα αποθηκεύσει η κυρία βουλευτής σε μια κατασκευή 1,5 δις ΕΥΡΩ, ποια ενέργεια αποθηκεύεται στο εγγύς μέλλον; Αν θέλουν έχουμε για αποθήκευση τους άλλους ανενεργούς ΑΗΣ της περιοχής, μακάρι να προχωρήσει η τεχνολογία αποθήκευσης.
4ον Αν μετατραπεί η μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 από λιγνιτική σε Φ.Α. θα είναι γιατί δεν θέλουν ανταγωνιστική λιγνιτική μονάδα, όχι μόνο σε λειτουργία, αλλά ούτε σε εφεδρεία. Έτσι θα μπορούν να κρατούν σε πολύ υψηλές τιμές το Φ.Α. να κερδοσκοπούν, να μην υπάρχει εναλλακτική από μια σύγχρονη αντιρρυπαντική – ανταγωνιστική λιγνιτική μονάδα.
5ον Η ΔΕΗ πούλησε προ ημερών με κερδοφορία 153,6 ΕΥΡΩ το λιγνιτικό MWt ενώ η τιμή του παραγώμενου από Φ.Α. MWt έφτασε τα 300 ΕΥΡΩ !!! Η υψηλότερη στην Ευρώπη !!!
6ον Παγκοσμίως η Ελλάδα επιβαρύνει το περιβάλλον με διοξείδια 0,2%. Αν λειτουργήσουν για μερικά ακόμα χρόνια μόνο οι τέσσερις ΑΗΣ, σε ανταγωνισμό της συνεχώς αυξανόμενης τιμής της Η/Ε από Φ.Α. πόσο θα επιβαρύνουμε τον πλανήτη γη; Τη στιγμή που η ΕΕ επιτρέπει την καύση του Άνθρακα μέχρι το 2050 και οι τέσσερις μονάδες που προτείνονται να λειτουργούν (ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 – ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5 – ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 3) μας δίνουν καθαρή, οικονομική Η/Ε και παρέχουν ασφάλεια στο σύστημα;
Και όμως “ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ”!!!
-Από τα πάρα πάνω που δεν επιδέχονται τεκμηριωμένη αμφισβήτηση, ένα είναι το συμπέρασμα: Καταστρέφουν την ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 μη τυχόν στο μέλλον κάποιος ανυπάκουος πολιτικός τη θέση σε λειτουργία και μέχρι να τον συνετίσουν έχουν διαφυγή κερδοσκοπίας.
-Αναφερόμαστε πάντα στην μεταβατική περίοδο των 30 ετών μέχρι να επαρκεί, αν …. η πράσινη ενέργεια.
Mιχάλης Ραμπίδης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!