Με επιτυχία στέφθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε με θέμα την απολιγνιτοποίηση και το μέλλον της νέας γενιάς στην περιοχή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο βίαιο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε μόλις 3 χρόνια από σήμερα.
Το master plan που προτάθηκε και συζητήθηκε αυτές τις μέρες τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στη Βουλή βασίζεται σε ασάφειες, δεν είναι προϊόν διαβούλευσης της τοπική κοινωνίας, δεν εξασφαλίζει νέες θέσεις εργασίας, εξυπηρετεί στο ακέραιο τα συμφέροντα ξένων πολυεθνικών εταιριών και δεν προτείνει βιώσιμα αναπτυξιακά προγράμματα για το μέλλον της πληττόμενης Δυτικής Μακεδονίας.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο Σωκράτης Φάμελλος ως πρώην αν. Υπουργός ενέργειας & περιβάλλοντος που έκανε κριτική στο “masterplan” της κυβέρνησης και παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης που συνέδεσε την απολιγνιτοποίηση με την παράλληλη στήριξη ενίσχυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, ο Κώστας Δεσποτίδης που έκανε μια εκτενή παρουσίαση της πρότασης της δημοτικής κίνησης “Κοζάνη τόπος να ζεις” όσον αφορά το χωροταξικό σκέλος και ο Στέργιος Μάντζιαρης που μίλησε για την νέα γενιά και τα αδιέξοδα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη. Παράλληλα στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν νέοι άνθρωποι της περιοχής και ευρύτερα, η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, καθώς και στελέχη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μία δίκαιη μετάβαση στη “μετά το λιγνίτη εποχή”, σε βάθος χρόνου. Διεκδικεί σχέδιο που θα προκύπτει από την τοπική κοινωνία και θα θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και της νέας γενιάς. Βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου θα πρέπει να είναι 1. Το άνοιγμα περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που κλείνουν. 2. Η προστασία του Περιβάλλοντος και όχι περαιτέρω καταπάτηση του. 3. Η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του τομέα της Έρευνας, με νέες σύγχρονες υποδομές, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, πρόσληψη διδακτικού & ερευνητικού προσωπικού. 4. Η αναδιανομή πλούτου από πάνω προς τα κάτω, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. 5. Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας με ενίσχυση του Μποδοσάκειου και του Μαμάτσειου νοσοκομείου σε προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό εξοπλισμό, αντιμετώπιση των ψηφιακών ανισοτήτων που προκύπτουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των αγροτών.
Για να δείτε το βίντεο κλικ ΕΔΩ