Δεν αποτελεί μυστικό ότι στα πολιτικά γραφεία τόσο του κυβερνόντος κόμματος όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συζητηθεί αρκετά το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Τώρα, το πλαίσιο, ο χρόνος αλλά και η αφορμή αποτελούν τροφή για εκτενείς συζητήσεις.
Η πανδημία θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει αποτελέσει κρυογονικό θάλαμο για τις πολιτικές εξελίξεις, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον φημολογούμενο ανασχηματισμό έως την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές ζυμώσεις που βρίσκονται σε αναστολή όσο η πανδημία δείχνει τα δόντια της.
Έτσι, η προσμονή για επιστροφή στην κανονικότητα έχει γεννήσει σενάρια τα οποία αφορούν στην επόμενη ημέρα. Ποιες θα είναι οι συνθήκες όταν η χώρα βγει από τις δύσκολες στιγμές που διανύει; Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης; Θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της; Πόσο βαθειές θα είναι οι πληγές στην αγορά; Η ανεργία, σε τι επίπεδα θα έχει φτάσει; Τέτοια ερωτήματα έχουν κάνει ορισμένους και στα δύο στρατόπεδα να συζητούν για εκλογές.
Και οι δύο διαβλέπουν την ανάγκη στο κυβερνητικό στρατόπεδο να αξιοποιήσει την χαλιναγώγηση της πανδημίας, την κυκλοφορία του εμβολίου και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να χτίσει ένα αφήγημα που θα την βοηθήσει να ανανεώσει την λαϊκή εντολή έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το δυσμενές κλίμα στην Οικονομία.
Πόσο κοντά είναι οι εκλογές
Τούτων δοθέντων εάν μπορούσε κάποιος να προσδιορίσει τον χρόνο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν είτε στα τέλη του 2021, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο και ύστερα είτε στις αρχές του 2022.
Ωστόσο, πέραν των όποιων συζητήσεων που γίνονται είτε από ορισμένα στελέχη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση (η οποία διαβλέπει πως το 2021 θα έχει την εντελώς αντίθετη από την προαναφερθείσα επίδραση στην κυβέρνηση), το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει κάθε σενάριο για εκλογές. Άλλωστε αυτό έχει γίνει ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού ο οποίος έχει χαρακτηρίσει μία πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, ως πολιτικό τυχοδιωκτισμό.
Από την άλλη τα όποια σενάρια για κάλπες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, κάνουν μόνο κακό στην κυβέρνηση γιατί αποπροσανατολίζει τους υπουργούς από το έργο τους και τους βουλευτές από την προώθηση συνολικά του κυβερνητικού έργου.
Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως ουκ ολίγοι από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν την περιφέρεια στην οποία θα δώσουν την μάχη του σταυρού. Φυσικό επόμενο λοιπόν η συζήτηση για εκλογές να σπαταλά ενέργεια η οποία θα έπρεπε να ξοδευτεί στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου το οποίο σε έναν βαθμό έχει μείνει πίσω λόγω των προτεραιοτήτων που προέκυψαν από την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι γνωρίζοντες των όσων συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλες. Ο ανασχηματισμός άλλωστε που κατά καιρούς έχει έρθει στην επιφάνεια της ειδησεογραφίας είναι από τις βασικές κινήσεις που δεν έχουν προχωρήσει λόγω της πανδημίας.
Έτσι, ακόμα κι εάν κάποιους εξυπηρετεί η συζήτηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να πάει σε εκλογές μην έχοντας κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα του επί δύο χρόνια.
Αξίζει δε να σημειώσουμε πως όσοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, δεν διαβλέπουν καμία αλλαγή συνθήκης λόγω της πανδημίας όσον αφορά την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος, καθώς τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσουν μία ευκαιρία για την χώρα που δεν πρέπει να εμποδιστεί από την οικονομική δυσκαμψία που θα προκαλέσουν οι εκλογές.