«Καλλιόπη Βέττα: Τα νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης αντιμετωπίζουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Eordaialive Team
8λ ανάγνωσης
«Καλλιόπη Βέττα: Τα νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης αντιμετωπίζουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα: Τα νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης αντιμετωπίζουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της υποστελέχωσης και των αθρόων αποχωρήσεων των υγειονομικών στελεχών».

Η ερώτηση, καταγράφει το πρόβλημα με την υποστελέχωση των δύο νοσοκομείων καθώς, αφενός δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις του οργανογράμματος με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ αφετέρου διαπιστώνονται, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που υπάρχει στο εργασιακό περιβάλλον, διαρκείς αποχωρήσεις υγειονομικών στελεχών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ενδεικτικά, στην Κοζάνη, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ψυχιατρική κλινική – η μοναδική στην Δυτική Μακεδονία- που αδυνατεί να δεχτεί εισαγωγές, ενώ η

παθολογική λειτουργεί μόνο με δύο γιατρούς, η ορθοπεδική δεν έχει κανένα, ενώ πάγιο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις στους αναισθησιολόγους, καθώς υπάρχουν μόνο δύο, για το Νοσοκομείο και τη ΜΕΘ, αντίστοιχα.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, τίθεται το ενδεχόμενο κλεισίματος τριών τμημάτων του Νοσοκομείου και, συγκεκριμένα, του ωτορινολαρυγγολογικού, οφθαλμολογικού και ουρολογικού, γεγονός που θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το υγειονομικό σύστημα.

Στην Πτολεμαΐδα, εκτός των άλλων ελλείψεων που παρατηρούνται, η ογκολογική κλινική με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις λειτουργεί μόνο με έναν γιατρό, ενώ τα Τ.Ε.Π., όπως και στην Κοζάνη, στερούνται των αναγκαίων στελεχών.

Παράλληλα,  στην ερώτηση καταγράφεται ο προβληματισμός που δημιούργησαν στην Π.Ε. Κοζάνης, για μια ακόμη φορά, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί «αδιανόητης λειτουργίας δύο κοντινών νοσοκομείων», γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με τα δύο νοσοκομεία της περιοχής.

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1.     Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να στελεχώσει τις κενές θέσεις ιατρών στα δύο υπο-στελεχωμένα Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης;

2.     Ποιες προκηρύξεις έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό και ατομικές συμβάσεις στην Π.Ε. Κοζάνης από τις 31.12.19 έως σήμερα; Πόσες από αυτές κηρύχθηκαν άγονες και επαναπροκηρύχθηκαν; Παρακαλώ να μας κατατεθούν οι προκηρύξεις, όπως και τα αποτελέσματά τους.

3.     Πόσοι μόνιμοι γιατροί προσελήφθησαν με νέες προκηρύξεις, από τις 31.12.19 και μετά;

4.     Είναι αληθή τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενο κλείσιμο τριών τμημάτων του Νοσοκομείου Κοζάνης και, συγκεκριμένα, του ωτορινολαρυγγολογικού, οφθαλμολογικού και ουρολογικού;

5.     Προκύπτει από τον σχεδιασμό του Υπουργού η πιθανότητα να κλείσει τμήματα, κλινικές ή, ακόμα, και ολόκληρη νοσοκομειακή μονάδα της Π.Ε. Κοζάνης, σε συνέχεια της δήλωσης του Πρωθυπουργού ότι «είναι αδιανόητη η λειτουργία δύο κοντινών μεταξύ τους νοσοκομείων»;

 

 

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της υποστελέχωσης και των αθρόων αποχωρήσεων των υγειονομικών στελεχών»

Η Π.E. Κοζάνης αντιμετώπισε, στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, τις συνέπειες των αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών μέτρων της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόληψη και την αποτροπή της επιδημιολογικής έξαρσης στην περιοχή, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή των σκληρότερων και μακροβιότερων περιοριστικών μέτρων διεθνώς.

Παράλληλα, τα Νοσοκομεία της περιοχής δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις, καθώς βρέθηκαν στην δίνη της πανδημίας χωρίς την απαραίτητη στήριξη με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την στήριξη του Ε.Σ.Υ. της Π.Ε. Κοζάνης (ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν κατατεθεί εκ μέρους μου οι: 5790/9.4.21, 6259/23.4.21 και 7148/9.6.21) έμειναν αναπάντητες, γεγονός που εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών της περιοχής  αναφορικά με τις πρωτοβουλίες σας και τις μελλοντικές στοχεύσεις για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στην ερώτηση 6259/23.4.21, τα Νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε μονοθεματικά, παρουσιαζόταν έλλειψη κλινών, υποστελέχωση σε βασικές ειδικότητες, την ίδια ώρα που οι μοναδικές προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί αφορούσαν προκηρύξεις του Μάιου του 2019.

Σήμερα, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, μάλιστα έχει επιδεινωθεί. Στην Κοζάνη, η ψυχιατρική κλινική, η μοναδική στην Δυτική Μακεδονία, αδυνατεί λόγω υποστελέχωσης να δεχτεί εισαγωγές, ενώ τα περιστατικά ακούσιας νοσηλείας προωθούνται σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η παθολογική κλινική στελεχώνεται μόνο από δύο γιατρούς, η ορθοπεδική δεν έχει κανέναν, ενώ πάγιο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις στους αναισθησιολόγους.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, τίθεται το ενδεχόμενο κλεισίματος τριών τμημάτων του Νοσοκομείου και, συγκεκριμένα, του ωτορινολαρυγγολογικού, οφθαλμολογικού και ουρολογικού, γεγονός που θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το υγειονομικό σύστημα της Κοζάνης.

Στην Πτολεμαΐδα, ενδεικτικά, εκτός των άλλων ελλείψεων, η ογκολογική κλινική με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις λειτουργεί μόνο με έναν γιατρό, ενώ τα Τ.Ε.Π., όπως και στην Κοζάνη, στερούνται των αναγκαίων στελεχών.

Επίσης, μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα δύο Νοσοκομεία με τις αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού καθώς, εξαιτίας της υποστελέχωσης, οι συνθήκες εργασίας είναι εξοντωτικές.

Τέλος, προκύπτει μεγάλη ανησυχία από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος –σε συνέχεια της παράδοσης που έχει δημιουργήσει με τις προκλητικές αναφορές του προς την κοινωνία της περιοχής- είπε το εξής, απεκδυόμενος τις πολιτικές του ευθύνες, τόσο ιστορικά, όσο και σήμερα, για την υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ.: «Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., σε αντίθεση με την κυβέρνηση, έχει παρουσιάσει ένα στέρεο πρόγραμμα στήριξης της δημόσιας Υγείας που εδράζεται σε τρεις άξονες: ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο, γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, και αναδιανομή τους, εντός του ΕΣΥ.

Το πρόγραμμα καλύπτει εκτός των άλλων, τις ανάγκες σε προσωπικό, αυξήσεις στην χρηματοδότηση, στήριξη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, ενισχυμένη φαρμακευτική πολιτική, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και αναβάθμιση των εξοπλισμών και των μηχανημάτων.

Επειδή το Ε.Σ.Υ. της Π.Ε. Κοζάνης υφίσταται δραματική υποστελέχωση, ενώ οι αποχωρήσεις είναι μόνιμο καθεστώς,

Επειδή η περιοχή βιώνει τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης που προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στους πολίτες,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να στελεχώσει τις κενές θέσεις ιατρών στα δύο υπο-στελεχωμένα Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης;
  2. Ποιες προκηρύξεις έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό και ατομικές συμβάσεις στην Π.Ε. Κοζάνης από τις 31.12.19 έως σήμερα; Πόσες από αυτές κηρύχθηκαν άγονες και επαναπροκηρύχθηκαν; Παρακαλώ να μας κατατεθούν οι προκηρύξεις, όπως και τα αποτελέσματά τους.
  3. Πόσοι μόνιμοι γιατροί προσελήφθησαν με νέες προκηρύξεις, από τις 31.12.19 και μετά;
  4. Είναι αληθή τα δημοσιεύματα γιαενδεχόμενο κλείσιμο τριών τμημάτων του Νοσοκομείου Κοζάνης και, συγκεκριμένα, του ωτορινολαρυγγολογικού, οφθαλμολογικού και ουρολογικού;
  5. Προκύπτει από τον σχεδιασμό του Υπουργού η πιθανότητα να κλείσει τμήματα, κλινικές ή, ακόμα, και ολόκληρη νοσοκομειακή μονάδα της Π.Ε. Κοζάνης, σε συνέχεια της δήλωσης του Πρωθυπουργού ότι «είναι αδιανόητη η λειτουργία δύο κοντινών μεταξύ τους νοσοκομείων»;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Βέττα Καλλιόπη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!