Καλλιόπη Βέττα: Πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία και η χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης – Συναντήσεις με στελέχη και εργαζομένους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Καλλιόπη Βέττα: Πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία και η χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης – Συναντήσεις με στελέχη και εργαζομένους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλλιόπη Βέττα: Πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία και η χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης – Συναντήσεις με στελέχη και εργαζομένους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα  πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με στελέχη και εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για το θέμα της τηλεθέρμανσης.

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον κ. Κώστα Κυτίδη, Πρόεδρο, την κ. Ιωάννα Γκανάτσα, Γενική Διευθύντρια και τον κ. Βασίλη Πανούση, Διευθυντή Υπηρεσίας Τηλεθέρμανσης. Παράλληλα, συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων στην επιχείρηση και, συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Ζαφείρη (Πρόεδρος), Γεώργιο Βανδίκα (Αντιπρόεδρος), Σωτήρη Χατζή (Γενικός Γραμματέας), Χρήστο Αντωνιάδη (Ταμίας) και Φωτεινή Γούλκα, Αντώνη Νατσιόπουλο και Απόστολο Πεταλωτή (Μέλη).

Από τις συζητήσεις προέκυψαν κοινά ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας και των προοπτικών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.. Συγκεκριμένα, εκφράστηκε έντονη αγωνία για το μέλλον της τηλεθέρμανσης και της επιχείρησης δεδομένης της δραματικής επιβάρυνσης του κόστους λειτουργίας λόγω των αυξήσεων στη μεγαβατώρα αλλά, κυρίως, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και των δικαιωμάτων του CO2. Ήδη, από την ΔΕΥΑΚ, προκρίνεται η λύση της πληρωμής μόνο της αξίας για το ρεύμα, καθώς οι επιπλέον χρεώσεις (ρήτρα και CO2) ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, μόνο από την ρήτρα αναπροσαρμογής για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022, το χρέος της ΔΕΥΑΚ ανέρχεται σχεδόν στα 3 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει δέσμευση για παράταση και συνεχή λειτουργία των μονάδων του Αγίου Δημητρίου καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αγορά πετρελαίου για τη λειτουργία του συστήματος, κόστος που μόνο για τις χρήσεις του 2020-2021, ανήλθε στα 3,7 εκ. ευρώ.

Επίσης, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα να υλοποιηθούν οι μελέτες και τα επενδυτικά προγράμματα και να υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση για τα έργα που αφορούν τον Σ.Η.Θ.Υ.Α. και τη σύνδεση με το δίκτυο καθώς, για παράδειγμα, μόνο η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου απαιτεί ίδια κεφάλαια περίπου 15 εκατομμυρίων που, προφανώς, δεν διαθέτει η επιχείρηση και πρέπει να εξασφαλιστούν από την κεντρική διοίκηση. Τέλος, συνομολογήθηκε ότι η λειτουργία του Σ.Η.Θ.Υ.Α. δεν πρόκειται να κινήσει τα επόμενα χρόνια, με τις υποσχέσεις για σύντομη λειτουργία να έχουν ήδη προσπεραστεί από τις εξελίξεις.

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι η τηλεθέρμανση είναι μια ανταποδοτική παροχή της ΔΕΗ στην περιοχή, καθώς η επιχείρηση για πολλές δεκαετίες επωφελούνταν από τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους, το έμπειρο προσωπικό και τις υποδομές. Τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και προσιτή λειτουργίας της για τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε μια περιοχή με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, ανέφερε ότι το Πράσινο Ταμείο αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν για να εξισορροπηθούν οι συνέπειες από την αλλοπρόσαλλη, βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση, ώστε κανένα βάρος να μην μετακυλιστεί στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κι, άρα, έμμεσα ή άμεσα στους χρήστες της τηλεθέρμανσης.

 

 

img 49108e30cf4952d363a9a7cb19ae7c8e v img c9c41d57ad021ca5cf6e372a206dce7d v img e85bb8431e484b0d387a8c5f785cd5cc v

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida
Tagged