«Καλλιόπη Βέττα: Να αποζημιωθούν άμεσα οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας για τις ζημιές από τον παγετό του 2021 - Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στη Βουλή: Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, περιλαμβάνει λίγους και εκλεκτούς» 

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στη Βουλή: Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, περιλαμβάνει λίγους και εκλεκτούς» 

 Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Η Π.Ε. Κοζάνης κ. Η Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για τον αναπτυξιακό νόμο.

 

Η κ. Βέττα στηλίτευσε αρχικά την απαράδεκτη και αντιθεσμική παρέμβαση του Προεδρείου της Βουλής -με την παρότρυνση της κυβέρνησης- να αφαιρέσει το λόγο από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λογοκρίνοντας για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά το περιεχόμενο του ομιλίας του και, συγκεκριμένα, την αναφορά στο σκάνδαλο Novartis που. εκτόξευσε την φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας

 

Στη συνέχεια, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου εστιάζοντας ότι είναι υπερσυγκεντρωτικό, υδροκέφαλο, στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις με διπλασιασμό των ορίων ενισχυτών ενώ βάζει πλείστα προσκόμματα στις μικρότερες (τράπεζες, ορκωτοί, έκθεση πιστοποίησης, έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας).

Το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας, ωστόσο, είχε επικεντρωθεί στους τομείς της βίαιης απολίνωσης και των ανύπαρκτων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, αφού αναφέρθηκε ότι μόλις πρόσφατα ορίστηκε η επισπεύδουσα αρχή για τη μετάβαση, έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι τα ειδικά ποσοστά ενισχύσεων για τη Δυτική Μακεδονία είναι μόνο 10% υψηλότερα από άλλες περιοχές της χώρας (μάλιστα, υπάρχουν κάποιες μεγαλύτερες αυξήσεις), γεγονός. που δεν δημιουργεί μια περιοχή ικανό πλαίσιο ανάπτυξης για μια που θα στερηθεί το 40-45% της Α.Ε.Π. της από την παύση λειτουργίας των μονάδων.

Επίσης, επέκρινε ότι δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή διάκριση των λιγνιτικών περιοχών σε σχέση με τα νησιά ενώ, επίσης, απουσιάζει το σύστημα μέριμνα για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αποκαταστάσεις εδαφών, αναδεικνύοντας ότι δεν έχουν γίνει οι αποτιμήσεις τους και οι συνακόλουθες μεταβιβάσεις, όπως και στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις ζώνες απολιγνοποίησης -που είναι προαπαιτούμενα για να αποσαφηνιστούν ποιες δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοστούν, με ποιους όρους δόμησης. κλπ- που με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και παραδοχές που θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, ανέφερε τα εξής:

«Δύο συγκρούονται για το μέλλον της χώρας, όπως φαίνεται και από την έκθεση Πισσαρίδη.

Το ένα είναι το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση και την πολυεπίπεδη ύφεση, με άκρατο νεοφιλελευθερισμό, ιδιωτικοποιήσεις, συγκέντρωση περιουσίας και ιδιοκτησίας σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι το μοντέλο που βιώνουμε και σήμερα: Πτωχευτικός κώδικας, στρατηγικές επενδύσεις για ημετέρους, απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και με κόστος για τους πολλούς, αναπτυξιακός νόμος για λίγους.

Πρόκειται σαφώς για μία μελετημένη και οργανωμένη εξόντωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων χωρών.

Το άλλο σχέδιο, προϋποθέτει ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με επένδυση στην εργασία, στις τεχνολογίες και την καινοτομία. Είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δύο πολιτικές, τα δύο σχέδια είναι σε γνώση της κοινωνίας, των προϊόντων και των εργαζομένων».​

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.