Κωτσιδης Στέφανος

«Καλλιόπη Βέττα:  Να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αποζημίωση του 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης –  Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα:  Να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αποζημίωση του 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης -  Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

«Καλλιόπη Βέττα:  Να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αποζημίωση του 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης –  Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Untitled-2

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφει ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σταύρος Αραχωβίτης, με θέμα: «Επείγουσα ανάγκη για άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση των αγροτών της Π.Ε. Κοζάνης που πλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα»

 

Στην ερώτηση καταγράφεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν τις καλλιέργειες και τις δενδροκαλλιέργειες στον κάμπο Σαριγκιόλ, τον άξονα Μουρικίου και την ευρύτερη περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων, αντίστοιχα.

 

Οι ζημιές σε πάνω από 8.000 στρέμματα είναι ολοκληρωτικές, γεγονός που επιτάσσει την άμεση καταγραφή, την ταχίστη έκδοση πορισμάτων και την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών, τόσο με την χρήση των διατάξεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσο και με την υιοθέτηση ad hoc χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

Η έκτακτη ενίσχυση κρίνεται αναγκαία καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει την αποζημίωση με βάση τους μέσους όρους της τελευταίας πενταετίας, με σημείο αναφοράς το κόστος παραγωγής και πώλησης.

 

Ωστόσο, ειδικά φέτος, λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών σε καύσιμα, ενέργεια και λιπάσματα το κόστος έχει εκτιναχτεί και, επομένως, ακόμα και αν αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% των προβλέψεων του ΕΛΓΑ, η πληρωμή θα καλύψει ένα μόνο μέρος των εξόδων, γεγονός που επιτάσσει την επιπλέον ad hoc ενίσχυση.

 

Παράλληλα, στην ερώτηση τίθενται πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, όπως η πρόσληψη μόνιμων εκτιμητών στον ΕΛΓΑ που να γνωρίζουν το αντικείμενο, η αλλαγή του κανονισμού ώστε να υπάρχει πλήρης αποζημίωση στο 100% για φυσικές καταστροφές και νόσους, η μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και, τέλος, η θωράκιση των δενδροκαλλιεργειών με ενεργητικά και παθητικά μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας.

Καταληκτικά, γίνεται αναφορά στο γεγονός η Δυτική Μακεδονία υφίσταται μια γενικευμένη απαξίωση χωρίς να εφαρμόζεται η υποτιθέμενη ρήτρα μετάβασης για την στήριξη των κατοίκων, ενώ δηλώνεται η επείγουσα ανάγκη για μέριμνα της Πολιτείας στην αντιμετώπιση της κλιματικής και επισιτιστικής κρίσης.

 

Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

 

1.  Θα αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% οι καλλιεργητές του κάμπου Σαριγκιόλ και στην ευρύτερη περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων για τις πρόσφατες καταστροφές;

2.     Προτίθεστε να αλλάξετε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ή να προβείτε σε μια adhoc παρέμβαση για την ολοκληρωτική αποζημίωση των αγροτών που να συμπεριλαμβάνει και το φετινό κόστος παραγωγής;

3.     Θα προχωρήστε σε άμεσες προσλήψεις μόνιμων εκτιμητών στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθεί το έργο της αποτίμησης και της έκδοσης πορισμάτων;

 

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη για άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση των αγροτών της Π.Ε. Κοζάνης που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα»

Το τελευταίο διάστημα στην Π.Ε. Κοζάνης παρατηρήθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, με χαλαζοπτώσεις και σφοδρή κακοκαιρία, που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων καταστροφών στον κάμπο Σαριγκιόλ και την ευρύτερη περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων.

Συγκεκριμένα, πάνω από 8.000 στρέμματα καλλιεργειών σε σιτάρι, κριθάρι, ελαιοκράμβη, τριφύλλι, καλαμπόκι, ηλίανθο και πατάτες στον κάμπο Σαριγκιόλ, όπως και δενδροκαλλιέργειες με νεκταρίνια, ροδάκινα και κεράσια στην περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά την ώρα μάλιστα που, ορισμένες απ’ αυτές, βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση ζητώντας την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, ειδικά σε μια χρονιά που τα έξοδα ήταν αυξημένα λόγω μεγάλης ανόδου του κόστους σε λιπάσματα, σπόρους, καύσιμα, ενέργεια και μεταφορές.

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ευοίωνες. Οι καθυστερημένες εκτιμήσεις, ελέω των μεγάλων ελλείψεων σε εκτιμητές του ΕΛΓΑ, δυσχεραίνουν την ταχεία διενέργεια των πορισμάτων.

Οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής ζητούν, εκτός των άλλων, την άμεση πληρωμή του 50% της ασφαλιζόμενης αξίας, την γρήγορη έκδοση των πορισμάτων, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι ακόμα κι αν πληρωθούν οι παραγωγοί στο 100% σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, πάλι δεν θα καλυφθούν τα δυσθεώρητα έξοδα καθώς οι υπολογισμοί θα γίνουν με τους μέσους όρους της προηγούμενης περιόδου (πενταετίας), όταν οι τιμές, τόσο για την παραγωγή όσο και για την πώληση, ήταν χαμηλότερες.

Παράλληλα, τίθενται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν μονιμότερα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, όπως η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να υπάρχει πλήρης αποζημίωση στο 100% για φυσικές καταστροφές και νόσους, μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, άμεση πρόσληψή μόνιμων εκτιμητών και εργαζομένων στον ΕΛΓΑ που να γνωρίζουν το αντικείμενο και επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας για τις δενδροκαλλιέργειες, τόσο ενεργητικής (δίχτυα κλπ.), όσο και παθητικής (μπαλονάκι)

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί πως, ειδικότερα, η Δυτική Μακεδονία υφίσταται μια καθολική απαξίωση εξαιτίας της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης που καθηλώνει την παραγωγική βάση της περιοχής σε μια συνεχή διολίσθηση και στασιμότητα, χωρίς να εφαρμόζεται η υποτιθέμενη ρήτρα μετάβασης για την στήριξη των κατοίκων.

Τέλος, με αφορμή αυτές τις καταστροφές πρέπει να τονιστεί ότι η κλιματική και η επισιτιστική κρίση αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει, τόσο για την στήριξη του περιβάλλοντος, όσο και για την θωράκιση του πρωτογενούς τομέα.

Επειδή οι πρόσφατες κακοκαιρίες και χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές στον κάμπο Σαριγκιόλ και την ευρύτερη περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων

Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν ενσωματώνει στους υπολογισμούς του τις φετινές δυσθεώρητες αυξήσεις στο κόστος της αγροτικής παραγωγής

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να εκκινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και παράλληλα να επισπεύσει την εκταμίευση του 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής

 

Επειδή η Δυτική Μακεδονία βιώνει τα επίχειρα της βίαιης απολιγνιτοποίησης που οδηγεί στην υποβάθμιση και του αγροτικού τομέα

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% οι καλλιεργητές του κάμπου Σαριγκιόλ και την ευρύτερη περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων για τις πρόσφατες καταστροφές;
  2. Προτίθεται να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ή να προβεί σε μια adhoc παρέμβαση για την ολοκληρωτική αποζημίωση των αγροτών που να συμπεριλαμβάνει και το φετινό κόστος παραγωγής;
  3. Θα προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις μόνιμων εκτιμητών στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθεί το έργο της αποτίμησης και της έκδοσης πορισμάτων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

 

Αραχωβίτης Σταύρος

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Μίμτσης Πέτρος
Λουκουμάδες Σόφη
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης