Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

«Καλλιόπη Βέττα: Η παταγώδης αποτυχία του White Dragon βαραίνει, κατά σειρά, τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας –  Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

8λ ανάγνωσης
«Καλλιόπη Βέττα: Η παταγώδης αποτυχία του White Dragon βαραίνει, κατά σειρά, τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας -  Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα: Η παταγώδης αποτυχία του White Dragon βαραίνει, κατά σειρά, τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας –  Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

 

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και στον ομόλογό του Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Έκθετη η κυβέρνηση από την αποτυχία χρηματοδότησης του White Dragon»

 

Στην ερώτηση καταγράφονται οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι φορείς και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την δημιουργία ενός κέντρου υδρογόνου στην Δυτική Μακεδονία, με σύμπραξη ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 8 δις ευρώ.

 

Η απόρριψη του φακέλου από την Ε.Ε. και η παταγώδης αποτυχία της επένδυσης για την οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης από την Κοζάνη στις 6 Απριλίου ότι «θα παρέμβει προσωπικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο», δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά.

 

Ως εκ τούτου, ερωτώνται τα αρμόδια Υπουργεία για τους λόγους της απόρριψης, τις πληροφορίες περί υπαναχώρησης του Ελληνικού δημοσίου και των ιδιωτικών εταιριών, αν τελικά υπήρξε παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό, αν το έργο πληρούσε τους απαραίτητους όρους περί καινοτομίας, καθώς και για τους τρόπους αναπλήρωσης της μεγάλης απώλειας στο εκτιμώμενο ΑΕΠ και την εργασία της περιοχής.

 

Η Βουλευτής δήλωσε: «Περίμενα μία εβδομάδα ώστε να ενημερωθώ, όπως και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν την απόρριψη του επενδυτικού σχήματος για την δημιουργία μονάδας παραγωγής κι αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου με τίτλο ΄΄White Dragon΄΄.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε πολιτικό θάρρος και ανάληψη ευθύνης από κανένα κυβερνητικό στέλεχος τα οποία, υπενθυμίζω, ήταν ιδιαίτερα λαλίστατα όταν εξήγγειλαν και υπόσχονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια στην περιοχή.

Επομένως, κατέθεσα σήμερα κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα, ζητώντας υπεύθυνες απαντήσεις για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να μην κρύβεται πίσω από παραλείψεις τρίτων. Είναι πασιφανές, όμως, ότι οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και παραλήπτη: είναι, κατά σειρά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που πρωτοστατούσαν κι υποδαύλιζαν ένα θριαμβευτικό κλίμα την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα είχε μεγάλες επιφυλάξεις για την τύχη της επενδυτικής πρότασης και πολλοί από εμάς θεωρούσαν ότι το έργο θα έχει την τύχη όλων των μεγάλων εξαγγελιών για την απολιγνιτοποίηση:  αφυδάτωση, εξαέρωση και ενταφιασμός.

Είναι βέβαιο ότι, στις επερχόμενες εκλογές, ο λογαριασμός των διαψευσμένων προσδοκιών θα πάει σε αυτούς που τις καλλιέργησαν με μεγάλη ελαφρότητα, πολιτική ιδιοτέλεια και ερασιτεχνισμό»

ΕΡΩΤΗΣΗ και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 

Θέμα: «Έκθετη η κυβέρνηση από την αποτυχία χρηματοδότησης του White Dragon»

Τo έργο «White Dragon» αφορούσε μια κοινή επενδυτική πρόταση συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, στο έργο θα χρησιμοποιούταν ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Έπειτα, ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι μέσω αποθήκευσης θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ως μια σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας, η οποία θα αξιοποιούταν και για τα δίκτυα τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Στρατηγικός στόχος της επένδυσης ήταν η σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής και η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Παράλληλα, όπως είχε γνωστοποιήσει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας που ήταν ο συντονιστής του έργου, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα δημιουργούνταν και 18.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 29.500 έμμεσες.

Γι’ αυτό, εξάλλου, η κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην προώθηση του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενέταξε την  πρόταση στις υποψήφιες για ένταξη στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) στις 5 Μαΐου 2021.

Μάλιστα, μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων, είχαμε ενημερωθεί ότι ο White Dragon θα συμπεριληφθεί στο πρώτο κύμα των ανάλογων έργων που αφορούν τις τεχνολογίες υδρογόνου.

Όπως δήλωνε εξάλλου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των καθαρών τεχνολογιών, θα δημιουργήσει μεγάλο αριθμό νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας, θα καταστήσει τη χώρα πρωτοπόρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στις τεχνολογίες υδρογόνου και θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία ως πρότυπο για τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης στις καθαρές τεχνολογίες.»

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εμφανίζονταν βέβαιοι για την ευδοκίμηση της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας που γινόταν υπό τον μανδύα της.

Μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Μητσοτάκης από την Κοζάνη έδινε συγχαρητήρια στους επισπεύδοντες και επεσήμαινε ότι θα στηρίξει  «με  προσωπική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο… ώστε να γίνει η Δυτική Μακεδονία κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου αλλά και κέντρο ανάπτυξης της τεχνογνωσίας γύρω από το πράσινο υδρογόνο».

Ωστόσο, η επένδυση, όπως αναφέρεται σε μία σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων, δεν εντάχτηκε στη λίστα των έργων IPCEI καθώς η ελληνική πρόταση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να εγκριθεί το έργο.

Οι εκτιμήσεις για τη μεγάλη αποτυχία και το ναυάγιο της επένδυσης κάνουν λόγο για ανεπάρκεια της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ γίνεται λόγος για αυτόνομες επιχειρηματικές στρατηγικές των εταιριών που συμμετείχαν στην κοινοπραξία.

Μάλιστα, υφίστανται πληροφορίες ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση υπαναχώρησε στο στάδιο της προ-κοινοποίησης του έργου, ενώ υπάρχουν και τοποθετήσεις που αναφέρουν ότι το έργο, εκτός των άλλων, στερούταν της απαραίτητης τεχνολογικής καινοτομίας ώστε να εγκριθεί από την Ε.Ε..

Πλέον, με την αποτυχία και τον ενταφιασμό του σχεδιασμού, όπως συνέβη στο παρελθόν με αντίστοιχα πλάνα π.χ. παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην περιοχή, επιβεβαιώνεται η ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Επειδή υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν δρομολόγησε με επάρκεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα το έργο,

Επειδή εικάζεται ότι η εταιρική σύμπραξη διαλύθηκε, συνεπεία των ιδιαίτερων και αυτόνομων επιχειρηματικών συμφερόντων,

Επειδή η ανεργία, η παραγωγική στασιμότητα,  η αποανάπτυξη, η ερημοποίηση είναι πλέον καθημερινότητα στην Δυτική Μακεδονία,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιες ήταν οι ενέργειες των αρμόδιων αρχών για τον συντονισμό και την υλοποίηση του έργου; Παρακαλώ καταθέστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, σε όλα τα στάδια της ανταλλαγής εγγράφων με την Ε.Ε και τΙPCEI.
  2. Υπήρξε προσωπική παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε δημοσίως, κι αν ναι, ποια ήταν η τύχη της;
  3. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπαναχώρησε στο στάδιο της προ-κοινοποίησης;
  4. Εξασφαλίστηκαν οι τεχνικοί όροι και οι προϋποθέσεις καινοτομίας, που ήταν οι απαραίτητοι όροι για την έγκριση της χρηματοδότησης;
  5. Ποιες ήταν οι ενέργειές τους ώστε να δεσμεύσουν τις ιδιωτικές εταιρίες για την απαραίτητη τήρηση των επενδυτικών όρων και των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να μην αποσυρθούν από την διαδικασία;
  6. Πως σκοπεύουν να αναπληρώσουν τις  47.500 απολεσθείσες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που κατά δήλωσή σας είχαν εξασφαλιστεί;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Βέττα Καλλιόπη

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο