«Καλλιόπη Βέττα: Είναι ζήτημα επιβίωσης να ενισχυθούν οι μηλοπαραγωγοί της Εορδαίας  – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης «Καλλιόπη Βέττα: Είναι ζήτημα επιβίωσης να ενισχυθούν οι μηλοπαραγωγοί της Εορδαίας  – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα: Είναι ζήτημα επιβίωσης να ενισχυθούν οι μηλοπαραγωγοί της Εορδαίας  – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση – αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις χαμηλότατες, προτεινόμενες τιμές αγοράς των μήλων στην περιοχή της Εορδαίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Η ερώτηση βασίζεται στο αίτημα στήριξης των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας που προωθήθηκε από τον οικείο Δήμο στους θεσμικούς φορείς.

 

Συγκεκριμένα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η τιμή αγοράς κυμαινόταν από  0,40 – 0, 60 ευρώ το κιλό, φέτος, οι χονδρέμποροι προτείνουν τιμή αγοράς 0,09 – 0,25 το κιλό, επικαλούμενοι το αυξημένο κόστος στην αποθήκευση και το κλείσιμο των αγορών του εξωτερικού.

 

Ωστόσο, μόνο το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 0,32 – 0,35 ανά κιλό καθώς, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, όπως και των αυξήσεων σε προμήθειες και μεταφορικά, οι αγρότες πληρώνουν μεγάλα ποσά για τις καλλιέργειες τους.

 

Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μείνει αδιάθετο το συντριπτικό μέρος της εξαιρετικής παραγωγής των καλλιεργητών στα χωριά Πύργους, Μεσόβουνο, Ανατολικό, Κομνηνά, Μηλοχώρι, Φούφα και Εμπόριο, που ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατομμύρια κιλά, εξέλιξη που θα δυναμιτίσει την τοπική οικονομία και θα οδηγήσει άμεσα σε πρόβλημα επιβίωσης για τους αγρότες και τις οικογένειες τους.

 

Τέλος, όπως αναγράφεται στο υπόμνημα, προτείνονται λύσεις για την στήριξη των παραγωγών που αφορούν την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των πάγιων αναγκών σε ρεύμα και αναλώσιμα, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ενεργειών για την άρση των προβλημάτων που προέκυψαν με την εξαγωγή των καλλιεργειών στην Αίγυπτο.

 

 

 

Eρώτηση

 

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ: ,
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!