Έρχεται η ώρα του ΑΣΕΠ για 8.845 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

«Θετική εξέλιξη, η οποία θα επισφραγιστεί με τη διενέργεια διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ», χαρακτήρισε από το βήμα του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ την πρόσληψη 8.845 θέσεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Μάλιστα, την χαρακτήρισε ως «την πιο σημαντική στιγμή του στο ΥΠΕΣ, το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια γίνεται ενας διαγωνισμός που διασφαλιει τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας», ενώ άφησε αιχμές κατά της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη που ζητούν να επιστρεψουμε στην αναλογία 1 προς 5 αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκαν 8.845 θέσεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους και τους Συνδέσμους τους, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που διατηρούν. Αφορούν προσωπικό σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ο τομέας της καθαριότητας και οι ΔΕΥΑ, ο αριθμός του οποίου διαμορφώθηκε με βάση τα δικά σας αιτήματα. Πρόκειται για μια  εξαιρετικά θετική εξέλιξη, η οποία θα επισφραγιστεί με τη διενέργεια διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ. Η Κυβέρνηση κατόρθωσε και έκοψε το γόρδιο δεσμό της πολιτικής ομηρείας χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι, επιπροσθέτως βρέθηκαν σε μια  επισφαλή θέση μετά τις τελευταίες νομικές εξελίξεις στην υπόθεσή τους. Θέσαμε επιτακτικά το ζήτημα της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δήμων με μόνιμο προσωπικό. Αναδείξαμε το γεγονός της εξαίρεσής τους από τον γενικότερο κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων, ακριβώς λόγω του ανταποδοτικού χαρακτήρα της εργασίας  και τη μη επιβάρυνση του κρατικού Προϋπολογισμού.

Στην προσπάθειά μας αυτή συναντήσαμε περισσότερες, ίσως, αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συμφέροντα που έβλεπαν τους δήμους ως μια νέα προσοδοφόρα αγορά στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Συγκρουστήκαμε με αυτή την λογική, ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη οπτική, η οποία επιζητά ακριβώς το αντίθετο. Οι δήμοι που έχουν το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο αυτό, που τοποθετείται στον πυρήνα των υποχρεώσεών τους προς τους δημότες τους. Κι εμείς τους δώσαμε τη δυνατότητα, προτρέποντας και σε μεταβολές των οργανισμών, να θωρακιστούν πλήρως απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα  και να επιτελέσουν το έργο τους από καλύτερη θέση, με ίδια μέσα.

Η έλλειψη προσωπικού απασχολεί τους περισσότερους δήμους. Φέτος καταβάλλαμε μια πολύ στοχευμένη προσπάθεια για περίπου 100 προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με έμφαση στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, για την υλοποίηση του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού τους. Παράλληλα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις υποστηρικτικές δομές για την εκπόνηση μελετών και την ωρίμανση έργων.

Αντιλαμβάνομαι ότι και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει ισχυρός αντίλογος για το εάν είναι αρκετές οι οικονομικές ενισχύσεις και αν αρκούν οι προσλήψεις.  Θα σας πω ευθέως, όπως εξάλλου έχω κάνει και στις κατ’  ιδίαν συναντήσεις μας ότι πραγματικά οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ο δικός μας αντίλογος είναι ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε υπό τις δεδομένες συνθήκες και επιμένουμε να δοκιμάζουμε διαρκώς τα όρια των δυνατοτήτων μας. Η τακτική αυτή ίσως δεν ανέτρεψε ριζικά την κατάσταση, επέφερε όμως μια σειρά από θετικές αλλαγές που «έπιασαν τόπο» σε πολλούς δήμους και αποτελεί μια καλή βάση για τη μεταξύ μας συνεργασία.  Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πρωτοβουλίας μας για αλλαγές στο πλαίσιο σύναψης δημόσιων συμβάσεων, τον ν.4412, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η οποία προέκυψε και πάλι από τις δικές σας παρατηρήσεις, προκειμένου να επιταχύνουμε τις δημοπρατήσεις έργων για τα οποία μάλιστα υπάρχουν και οι απαραίτητες πιστώσεις….

….Οι αποφάσεις μας για την Αυτοδιοίκηση θα ήταν πολύ διαφορετικές χωρίς το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο. Ας καταγραφεί όμως ότι αυτή η Κυβέρνηση, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένα, δεν υιοθετεί την πατρότητα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντιθέτως, εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που συνεχίζουν να ορκίζονται στη λιτότητα και θεωρούσαν ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού το οποίο βρισκόταν στη πιο δεινή οικονομική θέση,  είναι  που απαντούν στις επισημάνσεις σας για την υποστελέχωση των Ο.Τ.Α. με εξαγγελίες για επαναφορά της σχέσης 1 προς 5 στις προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Aκούστε μας LIVE! Ράδιο Καψούρα!

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida