H συζήτηση που έγινε προχθέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «πράσινη συμφωνία», η ΝΔ επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για πλήρη «απολιγνιτοποίηση» της Ελλάδας μέχρι το 2028. Όπως είναι γνωστό, λίγες μέρες μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ο υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε το κλείσιμο τριών εργοστασίων στη Δυτική Μακεδονία έως το 2023 (Αμύνταιο, Καρδιά, Άγιος Δημήτριος).
Το σχέδιο να καταστεί η Ε.Ε. κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, που ψηφίστηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει ένα «ταμείο δίκαιης μετάβασης» στην πράσινη οικονομία, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με νέα κοινοτικά κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ καθώς και διάφορες προβλέψεις – ασκήσεις επί χάρτου προς το παρόν – για πρόσθετες επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με αυτά τα ποσά η Δυτική Μακεδονία απειλείται από μία ολοκληρωτική κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται άμεσα ή έμμεσα στην ΔΕΗ. Ακόμα και σήμερα που η παραγωγή είναι αισθητά πεσμένη και οι νέες προσλήψεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, το μισό ΑΕΠ ολόκληρης της Περιφέρειας προέρχεται από τη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει πως σε πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, η Φλώρινα και η Κοζάνη μπορεί να ξεπερνά και το 65%. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών φτάνει ετησίως περίπου τα 1,7 δις. Σύμφωνα με ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις από τα «πράσινα» 7,5 δις της ΕΕ η Ελλάδα θα διεκδικήσει 1,2 δις για όλη την περίοδο μέχρι το 2027. Και αυτό φυσικά το ποσό αφορά όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και τις άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν μονάδες εκμετάλλευσης λιγνίτη. Τα χρήματα δηλαδή δεν φτάνουν ούτε για ένα χρόνο, όταν θα κλείσουν τα 3 εργοστάσια το 2023.
Οι κυριότερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας εξαρτώνται από την τηλεθέρμανση των εργοστασίων της ΔΕΗ. Χιλιάδες σπίτια που έχουν θέρμανση και ζεστό νερό εδώ και χρόνια, σε μια περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. θα πρέπει μετά (όσα λίγα, νοικοκυριά επιβιώσουν από την αντιλιγνιτική λαίλαπα) να καίνε πετρέλαιο, καυσόξυλα και άλλες ύλες. Δηλαδή το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι ούτε οικολογικό.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με την εποχή του λιγνίτη, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορία κάθε περιοχής και τις ιδιομορφίες κάθε χώρας. Οι Πολωνοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η μετάβαση να κρατήσει μέχρι το 2040, ενώ παραγωγικοί και πολιτικοί φορείς λιγνιτοφόρων περιοχών της Γερμανίας λένε ότι είναι λίγος ο χρόνος που απομένει μέχρι το 2038! Γιατί τέτοια κυβερνητική πρεμούρα;
Όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα -δες μεταναστευτικό- οι εξαγγελίες και οι πολιτικές της ΝΔ είναι ιδεολογικές και οικονομικά ύποπτες, καθώς δεν στηρίζονται ούτε στη λογική ούτε στο ορθολογικό μάνατζμεντ. Ακόμη και η 5η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια, θα λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι 2028 ενώ θα ξεκινήσει να δουλεύει στην καλύτερη περίπτωση σε δύο χρόνια!. Θα λειτουργήσει δηλαδή μόνο 5-6 χρόνια! Υπάρχει σοβαρός ιδιώτης επιχειρηματίας που θα πέταγε στη θάλασσα τόσα χρήματα;
Η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντα εταιρειών που θα προσφέρουν άλλες πηγές ενέργειας (όπως το – επίσης περιβαλλοντικά επιβαρυμένο – φυσικό αέριο) και επίσης να εφαρμόσει την πολιτική του «σοκ και δέους» με την αναγκαστική εξαφάνιση των συνδικάτων και τη νεοφιλελεύθερη κοινωνική εκτέλεση μιας ολόκληρης περιοχής. Ότι ακριβώς έκανε η Θάτσερ τη δεκαετία του 80 στη Μεγάλη Βρετανία, που δεν έχει έκτοτε συνέλθει.
Mε εξαίρεση τους βουλευτές της ΝΔ στην περιοχή, όλοι οι παραγωγικοί φορείς, το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, οι Δήμοι, η νεοδημοκρατική Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας με ομόφωνη απόφαση , εργατικά κέντρα, σωματεία, προσωπικότητες, είναι αντίθετοι. Η Δυτική Μακεδονία είναι πρώτη σε ανεργία σε όλη τη χώρα και δικαιολογημένα αντιδρούν, ζητώντας από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ομαλή περίοδο μετάβασης στην πράσινη εποχή αντί να πρωτοστατεί στην καταστροφή. Δεν έχει νόημα να πεθάνεις μέσα σε χρώμα – μόνο σε χρώμα, γιατί από τα εγκλήματα που έχουν γίνει από την ΔΕΗ πολλές περιοχές θυμίζουν σεληνιακό τοπίο – πράσινο.
Υ.Γ.: Στην ακρόαση του Επιτρόπου Ν. Σμιτ, αρμόδιου για την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα με την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, έθεσα το ζήτημα της καταστροφής της Δυτικής Μακεδονίας.