Δημοσκόπηση περιορίζει μόλις στο 2,5% τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis, η πρώτη αποκλειστικά για τις ευρωεκλογές την οποία δημοσιεύει το Documento, διεξάχθηκε από την περασμένη Δευτέρα 6 Μαΐου μέχρι την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Και ακριβώς επειδή η δημοσκόπηση συνέπεσε με την ανακοίνωση των φιλολαϊκών μέτρων το βράδυ της Τρίτης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αντίκτυπός τους στο σώμα των ψηφοφόρων δεν έχει καταγραφεί στην παρούσα μέτρηση αφού δεν είχε τεθεί το σχετικό ερώτημα. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για μείζονα θέματα όπως το εν λόγω πακέτο μέτρων, απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον ενός 48αώρου προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κρίση των πολιτών.

Η δημοσκόπηση καταγράφει την πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και μόνο, ενώ μέσα από άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα αναδεικνύονται ποιοτικά στοιχεία και κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα έχει τεθεί και ένα ερώτημα για τις εθνικές εκλογές, που έχει να κάνει με τη λεγόμενη παράσταση νίκης.

 

eordaialive

Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν είναι ότι η διαφορά των δύο κομμάτων είναι ισχνή, ενώ παρουσιάζεται αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος (περίπου 67%) σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, σε αντίθεση με τη ΝΔ που φαίνεται ότι έχει πιάσει ταβάνι (πάνω από 82%). Παράλληλα είναι σημαντικό το ποσοστό μετακίνησης ψηφοφόρων της ΝΔ το 2015 προς τον ΣΥΡΙΖΑ (7,23%).

Εξ αυτού όμως θα μπορούσε να συμπεράνει βασίμως κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές θα ανεβάζει κι άλλο τη συσπείρωσή του, αφού παραδοσιακά η κάλπη των ευρωεκλογών είναι πιο «χαλαρή», όπως συνηθίζεται να λέγεται, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων προέρχεται από πολίτες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Για την ουσία τώρα των αριθμών, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 2,5 μονάδες υπέρ της ΝΔ, ενώ η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 7%.

 

eordaialive

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια μέτρα θεωρείτε σημαντικά για το μέλλον σας και το μέλλον της Ελλάδας;», ενώ για μια ακόμη φορά οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι (με σαφή όμως καθοδική πορεία) τόσο για το πορτοφόλι τους το επόμενο διάστημα όσο και για την οικονομία.

Στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% και έπονται το ΚΙΝΑΛ με 5,5% και το ΚΚΕ με 4,5%. Ακολουθούν με 1,9% η Ελληνική Λύση, με 1,5% το ΜέΡΑ25, με 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας, με 1% το Ποτάμι, η Λαϊκή Ενότητα και η Δημιουργία Ξανά, με 0,6% η Ενωση Κεντρώων και με 0,4% οι ΑΝΕΛ. Κάτω από το 1% υπάρχει μια σειρά από κόμματα τα οποία αθροιστικά συγκεντρώνουν 4,6% χωρίς κανένα να ξεπερνά το 0,8%. Στο 11,8% ανιχνεύεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις και πολιτικοί αρχηγοί

Το «εύρος διαφορών» στα ποσοστά των κομμάτων έχει τη σημασία του, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από το 25,5% έως το 30,5% και τη ΝΔ από το 27,9% έως το 33,1%. Δηλαδή η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 7,6% υπέρ της ΝΔ και το 2,1% σε περίπτωση που πρώτο κόμμα αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

eordaialive

Στη δημοσκόπηση λίγες ημέρες πριν από την ευρωκάλπη το κυβερνών κόμμα ανεβάζει τη συσπείρωσή του στο 67,43%, με τη ΝΔ να παραμένει ψηλά και συγκεκριμένα στο 82,41%. Το 10,61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μετακινείται προς τη ΝΔ, ενώ την αντίθετη πορεία, από τη ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει το 7,23% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

 

eordaialive

Παρότι φαίνεται πως μεγάλο ποσοστό διαφωνεί στο ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα λάθη, οδήγησε μέσα στις δυσκολίες τη χώρα μακριά από το φάσμα της χρεοκοπίας», ποσοστό 39,5% συμφωνεί και «μάλλον συμφωνεί» με την άποψη αυτή. Το γεγονός ότι το ποσοστό της θετικής αυτής αποδοχής υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ με άξονα την εικόνα του ανθρώπου που έβγαλε τη χώρα από την κρίση.

 

eordaialive

Στο ερώτημα «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στα οικονομικά για να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων;» το 49% εκφράζει διαφωνία, το 9% «μάλλον διαφωνεί», το 16,5% «μάλλον συμφωνεί», το 20,5% «συμφωνεί» και το 5,1% «δεν γνωρίζει, δεν απαντά». Ενδιαφέρον έχει ότι εάν και για τους δύο αρχηγούς υπερισχύει η δυσπιστία, στο σύνολο των θετικών απόψεων ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ποσοστό 39,5% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 37%.

 

eordaialive

Στο ερώτημα «Γενικά πιστεύετε ότι η χώρα οδεύει…» το 59,3% απαντά «μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση», το 34,5% «μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο ερώτημα «Η οικονομική σας κατάσταση το επόμενο διάστημα…» το 37,2% απαντά «θα χειροτερέψει», το 31,2% «θα μείνει ίδια», το 25,5% «θα καλυτερέψει».

Οι προτεραιότητες των πολιτών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια από τα παρακάτω μέτρα θεωρείτε πιο σημαντικά για το μέλλον σας και το μέλλον της Ελλάδας;», στο οποίο οι ερωτηθέντες είχαν τη δυνατότητα δύο επιλογών. Σίγουρα ξαφνιάζει ευχάριστα ότι αξιολογούν τον «εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος» πιο ψηλά από το «κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες» και την «κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών».

 

eordaialive

Συγκεκριμένα, το 50,8% απαντά «η μείωση των φόρων και μείωση του ΦΠΑ», το 45,7% «η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους», το 20,9% «ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος», το 19,6% «η αύξηση του ελάχιστου μισθού», το 16,7% «η κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών», το 15,9% «το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες», το 14,4% «η αύξηση των συντάξεων» και τέλος το 8,6% «οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων».

 

eordaialive

Στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο κόμματα θα μπορούσατε να ψηφίσετε;» το 57,9% δεν θα ψήφιζε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ, το 26,8% σίγουρα θα τον ψήφιζε, το 11,2% ίσως να τον ψήφιζε και το 4,1% απάντησε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, το 51,8% δεν θα την ψήφιζε ποτέ, το 24,7% σίγουρα θα την ψήφιζε, το 19,9% ίσως να την ψήφιζε και το 3,6% απάντησε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

 

eordaialive

Τέλος, σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης στις εθνικές εκλογές, έμεινε σχεδόν στο ίδιο ποσοστό (54,3% έναντι 54,7% στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 23-24 Μαρτίου) σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, αυξήθηκαν (30% από 26,3%) όσοι εκτιμούν ότι θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μειώθηκαν κατά 3,7% όσοι απάντησαν «ΔΓ/ΔΑ», γεγονός που καταδεικνύει ότι όσο πλησιάζουμε στην ευρωκάλπη το ποσοστό των αναποφάσιστων θα μειώνεται, κατά βάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: documentonwes.gr

Δείτε Επίσης

Ολυμπία Τελιγιορίδου : Η κυβέρνηση της ΝΔ βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτης: Κυβέρνηση αχρήστων οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο

Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτης: Κυβέρνηση αχρήστων οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο   Το μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα προβλήματα στο ΑΤΑΚ και τους βοσκότοπους, στην  Βασική Ενίσχυση συμπαρέσυρε και

Διαβάστε περισσότερα »
Συνάντηση της Συντονιστής Επιτροπής της υπό σύσταση Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση της Συντονιστής Επιτροπής της υπό σύσταση Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα

Τις άμεσες πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που λέγονται «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» και έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού,

Διαβάστε περισσότερα »
Γ. Αμανατίδης: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αμανατίδης: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Γ. Αμανατίδης: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Με το παρόν σχέδιο νόμου προωθείται η πράσινη ανάπτυξη, ενδυναμώνεται η διασύνδεση της

Διαβάστε περισσότερα »
Ο Άδωνις Γεωργιάδης… δίνει γραμμή στους εργοδότες για απολύσεις ανεμβολίαστων! video
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης… δίνει γραμμή στους εργοδότες για απολύσεις ανεμβολίαστων! video

Ο Άδωνις Γεωργιάδης… δίνει γραμμή στους εργοδότες για απολύσεις ανεμβολίαστων! video   «Μια επιχείρηση βασίμως μπορεί να υποστηρίξει ότι παθαίνει ζημία» υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κλείνοντας το μάτι

Διαβάστε περισσότερα »
Ομιλία Παρασκευής Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Στρατηγικές Επενδύσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Παρασκευής Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Στρατηγικές Επενδύσεις

Ομιλία Παρασκευής Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Στρατηγικές Επενδύσεις Oμιλία Π. Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida