15.4 C
Πτολεμαΐδα
27 Νοεμβρίου 2020Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα

Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Από τις 10 το πρωί, συνεχίζονται οι αγορεύσεις των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής για τις αναστολές ποινών, προκειμένου ο λόγος να δοθεί στο δικαστήριο και να αποφασίσει αν και ποιοι, θα οδηγηθούν στη φυλακή.

 

Η εισαγγελική πρόταση

«Να μείνουν όλοι εκτός φυλακής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά». Αυτό είναι το «ζουμί» της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε προς τους δικαστές να κάνουν δεκτά τα αιτήματα όλων των κατηγορουμένων να τους δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και έτσι να τους επιβληθούν μόνο περιοριστικοί όροι μέχρι να τελειώσει η δίκη και στο Εφετείο.

«Σε όσους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι τους τήρησαν κατά τη διαδικασία, που για ορισμένους ήταν ιδιαίτερα αυστηροί. Αρκετοί εξ αυτών παρουσιάζονται στο ακροατήριο. Αν ήταν ύποπτοι φυγής, θα μπορούσαν να έχουν προετοιμάσει το σχέδιο φυγής. Εμφανίστηκαν στο δικαστήριο προς απολογία και μάλιστα τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται και πάλι στο δικαστήριο. Απαντες οι πολίτες είναι ίσοι, ανεξαρτήτως του ύψους ποινής, και στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των κατηγορουμένων», ανέφερε επιχειρηματολογώντας η κ. Οικονόμου.

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς των θυμάτων, με τον δικηγόρο των Αιγυπτίων αλιεργατών που είχαν αποπειραθεί να σκοτώσουν μέλη της Χρυσής Αυγής, Θανάση Καμπαγιάννη, να σημειώνει μάλιστα πως «η εισαγγελέας είπε ψέματα προς τους δικαστές», θυμίζοντας ότι ο Γ. Λαγός είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, τον Ιούλιο του 2015, και είχε οδηγηθεί τότε στη φυλακή για τρεις μήνες επιπλέον. «Κάτι σάπιο υπάρχει στην Εισαγγελία αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα 3

«Ολη η πρώην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει λευκό ποινικό μητρώο, πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως οι Ν. Μιχαλολιάκος, του οποίου το αδίκημα χρονολογείται στο 1979, αλλά και οι Σ. Μπούκουρας και Χ. Αλεξόπουλος για παράπλευρα αδικήματα», ανέφερε επίσης η εισαγγελέας, για να τονίσει πως κατά την άποψή της δεν προκύπτει πως αν μείνουν ελεύθεροι θα τελέσουν νέα αδικήματα.

«Η εισαγγελέας ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή του Ν. Μιχαλολιάκου το 1979 ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως ταυτόχρονα παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού», σχολίασε ο δικηγόρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των θυμάτων στα ΜΜΕ, πάντως, προκάλεσαν ένταση εντός του ακροατηρίου, όταν ο δικηγόρος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, διαμαρτυρήθηκε για αυτές, καταθέτοντας την απομαγνητοφώνησή τους στο δικαστήριο: «Αυτά είναι πειθαρχικά παραπτώματα στον Δικηγορικό Σύλλογο. Το δικαστήριο αυτά μπορεί να τα πληροφορηθεί πριν την απαγγελία της αποφάσεώς του και θέλω να το προλάβω. Εγώ τα καταδικάζω στο σύνολό τους, γιατί μοναδικό σκοπό έχουν να επηρεάσουν την κρίση σας», ανέφερε, προσθέτοντας πως πρέπει να παρέμβει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας για τα όσα ελέχθησαν για την κ. Οικονόμου.

Ακολούθησε αναστάτωση και φωνές από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών: ο δικηγόρος του Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας, μίλησε για «δικονομική αλητεία», με τον δικηγόρο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να απαντά «να φέρετε και τη δήλωση του Λαγού».

Υπενθυμίζεται πως ο ευρωβουλευτής σήμερα Γ. Λαγός δεν ζήτησε καν να του δοθεί αναστολή, καταθέτοντας διά του δικηγόρου του μία δήλωση πως δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Ούτε αυτό, όμως, όπως και οι περιοριστικοί όροι που είχε παραβιάσει, εμπόδισαν την εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει να του δοθεί αναστολή.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα 4

Μεταξύ των υπόλοιπων νομικών επιχειρημάτων που παρέθεσε η εισαγγελέας, υπήρξε και ένα «πολιτικό» επιχείρημα. Υιοθετώντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του δικηγόρου του Ν. Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλλη, σημείωσε πως «ουδείς κίνδυνος υπάρχει πλέον για την κοινωνία, αφού διαλύθηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, το κόμμα αποδυναμώθηκε και ο πολιτικός λόγος της Χρυσής Αυγής απαγορεύτηκε».

Ενα επιχείρημα που μετά την εισαγγελέα ανέφεραν στις δευτερολογίες τους όλοι σχεδόν οι

δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. «Δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα, είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης», σχολίασε ο κ. Καμπαγιάννης, προσθέτοντας ότι «αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Κατά τα λοιπά, οι δικηγόροι υπεράσπισης συντάχθηκαν όλοι με την εισαγγελική πρόταση, υπερθεματίζοντας για ακόμη μία φορά πως οι κατηγορούμενοι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη αν πάνε στη φυλακή, τονίζοντας πως πάντα υπάρχει περίπτωση στο Εφετείο να αθωωθούν. Αλλωστε, η εισαγγελική πρόταση δίνει παραπάνω επιχειρήματα στην πλευρά των κατηγορουμένων, τόσο στην παρούσα φάση όσο και ενόψει του Εφετείου που σίγουρα θα ακολουθήσει.

Πάντως η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας είναι «συμβατή» με την πρόταση που είχε καταθέσει περί αθωότητας των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οπως και τότε, η εισήγηση αυτή δεν είναι καθόλου δεσμευτική για το δικαστήριο, που μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση. Αν πάντως συμφωνήσει με την εισαγγελέα, θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που θα αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης.

 

 

eleftherostypos.g

 Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε υπόψη την αύξηση των κρουσμάτων θεωρώντας…

Πρέπει να δημιουργηθεί Νομός Εορδαίας με Πρωτεύουσα την Πτολεμαΐδα;

    Συνολικά ψήφισαν: 1516

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!