Να πούμε ότι οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη.
Μετά την εισήγηση της Εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο θα ανακοινώσει ποια θα είναι η ποινή που πρέπει να επιβληθεί για τα εγκλήματα που καταλογίζονται και θα ανακοινωθεί για τον κάθε έναν από τους 57 ενόχους της υπόθεσης ξεχωριστά και για κάθε αδίκημα ξεχωριστά κάτι που κάνει την διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο είναι αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής. Αυτό αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.
Να πούμε ότι οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη.
Η πρόταση της κ. Οικονόμου, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν κινήθηκε στο μάξιμουμ των προβλεπόμενων ποινών. Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης, αλλά τα 13 έτη.
Αντίστοιχα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε τρία χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά.
Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.
Αναλυτικά η πρόταση της Εισαγγελέως ανά υπόθεση:
Για την υπόθεση Φύσσα πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά, ποινές κάθειρξης 8 ετών για τους Ιωάννη Άγγο, Ιωάννη Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά. Στους Γεώργιο Δήμου και Αναστάσιο Αναδιώτη ζήτησε να επιβληθεί ποινή 6 ετών καθώς έχουν κερδίσει ελαφρυντικό.
Για την επίθεση στους αλιεργάτες ζήτησε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τους Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (έχουν ελαφρυντικό) και 10 ετών για τον Αναστάσιο Πανταζή.
Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα ζήτησε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κάθε πράξη (δηλαδή επί τρία, όσα και τα θύματα) επικίνδυνης σωματικής βλάβης φυλάκιση 10 μηνών για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και Αναστάσιο Πανταζή. Ζήτησε επίσης ποινή φυλάκισης 6 μηνών για μία πράξη απλής σωματικής βλάβης για τον Αντώνιο Χατζηγάκη ο οποίος έχει ελαφρυντικό.
Για όλους τους προαναφερόμενους ζήτησε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ποινή κάθειρξης για 7 ετών για όσους δεν έχουν ελαφρυντικό και 5 ετών σε όσους έχουν.
Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η κ. Οικονόμου ζήτησε κάθειρξη 13 ετών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ζήτησε κάθειρξη 7 ετών στους πρώην βουλευτές Γεώργιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση , Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.
Κάθειρξη 5 ετών εισηγήθηκε για τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη , Στάθη Μπούκουρα και Νίκο Μίχο (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό)
Για 9 από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που έχουν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων μία αστυνομικός, οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν που έχουν καταδικαστεί σε 21 ετών κάθειρξη, δύο καταδικασθέντες για την επίθεση στον χώρο”Αντίπνοια” και τον πυρηνάρχη Ιεράπετρας, ζήτησε κάθειρξη 7 ετών. Τέλος για 1, που κρίθηκε αθώος για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα και έχει ελαφρυντικό ζήτησε 5 έτη.
Η Εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές για όσους από τους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση είχαν και κατηγορίες για παράνομες κατοχές όπλων, κροτίδων και άλλα αδικήματα.
Για τους πέντε κατηγορούμενους που δικάστηκαν και κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα ζήτησε ποινές που ξεκινούν από 5 μήνες και φθάνουν τα 2 χρόνια.
Μαραθώνιος αγορεύσεων για το δικαίωμα στην αναστολή
Η πραγματική μάχη όμως θα δοθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των ποινών. Και αυτό διότι οι συνήγοροι θα προσπαθήσουν να ακούσουν από την πρόεδρο το πολυπόθητο «με ανασταλτικό χαρακτήρα», κάτι που σημαίνει ότι θα κρατήσει εκτός φυλακής τους πελάτες τους!
Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο και για το λόγο αυτό οι αγορεύσεις των συνηγόρων προβλέπονται πολύωρες μια και η μέχρι τώρα διαδικασία δείχνει ότι τουλάχιστον τα 7 ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης (χωρίς να θέλουμε να προβλέψουμε την απόφαση) είναι αδύνατον να καταδικαστούν με αναστολή, όσο σκληροί και αν θα ήταν οι περιοριστικοί όροι.
Και αυτό διότι μέχρι στιγμής (και τώρα πλέον είναι αργά) δεν έχουν δείξει καμία διάθεση μεταμέλειας για τις πράξεις για τις οποίες έχουν καταδικαστεί. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο!