ΑΡΣΥ: Το ξεκλήρισμα των μηλοπαραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί μήλων της Δυτικής Μακεδονίας (Εορδαία- Φλώρινα –Καστοριά) αφού οι τιμές που αγοράζουν οι έμποροι δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Οι μηλοπαραγωγοί το σκέφτονται αν θα μαζέψουν την παραγωγή τους που απαιτεί επί πλέον κόστος ή θα αφήσουν τη σοδειά πάνω στα δέντρα…. Οι έμποροι από την άλλη επικαλούνται το υψηλό κόστος αποθήκευσης στα ψυγεία λόγω των υψηλών τιμών της Ηλεκτρικής Ενέργειας
Συγκεκριμένα οι τιμές αγοράς κυμαίνονται μεταξύ 18 και 25 λεπτών όταν πέρσι κυμαίνονταν μεταξύ 40 και 50 λεπτών και το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 35 λεπτά ενώ στο ράφι οι καταναλωτές θα τα βρουν 1,5 και 2 ευρώ το κιλό! Αυτό μάλιστα γίνεται σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ αυξημένο λόγω της εκτίναξης του κόστους των καυσίμων αλλά και των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ)
Οι μεγαλέμποροι βρήκαν την ευκαιρία, λόγω αυξημένης παραγωγής και μειωμένων εξαγωγών να εκβιάσουν τους μηλοπαραγωγούς και να πετύχουν τιμές πολύ κάτω του Κόστους. Οι εξαγωγές εκτός του ότι επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία «σκοντάφτουν» και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που βάζει το ΔΝΤ στην Αίγυπτο, που πλέον βρίσκεται υπό την εποπτεία του και είναι από τις Χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες Ελληνικών Μήλων.
Απαιτείται η παρέμβαση της πολιτείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘ώστε να αποφευχθεί το ξεκλήρισμα των παραγωγών.
- Η Πολιτεία να παρέμβει ώστε οι Χώρες της ΕΕ να απορροφήσουν επί πλέον ποσότητες από τη Χώρα μας που από αυτούς εισάγει τα περισσότερα μηχανήματα και αγροτικά εφόδια
- Να αρθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες χρειάζονται ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες που εισήγαγε και τις προηγούμενες χρονιές η Αίγυπτος
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η Περιφερειακή αντί να κάνει εξαγγελίες για τη δήθεν στήριξη του Πρωτογενή Τομέα της Περιοχής μας, να πάψει να κωφεύει και να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσει τους παραγωγούς να ξεπεράσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα που θα έχει αντίκτυπο στη γενικότερη παραγωγική διαδικασία της αγροτικής παραγωγής.
- Οι ίδιοι οι αγρότες με τους συλλόγους τους να οργανωθούν και να απαιτήσουν αξιοπρεπείς τιμές, άνω του κόστους και γενικότερη στήριξη της καλλιέργειας, της παραγωγής και των άλλων δραστηριοτήτων τους.
Κοζάνη 23/9/2022
«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»