Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία του νεοσύστατου Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ έναν μήνα νωρίτερα θα λειτουργήσουν 80 περιφερειακά κέντρα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις, γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει συσταθεί πλήρως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ και εκεί θα έχουμε τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε η κ.Αντωνοπούλου και διευκρίνισε: «Το πρώτο στάδιο της χρηματοδότησης είναι οι επιχορηγήσεις -αυτές που δίδονται σε μια επιχείρηση και δεν επιστρέφονται. Στο δεύτερο στάδιο, για τις επιχειρήσεις που ήδη ξεκίνησαν και ενδυναμώθηκαν, θα έχουμε επιχορηγήσεις, οι οποίες όμως θα είναι επιστρεπτέες, δηλαδή σαν να δανείζεται κάποιος με μηδενικό επιτόκιο. Στο τρίτο στάδιο θα εξασφαλίζεται δανεισμός με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι στην αγορά και στο τέταρτο στάδιο, για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έναν μεγαλύτερο τζίρο και θέλουν να αναπτυχθούν, θα παρέχονται εγγυήσεις».
Η κ.Αντωνοπούλου εξέφρασε ικανοποίηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, μετά και την ψήφιση -τον περασμένο Οκτώβριο- του νέου θεσμικού πλαισίου που τη διέπει.
«Μέσα σε δύο μήνες από την ώρα που ψηφίστηκε το θεσμικό πλαίσιο προετοιμαστήκαμε και έχει συσταθεί η ειδική γραμματεία για την κοινωνική οικονομία, όπου οι πολίτες μπορούν πλέον Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή να έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες και να τους απαντάμε σε οποιαδήποτε απορία έχουν πάνω στα θέματα του πώς ιδρύεται μία τέτοια επιχείρηση, τι είδους χρηματοδοτήσεις υπάρχουν κ.λπ.», σημείωσε.
‘Οπως επισήμανε, «κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, 50 καινούριες επιχειρήσεις καταθέτουν τα χαρτιά τους για να εγγραφούν στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας […] Κάναμε μια καταγραφή και από εκεί που πιστεύαμε ότι είχαν ιδρυθεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια 1.200-1.300 επιχειρήσεις, είδαμε ότι στην πραγματικότητα έχουμε μόνο 280 ενεργές. Όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν δημιουργηθεί 280 και τώρα μέσα σε ένα τετράμηνο έχουμε 200 επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι κάτι στο θεσμικό πλαίσιο και σε αυτά που έχουμε προγραμματίσει έχει ενθαρρύνει τον κόσμο και πλέον κινητοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση».
Στοχευμένα προγράμματα για Voucher
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Επιταγών Κατάρτισης (Training Voucher) η κ.Αντωνοπούλου διευκρίνισε ότι «από εδώ και πέρα στηρίζεται στη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας». Στο παρελθόν είχαμε κατασπατάληση πόρων, διότι καταρτιζόντουσαν χιλιάδες άνθρωποι, αλλά στη συνέχεια δεν έβρισκαν μια θέση εργασίας, γιατί δεν ήταν στοχευμένη η κατάρτιση. Πλέον βγάζουμε άκρως στοχευμένα προγράμματα, συνεργαζόμαστε με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα, μας καταγράφουν πρώτα τι θέσεις χρειάζονται και ποιες ειδικότητες λείπουν και έτσι βγάζουμε ένα -ένα τα προγράμματα» εξήγησε.