Θα αυξηθούν κατά 27 % τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σχέση με πέρυσι, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Μάλιστα ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως οι Έλληνες που εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν μια ακόμη ανοδική μεταβολή στην επόμενη μηνιαία δόση που θα έρθει τον μήνα Απρίλιο.
Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πρακτικές λύσεις
Τέλος ρωτήθηκε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι πρακτικές λύσεις για τα στεγαστικά δάνεια.
Ο κ. Μπερτάλο είπε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί παρόμοιο μοντέλο με αυτό που ήταν στην περίοδο της πανδημίας. « Κατά τη διάρκεια του COVID όλες οι τράπεζες μας αποφάσισαν πολύ νωρίτερα από τις κυβερνήσεις να παγώσουν την καταβολή των μηνιαίων δόσεων για τις οικογένειες που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξεταστεί για να βοηθηθούν οι οικογένειες ορισμένων χωρών όπου το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλό.
Έχουμε δει να εφαρμόζονται κάποια παρόμοια μέτρα σε ορισμένες αγορές . Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται οι τράπεζες. Έτσι τις βοηθάμε στις συναλλαγές λογισμικού χρησιμοποιώντας πολύ παρόμοιους ορισμούς για να εντοπίζουν αμέσως εάν υπάρχει πρόβλημα στο δάνειο και να αναλαμβάνουν δράση ».